Tuesday, October 5, 2010

Citer & Album Raya - Part 4

4 Syawal 1431H - Isnin

Pg2 lagi..Fadel ngan Dayah dh ke Hospital Temerloh. Ada temujanji utk keputusan MRI Dayah yg dibuat seminggu sebelum tu.

Kitorng kat rumah keluar lambat sket utk ke Chenor beraya ke rumah mak mentua Fadel ni. Keluar umah hari tu..kitorang bergaya ngan baju raya 1 Syawal hari tu. Tujuannya utk sesi fotografi ngan family aku pulak, huhu.

Sampai Chenor..rupa2nya..mak dayah dah masak nasik. Hmm..rezeki. Tp apa2 hal..kena fotoshoot terlebih dulu. Kat laman umah mak Dayah dipilih jadi lokasi, huhu.

Masa ni..Akiss buat pangai!! Bengkek tul aku. Sudahnya, muka dia biar macam tu!! tak comey langsung!!

Camni aje laa dpt berposing bersama mak, ayah dan Fadel..huhu..

Fadel dan Hidayah..

Ni mak & ayah ngan anak lelaki dan menantu pempuannya..

Turn kitorang pulak ngan mak dan ayah, huhu..

Kitorang anak beranak. Tgk ler Akiss tu..eii, bengkek tul aku. Tiba2 je moody, pesal ntah!!

Posing ntah apa..hari tgh panas, hehe. Pikir nak cepat abes je.

Huhu..jgn pulak ada yg slh paham tgk gambo ni, ngee.
Bkn apa, sebenarnya tu kitorang saja ler meniru papan tanda iklan Perodua Alza yg terdapat kat highway PLUS ari tu. Salah satunya ada kat R&R Dataran Sg. Perak. Keluarga yg digambarkan kat situ pakai baju sedondon kaler purple gak. Di samping sebijik Alza kaler putih. Lebih kurang ler ngan kaler pearl white, kan..heheh..
Perkataan tu gak ler yg tercatat kat situ..mcm dlm iklan radio Sinar.fm yg aku selalu dok dgr tu, heheh lagi dan lagi..
Sj nak buat kenangan.

Tgk!!..Akiss mana ada dlm gambar ni. Dia mmg tak spoting betul ari tu, erm. Malas dh nak pujuk. Tambah pulak hari sedang panas terik cenggitu.


Lepas dh berpeloh dan berminyak muka dok posing tak tentu hala tu...apa lagi, makan time!! Kenyang perut. Tima kasih makcik. Susah payah aje..heheh.

Dari Chenor..kitorang ke Temerloh…meninjau rumah Fadel dan Dayah yg baru dibeli dengan harga suku juta ni, huhu. Bila ler korang nak abes byr byk camni? Erm..
Dorang dh mula pun bayar ansuran pd Julai hari tu. Tp takpe..mende ni makin lama makin tinggi nilainya. Harap2 diluluskan ler pertukaran dorang ke Temerloh ni hujung tahun ni..Moga dimurahkan rezeki kami sekeluarga, AMIN.


Sampai2 situ..terus ler tebas2 sket rumput pjg dan lalang2 serta pokok2 liar yg mula tumbuh kat dlm kawasan luar umah. Maklum ler..tuan umah ni (Fadel & Dayah ler, hehe) masih dok ngajar kat Sarawak. Sesekali balik, cenggini ler jadinya, erm.

Ayah ni..mmg terer sgt kalo buat keje cenggini. Mmg dh pakar. Kalo ada bawak mesin rumput..mesti ayah mesin kasi cantik kawasan situ nanti!!
Tp, rumput cenggini..elok kasi racun aje. Pastu, leh tanam rumput karpet, ngee.

Along antara yg tekun buat keje ni selain Atuk dia..huhu..
Angah..kejap aje. Nyebok aje lebih!! hihi..

Pokok menjalar ni ler yg byk kat tepi2 pagar umah tu. Mak kata buah ni leh makan. Rasanya lebih kurang mcm buah markisa, hehe. Tp tak makan pun..tarik2 pokok dia..terus buang aje. Manakan tidak, kat dlm umah ada buah lg sedap. Si jambu madu yg ayah beli kat tepi Kg. Cintamanis td, huhu..

Dah nak balik..
Fadel sebok mengunci pintu umahnya. Grill tak pasang lagi. Coming soon!!

Ni tgh tengok apa ni?? hehe..
Umah Fadel ni dkt ngan Hospital Temerloh. Tu yg ada bangunan tingkat2 tu..spital ler tu, ngee.

Bergambar kat pintu sliding ni sebelum ia merubah wajah. Nanti, dh pasang grill..lain sket ler rupanya, ye tak...hehe.
Semua dh salin baju..kecuali aku, mak ngan Dayah.

