Monday, June 27, 2011

Gunalah botol air ECO

Jgn lah guna semula botol air mineral yg kita beli tu berulang2 kali. Tak bagus utk kesihatan terutama utk org pempuan, katanya.

AL-KISAH
Sebelum aku beli botol air ECO cap LAVA ni..aku berkenan betoi tgk botol air ECO cap TUPPERWARE yg mak mentua aku beli. Ada saiz kecik & besar.
Mak mentua aku tu kreatif betoi. Dia akan buat air buah2 ijau...letak dlm botol kaler ijau, kalo air mangga, air jagung atau air mangga..taruk dlm botol kaler kuning..
Pastu, botol2 yg berisi air tu diletak dlm peti sejuk, hihi..
Tapi, kalo dh namanya cap Tupperware..maka mahai ler harganya, kan.

Suatu hari..aku gi Dynamic Book Store. Ternampak ler botol2 air elok tersusun kat rak dekat ngan tempat rak bag2 sekolah tu. Tertarik ler aku mendekati rak2 tersebut sbb ternampak botol air mirip botol cap Tupperware tu.

Belek2...eh, sama ler..kat tutup ada ECO gak cuma cap LAVA ler bukan cap Tupperware. (Adik ipar aku pun ckp cenggitu. Dia pun kata sebijik betoi!!! ada ECO jgk kat penutupnya..hmm..)

Harga botol cap LAVA pun tak ler mahai. Mampu ler aku nak beli.
Aku nk taruk air filter. Sebelum ni..aku simpan kat bekas biru jernih yg ber'kepala paip' yg dibeli di MAKRO (lama dh tu. Makro skang pun dh takde kat Malaysia ni, huhu) dan disimpan di beberapa botol PULPY minute maid yg diguna semula, erm..
Tujuan nak beli botol air ECO ni sbb nak ganti botol PULPY tu ler. Senang nak bawak. Mudah kalo tetiba aje nk keluar gi mana2. Aku suka minum air mineral atau air filter ni utk hilangkan dahaga. Air feveret, hehe..

Aku pun beli ler botol air ni (1 liter) 3 beradik....

dan 3 biji botol air 500ml (botol hijau tu angah punya. Akiss kaler pink dan along aku belikan kaler biru). Utk along, angah dan akiss bawak air gi sekolah. Boleh taruk air panas atau sejuk..katanya!!
Botol besar yg 1 liter tu harga RM4.90 dan botol 500ml tu pulak harganya RM3.50...

Ni ler tag yg ada kat botol air cap LAVA tu. Sebab gambo ni gegar sket (amek gambo tangan terketaq-ketaq) meh aku salin balik kat sini;

BPA free..apa ntah BPA tu? ngee...kena carik ler, ek, hihi..

Why pollute our earth with billion of toxic PET (pet ni maksud apa? binatang peliharaan ke...atau singkatan pada perkataan lain? hehe..) bottles every year??
Global enviroment crisis, Save mother earth, Better world, Better me..........
Wise choice; We honoured you have chosen LAVA to make positive environmental choice by reusing LAVA hydration vessel to refill your own drinking water.
Safe; Made with non-toxic food grade materials. No chemical leach under extreme weather. (ni, kalo tertinggal dlm kereta dlm cuaca yg panas pun..air tu masih selamat utk diminum ler kot antara maksudnya, hihi)

4 comments:

el said...

ooo cam nak beli je kak..boleh tulun belikan..hehehehe
el tgh carik tuperware yg boleh msok dlm peti ais...:)

makdara TERdiva said...

saya baru berjinak2 dgn botol tupperware..tp mahal gilak!

cikbedahlaser said...

ooo..
sy skrg pakai botol Bros.. mahal gak la.. utk 1.25liter = RM15
dlu ade akak opis lama nasihat..klu nk beli botol.. cri policarbonat.. tgal dlm keta pon x pe.. tu pasal beli bros.. tp bross tu senang liking.. botol pon dh calar balar.. dh 3 thn pakai.. skrg lg suke pakai balik botol mineral 600ml je.. tp klu dh tertgal kt keta.. babai la...
rasa nk beli botol baru la.. hehehehe

nsz said...

boleh emailkan sya harga untuk btol air nie?? sy nk beli banyak... sila emailkan kat sy di nszjb87@gmail.com atau boleh hubungi sya di talian 0127232512 (zara)
ASAP.. sy ingin dptkan segera..