Monday, December 20, 2010

Beberapa jam di Genting Highlands

Kitorang lak??..huhu..nak sambung la ni.

Kitorang ni..mmg selalu melalui Goh Tong Jaya (kalau balik Bentong) separuh lg nak sampai puncak Genting Highlands tu..tp takde rezeki nak naik bersukaria di taman tema sana.
Bkn pe..harga tiketnya mahal giler. Sekali pegi utk kitorang berlima ni..mesti tiket dh RM200 lebih punya. Maklum laa..cuma Akiss je yg kanak2, huhu.

Alhamdulillah..setelah hampir 11 tahun tak jejak kaki ke puncak Genting Highlands tu..akhirnya ada rezeki kitorang anak beranak utk ke sana pd 8hb Disember hari tu.
Tu pun disebabkan nak serahkan album gambo pengantin yg keje kat atas tu, hehe..
Sebenarnya, pengantin tu yg offer kat kitorang..kalo naik Genting..jumpa ler dia.
Leh dpt harga staff utk tiket masuk taman tema.
Uii..pucuk dicita ulam mendatang. Album dorang siap bbrp hari sebelum kitorang nak balik Bentong, huhu.
Pg2 tu..pengantin baru ni mesej kat aku..dia kata..dia dh space parking utk kitorang kat P5 tingkat B4..depan2 je ngan sekatan polis bantuan.
Maklum ler..pengantin ni pun suami isteri keje sebagai polis bantuan kat atas tu, hehe..

Dah lama betul tak naik sini..mujur ler adek aku si Fadel ni dh penah gi sini tahun lepas..
Lancar la perjalanan kitorang nak cari P5 yg dimaksudkan tu, ngeh2.

Sampai sana..pengantin baru ni bawak ler kitorang ke kaunter tiket utk dptkan harga diskaun staff, kan..hehe.
Alhamdulillah, dpt laa potongan separuh harga.
Tp kitorang amek outdoor je..sbb masa terhad. Sampai sinun pun dh jam 11 lebih, huhu.
Dpt ler RM22 utk dewasa dan RM16 utk Akiss, separuh dari harga asal....hoho...
Tima kasih byk2 kat pengantin baru, ngee.

Lepas album diserahkan..kitorang pun menuju ler ke taman tema di luar tu.

Cuaca pun nampak mendunggg aje.

Mula2 bergambar dulu kat bas double decker ni..
Maklum ler..taknah gi London, kan..
Kat bandaraya Melaka pun..tak berkesempatan lg nak naik bas dua tingkat cenggini, hehe..

Abang ngan pose tersendiri kat bas merah dua tingkat tu.
Akiss lak ngan pondok telefon merah yg ada telepon kat dlmnya.
Kat Taiping pun ada pondok telefon cenggini tp takde telefon lak kat dlm pondok tu, hehe..

Permainan yg tingin nak naik terlalu byk. Sampai dh rambang mata tak tau nak naik mana dulu.

Kitorang gi naik Corkscrew dulu..tp sian Akiss sbb dia tak melepasi ketinggian keselamatan utk naik mende tu. Majuk ler kejap.
Abg tak naik sbb dh penah naik sekali 11 thn dulu, hehe. Bagi can kat kitorang naik lak sbb leh ler abg dok bawah utk amek gambo ngan video cam kitorang nanti, ngee.

Gerun gak naik mende tu..tp bila dh turun..rasa puas hati sbb leh jerit sepuas2 hati dan org takkan marah!! hehe..
Gambar dari kamera still abg tak amek sbb dok pegang video cam aje, huhu.

Gambar kat kiosk dorang ada ler..tp tak beli pun..tgk aje.
Aku tgh senyum masa tu..kahh.

Sempat bergambar kat sini. Tgh blur lagi ni nak naik apa..nak naik apa..huhu..

Gi Dinasourland ni.
Dari jambatan tu leh nampak ler org main fun-kart ni..tp kitorang tak gi pun sbb org ramai sgt beratur pdhal mende tu ada brp bijik aje.

Kat Dinasourland ni naik laa si cruise ni..ingatkan ronda2 aje.
Rupa2nya..kena masuk lak kat dlm bangunan ni.
Dorang wat lak tayangan kisah dinasour (mcm gambar kat bwh ni..)
Erm..mcm membuang masa je tayangan cenggini, huhu..
Kalo sambil lalu tu dia juntai2kan dan gerakkan dinasour replika tu pun takpe.
Takyah cruise tu nak berenti2 lak..

Kat dlm air tu..byk ler ikan karp gemok2 ni.
Tp makanan ikan yg dijual kat situ..mahal laa jugak.
Ingatkan harga makanan kita aje yg mahal kat atas sana...huhu.

Angah dh boring naik cruise ni.

Gi meronda kat area atas tu pulak.
Ingatkan titi gantung leh guna..rupa2nya dh ditutup..jambatan dh reput!!

