Wednesday, June 8, 2011

1st time; steamboat...

Steamboat?? emm..mgkn bagi korang...dh biasa sgt makan mende ni, kan??
Tp hari itu dlm sejarah..umur aku 35thn 7 bln ni baru dpt menikmati hidangan ni?? ish..ish..
Ye lah..ni laa yg dinamakan rezeki, ye. Walaupun kat Taiping ni ada jgk restoran lain yg menawarkan menu steamboat tetapi Restoran Sajian E-Man ni jgk yg mencipta sejarah utk aku menikmati hidangan steamboat pertama kali...first time!! kelakar pulak...dh tua2 baru tekak ni merasa apa itu steamboat, ye..

Restoran ni terletak di deretan kedai baru berhampiran dgn Econsave Kamunting.
Sebelum2 ni restoran E-Man dok kat mana atau ada cwgn lama tang mana...aku tak tanya ler pulak..sebab katanya sajian E-Man ni sejak 1986 lagi dah, kan..erm..

Skang ni, kat area Econsave tu mmg meriah.
Restoran mcm2 nama ada, restoran khas utk beraneka jenis sup pun ada...
Sejak ternampak restoran ni dibukak bbrp bln dulu...mmg aku tingin nk gi tp aku tunggu laa along balik dulu. Leh ler dia sama2 tau apa itu steamboat, kan..hehe.
Al-maklum...kitorang nk makan steamboat ni bkn ler selalu pun.
Kecuali abang...mmg kitorang tak penah langsung makan steamboat-steamboat ni, kehkeh.

Selain steamboat..restoran ni turut menawarkan beraneka masakan panas yg lain.
Ye laa, bkn semua org tekaknya leh makan mende2 cenggini.
Ada jgk nasik putih, tomyam dan mcm2 lagi laa..tp anak2 aku oder nasik ayam bersos black pepper.

Aku ngan abang oder ler Pakej D iaitu hidangan steamboat utk 1-3 orang makan.
Nampak mcm sikit aje kan bahan2 dia..Tp bila dh direndam celur bahan2 tu..mak aii...sendat lak rasa perut ni. Along, angah ngan akiss takat rasa merasa aje. Tu pun amek yg jenis ball-ball aje.
Tp memang sedap lak makan cenggitu ye. Sos dia pun sedapp jer.
Bihun tu celur last. Tp semakin rasa sedap lak tambah2 sos dlm mangkuk td dh sebati ngan air manis udang, sotong, ayam..ish..ish..

Hmm..mmg sedap ler hidangan dan masakan dorang yg kitorng oder hari ni.
Nasik ayam bersos black pepper pun sedap.
Tgk ler tu...liiicin anak2 aku makan.

Hari tu sebenarnya balik dari melakukan tugas kat umah Shahir di Kg. Boyan.
Bawak anak2 sekali sbb nak outdoor kat waterfall Taiping Headwork tu (permintaan pengantin sbb dia penah praktikal kat GSL).
Senang kalo bwk crew ni, hehe..
Maklum laa kan, nk ke waterfall dari loji air TH tu..jaoh jgk kena berjalan kaki.
Tp sayang laa..rezeki Shahir nk berfoto sakan kat situ tak dpt byk shot pun.
Sebab....hari ujan..bimbang kepala air tiba-tiba turun kat waterfall tu.
Bahaya!!! Sangat berbahaya!!

Jadi ler dpt 2-3 shot terbaik kat situ, hmm...
Demi keselamatan semua kitorang kena cepat beredar sebelum sesuatu yg tak diingini terjadi.

Mujur pengantin kitorang ni sangat cergas orangnya.
Sanggup turun bukit, naik bukit, jln berkaki ayam menaiki & menuruni anak2 tangga yg dh tak sempurna, juga berhujan utk sesi outdoor hari tu.

Tu yg balik dari situ rasa dh tak larat nk masak kat umah.
Tambah2 pulak..Shahir mintak kitorang gi amek gambo dia potong kek lepas Isyak malam tu. Tp anak2 dh tak ikut ler.

..TAMAT..

6 comments:

Hana Kamaruddin said...

akak...sedap ek mkn kt e-man tu.slalu tu lalu je tp xpenah singgah pn takut xsedap.hehe...nnt leh ar try.sy mmg sker steamboat pn :)

Kamsiah said...

kat kulim ni,kat Seri Malaysia..steam boat mmg superb...

DeLLas said...

kat mntakab, rm13 je..leh mkn smpi pengsan (buffet) hehehe.. jom jom!!!

makdara TERdiva said...

steambot memang sedap kak!
kalau kat sini top dgn Johny steambot :)

[-suziey-] said...

hoho bakal jadi destinasi kami balik tepeng nnti..hehe bole try steamboat ni..kira maju dh la ye kedai2 kt econsave tu..dh lama xbalik tepeng :D

Hunny Kitty said...

steamboat kat legend inn sedap satu kepala dalam RM25 ...makan sampai k oma