Saturday, April 2, 2011

Ke Port Dickson jap!!!

RM parking kat KLIA dari kul 7 pg sehingga jam 10 pg..RM14.80..huhu
Lepas tu, kitorang terus ke PD.

Sampai je PD..terus cari kedai makan.
Ada kedai tulis besar2 Asam Pedas tu..tutup laa pulak.
Cari sampai ke Tanjung Tuan...asek terlepas je kedai makan, huhu.
Masuk kat dalam. Tgk camne Pantai Cermin...camne Pantai Tanjung Biru, hehe.
Pastu pusing balik, keluar dari kawasan tu...sbb dh aim satu kedai makan ni..kat areaTeluk Kemang..huhu..jauh gak pusing.
Ye..ni lah kedainya. Kata sepandoknya..makanan ala hotel, byar harga warung.
Hmm..aneka lauk pauk ada disediakan termasuk ulam-ulaman, segala kerabu, segala sambal..ish!!
Air...air skyjuice ngan air anggur je disediakan. Gi je ler tekan.
Nak air panas..kena oder laa.

Makan kenyang2...tiba laa masa nk bayar..
Resit ni ayah yg pegang. Masa tu..ayah soh teka laa..berapa harga semua yg kitorang makan tu. Teka punya teka..dari RM50 lebih..jadi turun..turun..hampir..semakin hampir..ayah kata..huhu..
Rupa2nya RM25.60 aje? 8 orang makan tuuu!!! Kerabu amek 2 pinggan pun RM2 aje?? Betoi ler slogan dorang tu...harga warung jer, ngee..
(Restoran Leha Kelfood kat Taman Melati pun harga mahaii lagi - tp sedappp laa, kan!!...huhu)
Semoga dimurahkan rezeki ler tokey Laman Mesra Cafe ni.
Sebaris je ngan Hotel Mesra, Kedai Tomyam Mesra, Klinik Mesra dan Pasaraya Mesra!!!!

Dari kedai makan..kitorang terus ke tempat lain dulu. Saja ronda2. Maklum laa..ada di antara kitorang ni tak penah gi PD, ada yg dh penah...tapi dah lamaaaaa tak gi PD..kan..

Sampai la ke area Pantai Bagan Pinang ni..

Kebetulan pulak ada pertandingan kapal layar MSSM kat situ.

Pergi la ronda2 kat gigian pantaiii..sebab dh plan nak bagi budak2 ni mandi kat Pantai Tanjung Biru. Masa tu tengahari sgt lagi..tu yg kitorang ronda2 dulu.

Apa yg abg tengok tu??

Tu...budak tu ikut bapak dia gi ke pulau berhampiran..hehe
Tak dlm rupa2nya air laut kat situ..hmm..
Angah teruja jer...
Kalo air surut..mesti lagi cetek air kat situ..erm..

Ayah, Fadel ngan Dayah dok kat sini je.
Kitorang dh abes gi ronda kat tengah2 panas tu..pun duduk lepak2 situ sambil saujana mata memandang...hehe.

Dari situ..kitorang gi Pantai Tanjung Biru semula.
Buat laa apa yg patut kat situ, kan..erm..

Pastu, ayah amek posisi kat seat tengah, abang gi seat driver dan baringkan sket tempat sandar tu...fadel lak amek kat seat belakang..TIDO!!! huhu...dengan angin sepoi2 bahasa dari laut dan cuaca yg terik jugak laa..

Budak2 gi salin baju utk mandi laut.
Sebenarnya...gi PD hari ni bkn pe...nak bawak along gi mandi laut masa cuti sekolah tu. Sebab, seminggu selepas tu..aku nk gi PD lagi..nak bermalam kat situ. Tp along tak boleh ikut sekali masa tu kerana..cuti sekolah dh abes. Along dh balik hostel.
Jd, kebetulan hantar mak ke KLIA...aku ajak laa fadel dan ayah terus ke PD..agar along takde laa rasa terpencil sket (maklum laa, dia tu dh laa dok hostel). Sekurang2nya, dia tau ler PD tu mcm mana, hehe.
Aku pun sebenarnya dh lama betui tak ke PD. Last, masa form 2 duluuuu. Haa, tu dia!!