Bergambar aje ler dh alang2 mendaki kat atas tu, hehe..

Bergambar dan terus bergambar kat atas tu...kahh...
Rupa2nya aktiviti2 seperti ni sebenarnya tak patut dilakukan memandangkan masa sgt terhad dgn keadaan cuaca yg tak berapa bagus hari tu, hmm..

Berlatarbelakangkan Hotel First World.
Sebelum ni nampak dari jalan Batang Kali - Genting - Bentong aje..hehe..

Disebabkan Akiss tak dpt naik corkscrew td...maka dia pun tingin ler nak naik cyclone ni..roller coaster gak tp utk permainan ni, Akiss melepasi meter ketinggian yg disyaratkan tu, huhu.
Aku maleh dh nak naik. Jd, Along dan Angah temankan laa Akiss.
Punya laa panjangnye barisan tp nak wat camne...kang terkilan gak akiss tak merasa camne naik roller coaster.
Budak ni suka extreme..aduhaii.
Setakat merry go round tu..tak hingin dia nak naik, huh!!

Anak2 aku beratur dgn penoh kesabaran.
Acara beratur ni laa yg telah membuang byk masa sebenarnya.
Kalo laa Akiss leh naik corkscrew td tu..aku tak bg dh dorang naik cyclone ni..
Sbb corkscrew td lagi mencabar.
Dh naik yg lagi mencabar..wat pe ler nak naik cyclone ni lagi, kan..hehe..
Tp Akiss tak lepas lak kat corkscrew td..terpaksa ler bg dia naik cyclone yg merupakan roller coaster yg pertama kat M'sia ni, hehe..
Sambil2 dorang beratur...sempat ler makan burger.
Mmg mahaii giler harga barang makan kat atas tu.
Kena pancung, bak kata Dalila...hehe..

Sementara tunggu budak2 3 orang tu beratur utk naik cyclone..fadel, dayah, aku ngan abg layan naik tea cup si cawan ribena ni dulu.
Aduhai..aku takleh tahan ler ini permainan. Mmg bikin kepala pusing..tu pun aku tarik nafas pjg2 dan hembuskan nafas perlahan2 utk kontrol sebu perut aku ni.
Kalo tak kontrol..mau rasa mcm nak muntah!! huhu..
Sampaikan masa dh turun tu..aku kena pi beli asam utk hilangkan rasa pening2 tu, aduhaii..
Lain kali..kalo aku ada rezeki masuk sini lg..tak hingin aku naik cawan dh.
Naik corkscrew lagi pun takpe dari naik cawan ni!!..

Tunggu punya tunggu punya tunggu punya tunggu...akhirnya sampai ler giliran anak2 aku naik mende ni.
Alhamdulillah ler..dpt gak peluang akiss merasa naik roller coaster tak kisah ler jenis cenggini pun, huhu.

Lepas tu..kitorang terus menuju kat permainan Spinner ni pulak.
Jalan ke situ pun laju2..huhu. Nak kejar masa ler konon..
Sbb cuaca mcm dh nak ujan..

Owh..naik Spinner ni mmg best. Walaupun berpusing2 jgk tp aku tak pening, hehee. Seronok lg ada. Melayang2....hoho..
Kalo ada peluang lg ke sini..yg ni aku nak naik lg...hehe..
Beratur pjg pun..cepat sampai turn kita sbb..sekali pusing..ramai yg leh naik.
Kalo rajin..cari ler gambar kitorang kat atas tu, hehe..

Dari situ..kitorang nak main kat area tasek lak.

Beratur punya beratur nak naik flying dragon tu...tiba2 ujan pun turun selebat2nya, huhu. Mujur ler beratur pun kat tempat berbumbung, huhu.
Tp kesian kat mereka2 yg dh naik mende tu cuma tunggu mende tu nak jalan je..hehe.
Yg kitorang ni masih beratur dan gilirannya kira2nya selepas2 dorang tu ler, ngeh2.

Ujan turun mencurah2..takde langsung tanda2 nak berhenti.
Bila ujan cenggini..abes laa semua permainan luar pintu tak beroperasi.

Kitorang lepak kat luar Arena Of Stars. Beli kopi panas, beli keledek bakar, snack, cekelat..
Ramai jgk yg melepak kat situ dgn harapan ujan akan berhenti dan dpt sambung main lagi.
Pak Arab & Mak Arab antara pengunjung teramai pd hari tu selain kita orang Malaysia ni, hehe..

Kat situ..kitorang ronda2 kat kiosk2 yg jual mcm2.
Tp tak beli pun..cuma try dan amek gambo, hehe..
Nasib baik tak kena tegur ngan tukang jaga kiosk tu, hoho..

Bila tgk ujan tak berhenti2..kitorang pun gi masuk semula ke First World.
Meredah tempias2 ujan walaupun melalui jalan yg berbumbung..huhu..

