Saturday, April 30, 2011

Downtown Taiping yg dh nak down..

Kalo kat KL ada uptown/downtown...kat Taiping ni don't play2...ada jgk tau..huhu.
Uptown berlokasi di area Simpang dan downtown pulak kat Jalan Berek, Taiping..

Masa mula2 bukak dulu..mcm meriah gak ler ngan para peniaga, pengunjung dan ujung2 minggu ada band dtg perform kat situ..
Tu pun mgkn sbb orang ramai teruja nk tgk mcm mana laa ye downtown kat Taiping ni..hmm..

Tapi sejak beberapa kali aku gi ni...dh makin kurang peniaga..apatah lagi pengunjung. Sepi. Cuma kedengaran suara dan gambar rancangan di tv yg terpasang di layar projektor di situ.

Mujur juga..restoran Larut turut dibuka malam tu. Sian gak tgk perkembangan downtown ni. Mgkn kawasannya tak strategik ke? Sewa tinggi ke?
Aku harap laa..ia akan berubah menjadi happening semula mcm mula2 bukak dulu. Bkn pe, sayang lak..sekurang2nya leh ler berbangga yg Taiping ni pun ada downtown (ingat kat KL je ada??) tp kalo hidup segan mati tak mau..camno??

Aku gi situ selalunya nk beli perfume yg telah dibotolkan kecik2 tu aje..hehe..
Nak beli blaus ke..tudung ke..tak byk pilihan pun. Yg aku tgk setia meniaga kat situ antaranya...tokey salun si Abby tu dan bbrp peniaga yg lain.

Berdekatan ngan kawasan ni..ada bank OCBC. Tgk ler ejaan jawinya, ngee..

24 April 2011
Ahad

OTW nak balik dari downtown tu...aku ajak abang ronda2 area lake terlebih dulu. Amek2 angin. Kot2 leh nampak 'gegirl' (tak kuasa akak!!) pakai baju meghelip2 kat tepi lake tu, kan..kehkeh..
Sj suka tgk pangai dorang, ngee..

Tp masa sampai kat area luar perkarangan Zoo Taiping..tiba2 bunyi muzik tradisional menarik minat kitorang nk singgah.

Parking kat tepi jalan tu aje (hehe..psl dh malam, kan dan niat tu nk singgah jap aje..ngee)..kitorang pun masuk ler kat area perkarangan tu.

Owh..ada mende ni..dh majlis penutup dh. Kat atas pentas..para pesilat sedang membuat demo bersilat..hiyah..eyah..hiyak, ergh, elak..pom..jatuh..kehkeh..

Aku mmg rasa semangat betui kalo dgr gendang2 tradisional ni dimainkan..naik tau semangat kemelayuan, semangat tok gajah, semangat srikandi bangsa tu..huhu..

Tgh terkebil2 kat dpn pentas tu..tak sangka pulak terjumpa ofismate abg, Amin. Dia tolong adik dia wt katering utk acara malam tu. Dan dia pun tertanya2 mcm mana kitorang tau mende ni, kehkeh..
Menurutnya..acara ni dh berlangsung dari pagi tu dh..ada silambam, tomoi jugak...

(laksa dh nak abes..baru abg sebok nk tangkap gamba.
Tgk, kusi pun dh kosong org dh ramai balik, hehe)


Kitorang pun dijemput ler gi makan apa yg ada. Ish..tak sangka langkah kanan betui, hehe..
Ada macam2 tau. Mi kari, mi rebus, laksa (nasik dh abes..org lebih suka makan nasik, hehe), air sejuk, air panas...
Tgh2 baru nk mula makan tu..tiba2 MC majlis ckp 'demikian laa berakhirnya majlis bla..bla..bla..'...kahkah.....kelakar pulak. Acara dh abes tp kitorang baru nk mula makan, ngee. Jam dh kul 10 lebih dh. Tp tgk makanan masih byk kat atas meja. Dan budak2 silat yg dok wat promo kat pentas td ada yg baru nak makan..eh! ok je laa. Kitorang pun buat selamba je laa makan..hehe.

Para pembesar2 silat gayung sebok ler ngambek gambo ramai2...dan bersalam2 sambil menghantar kepulangan yg terutama dorang naik keta nk balik ghumah dh, hehe..TAMAT.

4 comments:

Diarihatiku1976 said...

lama tak jengah blog awak... saya sungguh suka design dan colour blog ini... sejukkkkkkkk jer....

ieda said...

saya dah lama x sampai ke taiping nie kak .. dulu masa saya kecik2 saya duk ipoh .. jadi kenangan di taiping tuu dah lama meninggalkan saya :)

[-suziey-] said...

ouh xtau plak pasl downtown tu..agknya mula2 dulu org nk tgk camne..tu yg rmaai..sakng org suka dok umah je kot..hehe..

makdara TERdiva said...

macam 'gerbang malam' kat telok intan, mcm dah jadi gerbang malang sbb tak ramai org dtg beli..kesian