Friday, December 17, 2010

Kali pertama ke IKEA

"Hmm..kita ke IKEA", itu ler jawapan aku pada soalan Fadel masa kat parking keta di Restoran Haslam tu, huhu.
Ayah ingat nak balik dah. Bila tgk Fadel memandu menghala ke arah lain..ayah pun mula lah tertanya2, hehe.
Tp bila nampak je kitorang sedang berada kat Damansara Utama..terus laa ayah kol sorang membernya yg dok kat area situ, huhu. Namun katanya, dia takde kat umah sbb tgh berniaga kat pasar malam Sg. Buloh, hehe.
Tak mengapa...psl ayah aku kol tu bkn sebab nak gi umah dia pun. Saja je seronok2 nak bagitau yg ayah ni ada kat area situ, hoho.

Uii..ini ler kali pertama aku ke IKEA..melalui juga IKANO..huhu. Tempat shopping yg selalu diperkatakan oleh kengkawan blogger yg dok kat area Lembah Klang tu.
Mmg aku tau ler kewujudan IKEA ni sejak lama dulu lg dan keunikan brg2 yg terdapat kat sana...tp mmg taknah lg berpeluang nak cuci mata kat sana pun. Cuma dgr citer dan baca citer2 aje. Barang IKEA yg pertama aku miliki pun..4biji botol rempah kiut yg dihadiahkan oleh Posh ... Terima kasih Posh..

Maka hari tu..tercapai gak ler hajat nak masuk IKEA..aduhaii, org kampung masuk IKEA, ngee..
Parking mmg susah ler nak jumpa. Tp dpt gak ler kat P2.
Mak ngan ayah dh tak larat nak jalan dh. Nak dok rehat kat dlm alza aje.
Kitorang je naik atas. Tp...abg ditemani along dan angah lak cuma dok kat area showroom aje sbb abg nak gi jumpa lak sorang member Binabadan Forumer dia kat situ. Siap lepak2 kat salah satu sofa di showroom tersebut, kahh..
Buat mcm umah sendiri.

Kat dlm..aku jalan cuci2 mata ngan Akiss. Fadel jalan2 ngan Dayah. Byk gak ler barang2 yg berkenaan aku berkenan, ngee. Tp leh tgk aje ler. Bajet takde..tambah2 pulak, nak bawak balik ngan apa?? huhu..tak muek alza nak membawaknya, kuikui..

Jd, aku pun rembat je ler beberapa barang kat situ. Org kata..dh sampai tu jgn ler tak beli satu barang pun, kannnn..hehe
Tp masa aku tgh mencuci2 mata kat dlm IKEA tu..rupa2nya, bkn ler aku sorang org kampung..hehe..ramai rupa2nya gi IKEA time cuti2 sekolah ni. Yg serupa mcm aku membeli cuma barang2 kiut.
Camne aku leh tau dorang pun baru kali pertama gi situ?? Laa, dorang sambil milih-memilih tu..dorang kan berborak. Aku pasang telinga aje ler dengar, kahhh..

Tp masuk situ utk pertama kali..mmg fenin gak. Tambah2 keadaan yg sesak, uii. Tp area kat tingkat bawah tu..ok sket ler.

Takyah tertanya2 apa yg aku beli kat situ. Meh aku kasitau, hehe.
Aku beli bekas utk pacak lilin...kaca laa..aku beli 4 biji. Aku kasi mak aku sebijik, mak mentua aku sebijik...dan utk umah aku 2 bijik, hehe..
Senang nak pacak lilin pjg tu time takde letrik. Takde ler susah2 nak kasi tegak kat tudung periuk, hahaha..

Pastu, aku beli bekas utk taruk plastik sampah.
Aku beli papan pemotong utk siang sayur ke...utk siang ikan ke, hehe.
Dan aku rembat pemberus bertangkai utk cuci tepi2 sinki tu (set ada 2 batang), hehe..
Tu aje ler yg aku beli...cap IKEA, kahhh..
Yg penting..aku beli tu mende yg perlu, ye..hoho..

Bila dh buat pembayaran...(dpt tiket free parking skali)..aku pun kol angah tanya dorang semua ada kat mana.
Rupanya masih lepak baikkk punya kat sofa showroom kat atas tu, hoho.
Tak lama tu..abg pun turun.
Aku nampak ler kelibat member forumer abang tu pun turun nak balik jgk dh, hehe.

Mmg unik gambo kat dlm lif IKEA ni, kan.
Sampai angah leh wat gaya cenggini laa..konon2 kat wardrobe umah dia, hahaha..

Bergambar kat sini pulak sbb tak tau ler bila pulak lagi berkesempatan nak datang sini, huhu.
Yg dlm plastik tu aje laa yg aku beli kat sini pun...Ada rezeki nanti, leh ler mai lagi.
Mgkn kali ke2 takde ler terpinga2 sangat kat dlm tu, hahaha..

Tak mengapalah..kitorang ni bkn orang KL. Nak bergambar kat sini...apa nak heran, kuikui..

Malam tu sampai umah..masing2 dh kepenatan.
Mak esok pg keje pg. Cuti dh takde sbb dh apply abes 2 hari utk program kitorang utk 9hb dan 10hb Disember tu nanti..
Ayah pulak nak gi noreh esok pg nya...
Yg kitorang lak??
...........

8 comments:

atty's said...

kty yg kiranya duk selangor ni pun jrg ke ikea..sethn sekali dua je.

el said...

el penah gak g sn pun festime gak..
kak x g naik atas kt food court tu ke
mkn swedish meatball sedappppppppppppppppppp ...:)

Gieyana said...

smpai gk akak kt sini noh...sy kalau p sure singgah sini..meatball dier sedap n sure ada jer brg nk beli gk..kalau kt penang nie ada sure sume brg kt umah made in IKEA..kakaka

zura@iwan said...

kak sy g IKEA pun br brp kali kak...tp beli brg yg kecik2 je la..nk beli perabot x dapet le..huhu...

wantie said...

hai kak. soping apa kat IKEA tu? Boring sakan nampak. hehehe

ieda said...

memang best ke IKEA nie kak ..
rabun mata kan .. yg mana nak pilih hehehe
saya kalau gi last2 main tgk jer huhuhu

J@J@ / Bini The Rock said...

yang kitorang lak??...

berkebon dalam tenet!
hahahaha

Rinna said...

Wahhh org perak dah pi Ikea laa.. hehehe..borong jgn tak borong..lain kali leh dtg lagik.. :)