Sunday, May 24, 2009

The Contender..

Jumaat ari tu jam 8.30 malam..pertandingan Tinju Peringkat 2 Div telah mula berlangsung di dewan utama Kompleks Rakan Muda Kamunting. Aku ngan abang masuk ke dlm dewan awal selepas hantar Akiss ke kelas taekwando di bangunan sebelah. Apalagi..amek tempat duduk paling depan laa best, kn? hehe..
Syok gak tengok tinju ni..first time tgk live ni, hehe. Tapi sebelum ni penah laa tengok Muay Thai @ tomoy. Lebih kurang mcm tinju laa sket2, kn. Tapi muay thai mcm best sket pasal diorang ada muzik tradisi jd lagu latar pertarungan, hehe..

Sebelum masuk gelanggang..coach masih sempat memberi kata2 azimat.

Dah masuk gelanggang pun..kata2 azimat masih sempat dibisikkan sebagai perangsang.

Betulkan 'helmet'..hehe..

Hmm..tak sangka rupanya dlm tinju ni..apabila ada kesalahan2 tertentu..pengadil akan memberikan isyarat seperti 'lambaian ratu cantik', gitu..wakaka..
Tapi dlm gambar di atas ni..contender telah melakukan kesalahan yg lain. Tu isyarat tangan pengadil ngan jari telunjuk tu, hehe..

Belakang tu..carta dan jadual perlawanan dan papan pungutan pingat.

Tengok diorang bertumbuk tu takde laa nampak mcm kuat sangat pun, yek. Tapi kuat rupanya..kalo idak..takkan laa contender berbaju merah tu matanya dah lebamm! Kalo yg kena tumbuk tang idung pulak..leh memancut darah kuar dari idung, huh!
Walaupun diorang dlm kategori yg sama tapi tengok laa saiz ketinggian diorang..sorang tinggi sorang rendah. Yang tinggi kelebihan dia pd tangannya yg lebih pjg..senang aje tangan tu nak sampai ke muka lawannya. Yang rendah pulak..kelebihannya senang nak menyorokkan diri pastu bedal tang mana2 lawannya yg tinggi tu utk dptkan point. Hmm..elok pulak contender yg tinggi dlm gambar di atas digelar 'PANJANG' oleh kawan2 yg juga penyokong2nya, hehe.
Hmm..tengok! Contender yg rendah tu yg telah diisytiharkan sebagai pemenang walaupun matanya dah lebamm, hehe..

Hmm..ni contender lain pulak yg nk masuk gelanggang.

Lawan..jgn tak lawan..belasah jgn tak belasah!

Aduhai..dah terjatuh laa pulak. Ni kes kasut licin laa ni..Kasut tinju ni nampak kiut aje. Macam kasut baby baru nak pandai jalan, hehe..
-------------------------------------------NOTA;
Pertarungan tinju ni akan berakhir 26hb Mei ni..jd sesape yg dok kat area Taiping berminat nak pi tengok, korang masih berpeluang untuk menontonnya. Masuk adalah percuma..

6 comments:

Khas Lysha said...

oo layan tomoi gak eh?.. sy kalo sukan gini seram sket nk tgk.. huhu

Meh Kongsi said...

aku lak suka tgk hehe

~Hamparan Hatiku~ said...

huaaaaaaaa,akk minat ek tgk tomoi?

CINTAMANISZ Lite said...

uuiiii..syok abes layan tinju ke tomoy ke..masa diorang bergasak tu, pergh! dtg semangat srikandi dek! huhu..

Zanna_MamaBatrice said...

uish...best dpt nengok live nie
selalu nengok kat tv jer kan...

btw...thanks yerk jenggah umah kita
jgn lupa vote utk batrice nanti..he he he...

atty's said...

beshnya tgk tinju ni..kalo dkt..dah bawa fir tgk..