Thursday, October 28, 2010

Org sebok booking..aku pun!!..hehe..

Booking tiket keretapi ke??
Nak naik keretapi gi mana ni?
Erm..tulisnya kat situ, Teluk Chempedak.
Eh..Teluk Cempedak bukan kat Kuantan, ke?? ada ke keretapi gi situ??
Gi Kuantan pun takde...ni kan terus gi Teluk Cempedak...hehe..

Idak ler...
Sebenarnya..citer booking membooking ni pasal konon2 nak cuti2 family ler masa cuti sekolah ujung tahun nanti, hehe..
Aku dok perati..ramai dh kawan2 kasitau kat blog dan fesbuk masing2 yg dorang dh booking tiket flight...ada nak ke Kuching, nak ke Langkawi...ada jugak destinasinya dirahsiakan, huhu.
Ada jugak yg kasitau dh booking bilik hotel utk penginapan..

Aku?? mmg plan ngan abang nak bawak anak2 gi bercuti gak. Walaupun bkn utk merehatkan diri malah sebenarnya semakin memenatkan diri...hehe..
Tapi gi 'makan angin' bersama keluarga ni penting jugak. Ianya adalah salah satu terapi minda dan terapi kebahagiaan...sambil meluaskan pemandangan.

Maka, aku pun menyebok ler nak membooking jugak. Tp bkn laa booking tiket flight..malah tiket keretapi pun bukan. Booking bilik hotel pun bukan. Maklum ler..nak gi cuti ramai2..kitorang kena ler membooking apartment, ngee..
Itu laa caranya percutian ekonomi, hehe. Tak kisah asalkan best, orait jer.
Tu pun, 2h1m aje...jadi ler, kan? Itu je yg ada dlm bajet.
Kira terapi gak tu, ekekekek.
Kenderaan?? Guna jalan darat aje..hehe..
Destinasi? Erm...dirahsiakan jugak laa walaupun takde laa nak surprise kan sape2, ngee. Sebab kalo aku bagitau pun..takde laa teruja sgt sbb destinasi biasa2 aje, hehe.
Tp biasa2 pun...kena booking apartment awal. Kalo idak, dah fully-booked...sape nak jawab??
Kalo booking awal2...kita masih mempunyai kuasa memilih dan lebih relaks, tak tergesa2..

Aku ngan abang sudah merangka mcm2 aktiviti utk percutian family ni walaupun ianya cuma 2h1m, kahh..
Semoga berjalan dgn lancar. InsyaAllah.


EXAM
Akiss dh abes periksa PKSR 2 hari ni.
Angah lak..esok baru abes.
Along, 1/11 baru start exam sampai 11/11.
Kemudian 12/11 pagi, Along dh leh balik umah utk cuti Raya Haji dan sekaligus cuti sekolah hujung tahun jugak.
Kitorang ler kena gi amek tu. Banyak barang nak kena bawak balik.

Masa aku sekolah dulu...aku mmg suka sangat bila hari peperiksaan pertengahan tahun dan akhir tahun ni.
Bkn lah disebabkan aku pandai menjawab soalan2 kat kertas peperiksaan tu tapi sebab aku suka balik awal. Dulu, abes aje paper akhir utk hari tu...kita dh leh balik umah dh.
Tu yg seronok dua ronok tiga ronok tu....

Tp skang lain betul. Dari Along darjah 1 dulu laa dh macam ni. Kalo exam abes awal pun...dorang kena balik mcm waktu sekolah biasa. Takde dah perkataan balik awal lepas abes exam dlm 'kamus pengurusan pihak sekolah' zaman ni, ngee.
Kecuali exam besar mcm PMR, SPM dan STPM tu lain ler..ngee..
sbb yg aku citer ni peperiksaan pertengahan dan akhir tahun aje.

