Saturday, December 4, 2010

Duit yang sengaja dicacatkan!!!

Aku dpt duit cenggini masa dpt belen duit setelah membeli kuih-muih kat pasar Ramadhan ari tu. Mgkn peniaga tu sendiri pun tak perasan salah satunya dh cacat cenggini. Mujur RM1 aje.
Aku mmg tak suka dpt duit yg rosak (selalunya belen2 dari peniaga) sbb aku tak penah rosakkan duit, tau!!
Aku tak penah koyakkan duit, terkoyakkan duit, aku tak penah conteng2 duit...walaupun duit kertas tu kecik nilainya.
Aku sgt geram kalo aku dpt duit yg cenggitu. Selalunya aku akan check dulu duit belen dari peniaga..dan akan mintak tukar dgn yg elok tak rosak. Daripada duit cenggitu tak diterima oleh peniaga lain..baik aku tukar semula dgn org yg telah memberikan duit tu kat aku.
Tp apakan daya...terkadang terkena jugak sbb tak perasan..mcm duit RM1 kat dlm gambar di bawah ni lah!!

Aku tak tau ler mala'un mana yg sebenarnya telah chop duit RM1 ni. Baca sendiri laa apa yg ter'chop' kat duit RM1 tu.
Korang tau ke apa maksudnya tu?? Adakah orang yg cop duit ni cuba nak sampaikan sesuatu kat masyarakat dunia? Kod rahsia ke ni?? Lg 46 tahun...
Atau sesaje dia aje?? Aduhaii..siap tempah wat cop cenggini lak tu..

3 comments:

[-suziey-] said...

ish mcm grun je pasal military2 ni..2056? haih hidup lagi ke idok kita ni..huhu

el said...

ish terok tol lah duit RM1 ni
smpi gitu sekali depa conteng
tu lah sllu el pun tuko time tu gak kalo dpt duit yg terkoyak ke ..tp kdg2 kita pun lupa adoii

wantie said...

in ther year 2056. ish bape la umor kita time tu ek? ntah idup ntah mati dah pun belum tau.

nasib baik duit singgit. buatnya 100 hinggit. wowowo.. banyak rigi la.