Jam dh hampir kul 4ptg.
Kat dlm tu cuma tgk2 aje ler..tak main pun sbb td pun tak beli tiket ALL PARK.
Padahal kalo beli tiket All Park guna harga staff...leh dpt RM30 je utk sorang dewasa.
Harga yg sepatutnya utk orang ramai ialah RM59 utk hari tu.

Kitorang beli tiket outdoor aje sbb konon2 main outdoor aje pun dh tak cukup masa nak main yg indoor, huhu.

Naik tingkat 2 kat dlm tu ingatkan leh ler tgk org naik sky venture kat situ.
Tp takde orang yg naik pun...Lengang aje.

Kitorang maleh nak layan Badut2 ni..buang masa aje, huhu..
Bkn ada apa pun..balik2 belon..belon..belon..

Akhirnya, kitorang pun balik ler umah. Ujan masih turun.
Kitorang anggap itu sajalah rezeki utk main kat taman tema Genting hari tu..
Mujur laa Akiss sempat naik roller coaster td.
Kalo tengah2 beratur pjg kat situ tiba2 ujan (seperti yg dialami oleh pengunjung yg lain)...lg ler kesian. Dh ler tak dpt naik corkscrew, huhu.
Permainan cyclone, Space shot, Fun Kart...antara yg panjang barisannya. Ramai yg berminat nak mencuba permainan tersebut. Mgkn antara sebabnya..sekali jalan tu cuma beberapa org aje.
Kalo mcm corkscrew, spinner, flying dragon...sekali jalan...ramaiii yg leh naik, kan. Walaupun pjg tp cepat sampai giliran kita.

Macam kitorang..takpe ler jgk..masuk ngan harga dh potong separuh. Dh kira berbaloi ler tu walaupun rasa jugak ruginya, ngee.
Bg pengunjung yg masuk ngan harga penoh?? Pastu, cuma sempat main 1 permainan..atau tak sempat main langsung sbb tgh beratur?? aduhaii..lagi ler kesiannn..

Dlm perjalanan nak balik..aku msj Dalila utk ucap terima kasih kat dia.
Dia pun ralat gak ler...kitorang tak dpt nak main puas2 kat taman tema tu..
Dia kata, lain kali kalo naik Genting lg..bgtau ler dia..hehe (ada can dpt tiket separuh harga lagi laa ni??, ngee).
Cuma dia pesan, kalo nak naik Genting..jgn ler masa Singapore cuti sekolah.
Masa tu lg sesak kat Taman Tema tu..
Aku pun tak tau masa bila musim Singapore cuti sekolah..hmm..

Balik umah...mak dh masak nasik dan nangka masak lemak. Aku cuma goreng ikan talapia yg ayah jala pg td dan telor dadar.
Alhamdulillah, kitorang makan kenyang2 sbb kat Genting td tak makan makanan berat2 pun, huhu.
Mahalnya makanan kat sinunnnn..yg jual kat kiosk pun mahai..apatah lg yg kat restoran2 tu. Kena pancung!!..kata Dalila, kahh..

N3 ni mmg panjang sbb aku nak abeskan citer Genting ni.
Pasal 9hb-10hb Disember tu..kitorang ada gi tempat lain lak. Nak simpan citer yg tu lah lepas2 ni, hehe..

7 comments:

el said...

xleh bla tgk abg akk pose kaki kt bus tu..hahahahah
syoknye dpt jln2 ni jeles el
el dgn perot yg boyot ni malas nak g jauh2 kak...huhuhu
tgu meletup la gini

zura@iwan said...

bestnya kak dh smpi Genting...km ni plan nk g honeymoon x smpi2 lg..hehe

pstt; kak keychain tu bkn Gie yg buat le..hikss..shbt dr KL..

Rinna said...

Bestnye jln2 kat GH.. dah lama tak jejak kaki ke GH.. seronok tgk.. :)

atty's said...

pergi genting mmg besh kan .

besh ar alona dpt tiket separuh harga..kalo tak mahal jugak kan

wantie said...

jalan sakan akak yer. nama pun cuti sekolah kan. harus la wak anak anak jenjalan.

Semua org pergi jenjalan, T ja kena rehat kat rumah. Nak wat cam ner dah di nasihatkan doktor utk tidak bertravel.

J@J@ / Bini The Rock said...

dah 6 tahun tak jejak ke GH tu..sejak hanimun! Mst byk mainan skrg.

Tu la tu..mmg kena pancong la klu nak beli jajan kat sana. eh, tapi katanya klu kita pegi time bkn holiday / cuti sklh...barang dia mcm harga biasa ye kak?? betol ke?

sbb 2 kali saya pegi..time CNY..mmg ramai giler!

makdara TERdiva said...

akak tak naek benda tinggi yg jatuh menjunam tu ke?? best oh! saya dah terai..nak tercabut paru2, semua!