Sunday, January 4, 2015

Bila panda datang Taiping..

04.01.2015
AHAD

Pagi tu kitorang keluar ke taman tasik...semata2 nak tengok beratus2 ekor panda datang situ, hehe. Pameran cuma dari kul 10 pagi sampai 12 tengahari aje. Taiping adalah salah satu lokasi terpilih utk roadtour panda ni.

Jalan kat taman tasik mmg jem ler...semua nak tengok panda ni.
Ada yg sanggup parking jauh2..dan jalan kaki ke lokasi ni. Kitorang ni...try cari parking dekat2 jgk, haha. Alhamdulillah, dapat kat parking depan ngan Fleminton Hotel nun. Takde ler jauh pun nak kena menapak. Orang mmg dh sesak abes ler kumpul kat situ nak nengok panda2 comel tu, kan...hihi.
Ni laa panda2nya...
Kat sini dorang bawak 200 ekor jer.
Yg lain2 dorang bawak gi fotoshoot kat area Kuala Sepetang nun..
Mmg cantik laa gambo yg dorang amek tu. Tapi takde dapat gambo penoh pun aku nak cilok dan boh utk tunjuk kat sini.
Punya laa ramai....semua dh tentu laa nak bergambar, kan.
Memang laa bukan panda betul pun.
Takkan laa panda betul...pikir logik laa, weh.
Bawak dua ekor yg dok kat zoo tu pun punya laa berjuta duitnya. Inikan sekiranya bawak 1600 ekor yg betul. Dorang nak bawak ngan apa kalo semua panda tu real?? Sedangkan nak bawak ayam beratus ekor pun sempit2 ayam tu kena dok dlm  bakul atas lori, kan. Pikir laa weh.
Ada jgk yg kata dorang dh tertipu. Katanya dorang ingatkan dorang nak bawak panda betul. Aduhaiiiii. Pikir ler betul2 wei. Takkan tak tau panda ni kawasan habitatnya macam mana.

Aku rasa 1600 tu maksudnya...anggaran berapa ekor populasi panda yg tinggal kat dlm dunia ni, kot.. Nak baca keterangannya pun takde dalam BM...malah dalam BI pun takde. Cuma ada dlm bahasa cina...huh!! Mmg ler penganjur ni tak peka. Ni yg aku nyampah. Mmg laa panda ni dari negara china...tapi jgn laa lupa diri lak yg dorang wat road tour ni kat negara mana, kan.
Ni laa penganjurnya dan rakan2 syarikat yg join utk kempen ni...
Berebut2 nak bergambar...Ini jer laa yg leh dapat.
Model dan patung panda..
Ada laa sepasang model ni yg pegang panda..orang ramai pun amek ler gambo dorang, hahaha.
Aku amek gambo the making aje...guna kamera hp.
Ikutkan malas nak amek gambo tapi nak letakkan dalam blog punya pasal...amek jgk ler, kuikui..

Dah laa panda tu patung jer...nak pegang pun tak leh...hahaha. Risau tul dorang ngan keganasan manusia bila berebut nak pegang2 patung panda tu.
Nasib ler patung plastik keras ni pun comel. Tapi yg real sudah mesti laa lagi berganda comel.

Tak lama pun kat situ.
Pastu gi depan kedai anas. Makan nasik!!!

Nota ALONA:-
~Tak tau ler bila leh gi zoo negara tengok panda real punya, hehe. Atau pun gi Zoo Beijing terus laa...leh tengok panda di bumi asalnya sendiri, hahahahahahaha...(InsyaAllah, ada rezeki...suatu hari nanti)..

1 comment:

Nad MamaZN said...

hahaahah...! ksian yg rasa tertipu tu.. adoihaiii, xkan la xleh pk kottt..xpela, maafkan la dia, ye la..tulis pun dlm bhs cina kan, mana nak tau hehe.. lepas tepeng panda2 ni gi menara condong plak :)