Ok jugak air laut kat area Pantai Tanjung Biru ni. Landai je.
Aku risau gak tgk budak2 ni gi jaoh2 sgt..
Dok jerit panggil dorang..mana ler nak dgr, ye. Jaoh jgk tu, hmm.
Aku gamit2 tangan pun dorang tak perasan, ish!!

Last2..dorang yg sendiri gi ke area dkt2 sket ngan pantai. Waktu tu, lega sket ler aku.
Cuma risau psl kes binatang misteri gigit kaki sampai berdarah tu laa..berdoa je ler agar budak2 ni ok.

Angah naik kejap..nak wat pe, ntah..

Pastu, gi mandi laut semula..ish..ish..

Erm...Fadel ngan ayah masih lena. Abg dh bangun..ni abg laa yg snap gambo ni.

Dok situ, memerhati gelagat2 orang..
Kalo mandang ke laut..ada aktiviti org menyauk ikan dgn pukat.
Ada aktiviti banana boat..(aku tak suka masa dorang sengaja diterbalikkan tu, adeii)

Ada gak yg naik airhead ni..
Yang ni pun mcm seriau je..huhu..
Tu baru tengok. Belom lagi naik!!! Aku ni mana reti berenang, kuikui..
Kalo pun ada pelampong..ish..seriau jgk!!

Budak kat atas ni bkn ler anak aku ataupun anak sedara aku, hehe..
Tp menarik perhatian utk diabadikan jd gambar sbb....cara dia main pasir tu..melayan sendiri aje. Sian betui. Sorang2 je dia main. Timbuskan pasir kat badan dia, masukkan pasir dlm poket seluar dia....bina istana pasir dgn cara yg kita lihat...leh tergelak laa pulak, adeii!!

Ni akiss dan abang2nya dh mandi bilas air laut dh..
Fadel ngan ayah pun dh bangun dari tido dan dok lepak kat situ sekali.

Dari situ..OTW nak balik..singgah jap kat Pantai Teluk Kemang.
Kebetulan kat dataran dorang ada lak karnival apa ntah..

Angah ngan akiss nak naik mende ni. Beskal apa ntah..
Laluan ni jd rebutan lak antara beskal ni ngan kereta kuda, aduhaii..

Mende pusing2 bila ditiup angin ni..aku ingat murah laa kat sini..
Rupa2nya lagi mahai ler dari kedai cenderamata kat dlm Taiping Sentral tu..huhu..
Mahai byk lak tu..

Ni ler pemandangan di Teluk Kemang.
Satu payung tu kalo nak dok kena sewa RM25 kalo tak silap..erm..

Tamat laa citer ke PD bersama ayah, Fadel dan Dayah..

6 comments:

Gieyana said...

bestnyer Kak Lona..rini pon igt nk mandi2 kat pantai..hihi

sempoi giler tido dlm keta..:)

atty's said...

Murah kedai makan yh alona pergi tu , lenkali leh singgah situ

Rinna said...

Bestnyaa dpt jalan2 ke PD.. dpt plak makan ramai2 cuma bayar RM25 jerk..
Tgk laut dpt merehatkan minda.. :)

Dia.Honey said...

lama tak pegi PD!!!
Leha Kelfood kat Taman Melati ni dekat ngan umah saye nih....ohh akak dah sampai tak bitau ye??

akakkkk akak ada kat mana nih?? nak kirim kad nih..nak alamat...nnt akak drop alamat akak kat guest list kat blog saye leh tak?

ஐ๑makdara TERdiva๑ஐ said...

dah berkurun tak dtg sini..sob..sob..

[-suziey-] said...

kesian along..seb bek ler dpt mak yg baik dan timbangrasa..xnk ank rasa terpencil bw gk g PD wlaaunpn minggu dpnnya nk g PD lagi..hiks..kasih ibu membawa ke syurga..ecewah..hehe..

hmm klu g PD ni sumenye mmg buat duit..xde bende free..nk duduk kt kusi pn kena sewa..payung apetah lagi..haih..

murah giler rege food tu..kt mane yek..emmm..ekna cari ni..weekend ni nk overnite kt PD..hehe..bw aQeel main pasir.. :D