LUTONG
Kalo sebelum ni aku ada citer pasal sang kucing mati dilanggar oleh sebuah van..tapi petang semalam kitorang ternampak peristiwa seekor lutong terkena renjatan letrik kat wayar tiang TNB di depan kawasan asrama SMK King Edward VII.
Peristiwa tersebut turut disaksikan oleh budak2 asrama yg baru balik dari sekolah dan pengguna2 jalanraya yg menunggu lampu merah bertukar hijau mcm kitorang ni.

Sebelum tu, elok je sekumpulan Lutong (monyet berkaler itam dan mata ada bulatan putih) sedang melalui wayar2 milik TNB tersebut dan sudah tentulah sambil melompat2 keriangan. Tiba2, salah seekor daripadanya menjerit dan terkaku kat tiang tu. Kelihatan kedua2 tangannya sudah terlekat pada wayar letrik yg ntah berapa voltan tersebut.
Datang laa salah seekor daripada yg lain datang utk menyelamatkannya. Tetapi dia pun terjerit2 dan terus terjatuh gedebuk kat atas tanah sbb sudah tentulah renjatan letrik tu pun terkena kat dia, kan!!
Datang pulak lagi sekor yg bersaiz besar...pun sama. Bila pegang je kawannya yg malang tu..dia jugak terjerit2 dan terus je tercampak ke dahan pokok berhampiran.
Sian aku tengok lutong malang tu. Kaku menahan sakit akibat renjatan letrik yg sudah tentu tinggi voltannya.
Datang lagi sekor yg bersaiz paling besar..dia usik sket2. Cuba tarik ekor..
DAN...alamak!!!
lampu merah bertukar hijau...kitorang kena laa bergerak. Tinggalkan episod dari hikayat sang lutong malang.
Aku tak tau laa sama ada dia mati keras kat situ ataupun berjaya diselamatkan oleh kawannya yg paling besar tu.
Tp kalo dapat diselamatkan pun...mesti dlm keadaan nazak. Lambat laun mati jugak.

Tp, aku suka tgk sifat mereka. Saling tolong menolong walaupun tahu..mereka terpaksa menanggung risiko jika cuba menyelamatkan kawan mereka yg malang tu.

Sekian..

-Gambar diambil di sebuah galeri yg bakal di buka Disember 2011 ni dan berhampiran dgn Ibu Pejabat Polis, Taiping. Menggunakan kamera hp cik abg ku tu aje, ngee.

-Hari ni adalah hari ulangtahun kelahiran abah...iaitu bapa mertua kesayanganku...

8 comments:

zura@iwan said...

betui tu kak...holiday adalah terapi minda & terapi kebahgiaan..amat2 la bsetuju...zura pon plan nk g holiday tp x tau la, km ni last minute jek...tp kalu time cuti2 sek ni kena la booking awal kan..hehe

[-suziey-] said...

hehe bestnye holiday..suka sgt holiday..hehe akk pn rahsiakan destinasi ke..hiks..sama la kita...ecewah:p

Rinna said...

Waahh bestnya dah ada plan nak gi makan angin yer.. bagus laa tak de laa anak2 boring kan cuti sekolah nanti..

Nak ke mana tu?

el said...

el pun cdg nk g cuti2..tp x tau nk gi mnnnnnnnnnnnn huhuhu..lmbt2 nti duit tu nti dah joli ntahke mn hehehehe

myaishahhafiz said...

baru jer balik bercuti 2hari 1 mlm gak.
tp klau ada rezeki nak pi cuti lg...
he he he

kakyong said...

selamat bercuti...

siannya lutong malang tu... xde gambor erkkk

mamawana said...

Salam caiyang...

Best tu cuti2. Mama pun nak citer ni...., ada gak booking apartment utk cuti2 Disember ni. Booking dibuat 3 bulan sudah u.... Tapi nampak gayanyer kena tukar haluan, sebab ofis pun ada wat cuti2 family trip ke Langkawi Disember ni. Yg dah booking apartment tu mama pas kat sedara mama ganti bawak family dia lak ke sana . Insya allah.

Sian ya ajal si Lutong ke renjatan letrik tu ya. Innalillah

Faridah said...

amboi2 kak..berahsia2 pulak..share la kat sini.hihi