Wednesday, November 18, 2015

Ke Puspakom

16.11.2015
ISNIN

Pagi tu...sebelum kul 9 aku dh sampai Puspakom Taiping.
Jumaat pagi minggu lepas aku dah pergi booking serta diberi borang utk wat pemeriksaan ni.

Sampai situ...kena tunjukkan borang ni kat pak guard tu dulu. Dia akan cop dan kemudian terus laa masuk kat area pemeriksaan utk penukaran nama pemilik. Mujur aku datang awal sebelum kul 9. Nak ikutkan...aku booking waktu ni kul 9 pagi, hehe. Kul 8 macam awal sangat.. Elok lepas aku masuk barisan...berderet2 kereta lain datang kemudian, huh...lega!!!
Tempat pemeriksaan bagi tujuan penukaran nama pemilik ni berasingan ngan tempat pemeriksaan untuk tujuan lain tapi sebelah-menyebelah jer lah, hehe.
Kancil sedang berdebar2 utk exam...hihi..
Depan kancil pun dh panjang dh tu. Mgkn yg buat appoinment kul 8 pagi, kot..
Staff sedang membuat pemeriksaan.
Ke sini utk tujuan pemeriksaan dan pengesanan sama ada kereta dari kereta potong...
Utk tujuan penukaran nama pemilik...dorang tak check lampu signal, lampu brek dan lain2. Dorang cuma check 4 perkara aje. No enjin sama ngan geran, no chasis, tinted cermin dan sama ada kereta tu kete potong (sambungan dari parts badan kete yg lain) atau tidak jer.

Bayaran pemeriksaan ni kalo gi hantar sendiri RM31.80 aje. Dah termasuk GST, huhu. Kalo soh runner....sediakan duit upahnya lah, ye. Itu kalo takde masa sangat lah. Nak ikutkan takde laa lama sangat masa pemeriksaan tu cuma tunggu result tu yg lama sket sebab sekali ngan result pemeriksaan kenderaan lain seperti lori, van syarikat, teksi dll.
Dorang pun dh buat servis pemeriksaan kenderaan dekat premis kita. Tapi tengok laa caj perkhidmatan dorang, hehe...kereta RM100++. Serupa upah runner jugak laa. Nak buat pemeriksaan puspakom bagi tujuan nak tukar nama kereta ni...leh jer orang lain (bkn owner) yg bawakkan. Tapi owner kena isi laa borang yg diberi oleh pihak puspakom.

Setelah menunggu hampir 20 minit...baru laa keputusan pemeriksaan sang kancil dikeluarkan. Alhamdulillah laa, lulus. Sebab kancil ni mmg takde buat apa pun....standard jer. Tinted pun dh lama...x pernah bertukar. Dah takde kesan apa dh....hoho..

Sijil lulus pemeriksaan ni tahan sebulan. Lepas tu expired!!!


Nota ALONA:-
~Selesai satu keje....

1 comment:

Kesuma Angsana said...

menarik ler pernkongisan ilmu ni. Taulah apa nak buat kalu nak tukar pemilik kenderaan kita