Tgh terik ni!! silau!!!

Dari situ..kitorang terus ke Kg. Lebu ikut jalan Lanchang-Felda Lakum-Felda Mempaga-Kg. Lebu. Mula2 gi beraya kat rumah PakLang Jama. Ada buah rambutan..apa lagi?? Ngeeee..

Lepas tu gi beraya kat rumah Mak Ngah Yang. Hmm..dorang tengah berpuasa sunat Syawal rupa2nya. Dh 2-3 hari gak ler..erm. Tp hidangan air kelapa tu yg tak tahan tu…huhu..hilang dahaga.

Robot mainan ni kepunyaan anak bongsu abg Mat Daud. RM30 lebih gak ler katanya..
Angah tak penah ada mainan cenggini..tu dia sebok nak amek gambo guna kamera ayahngah dia, hehe..

Candid Fadel dan Dayah..

Kandid lg!! Kali ni ada muka kembang semangkuk aku tu..huhu..

Kemudian, mak ajak singgah kat rumah Cu Saadiah. Mak kata..salam2 aje..sebab dh nak Maghrib dh. Tp, sian pulak kalo tak masuk singgah. Singgah jugak laaa, hehe. Tp mmg kejap aje..

Ada ler Iwan..katanya nak balik ke Berjaya Resort dh..dh kena keje esoknya.

Pakcu ngan beruk peliharaannya.. Abg kata comey..huhu. Tak tau laa, pasal aku tak tgk pun. Terus masuk umah Cu aje..

OTW nak naik Bukit Peranas..singgah lagi. Singgah kat rumah maklong Siah pulak!! Erm..kali ni mmg bersalam2an bermaafan diiringi ucapan Selamat Hari Raya aje. Tak tunggu pun hidangan air ke hapa. Dh berlengas sgt rasanya badan ni, huhu..

Dh balik rumah…bersihkan diri..baru ler lega…

Budak2..sempat bermain games pac-man, tetris, Super Mario, Battle City ngan ayahngah dan makngah dorang yg rajin melayan ni, hmm..Game tu ada skali kat player dvd mak, huhu. Saja ler main..Fadel kata..teringat dolu2, ngee. Iye ler..masa kitorang kecik2 dulu susah nak dpt game ni. Tak mampu. Kalo Fadel nak main..dia gi sewa je kat kedai. Kemudian, Berjaya jugak ler dia mendapat sebijik game ni, huhu. Tu pun masa dh menginjak ke sekolah menengah, kan Fadel??

Along tgk dari jaoh aje laa.

Abg pun sama..tgk dari jaoh. Aku je tgk abg ngan along ni dari cermin, heheh...
Semua tgh letih masa ni...

Aku start ler melipat-lipat pakaian.
Mana yg pakaian kitorang..aku taruk siap2 dlm beg. Esoknya dh nak balik ke Taiping dh.
Fadel & Dayah pun esok kena kuar awal lagi..ke hospital Temerloh utk pertemuan ngan doctor pakar mengenai keputusan MRI tu.

Nota;
Org dh abes citer pasal raya..aku masih tak abes2 lg, huhu. Takpe ler, Syawal pun dh nak abes ni..aku cuba masukkan secepat yg boleh agar blog ni leh normal balik...citer hal semasa, huhu. Bkn lg citer2 yg dh disimpan berhari2.

8 comments:

wantie said...

amboi.. umah si fadel tu rega suku juta noh.. tak mampu ler kalau nak beli umah rega cam gitu...

dok dalam kotak ni ler sampai ke tua gamaknya..

J@J@ / Bini The Rock said...

salam kak!!

hamboiii..raya sehari suntuk smpi melengas2 nampak nyer yepp! dah namanya raya kan...pulun la cukup2...kang abes raya, nk dtg rmh org mst berhajat..ye tak kak??

sya nntkan cerita2 raya dari akak...saya mana reti jemu..lagi2 ada gambo yg best2 kat sini!!

xD

atty's said...

lawanya ..baju raya alona & family ..meriah je nampak .elok je semua sedondon.

zura@iwan said...

amboi bposing sakan....sdondon pepel gituww...heheh...akak kalu upload kasi bsr clear sket mata ni kak..hikss

wahhhh suku juta rege dia....tgk bsr arr umah dia....hehe...

kakyong said...

ambli sakan posing berpurle'an...

pjg betui n3 nih...

[-suziey-] said...

waa so sweet la..yg pompuan sume sedondon kain satu kayu..hehe..

Rinna said...

Wahh leh jadi duta utk ALZA laa cam nie..Aksi yang menarik..

Gambar2 pun cantik2.. ngan posing2 yang menarik.. :)

Dia.Honey said...

buah letop-letop tu mmg sedap...manis2 masam rasanyaaaa