Thursday, April 21, 2011

Selesai kot masalah tu..

Hmm..aku rasa mcm dh selesai je masalah utk entry aku yg INI. Iaitu isu BLOGGER.COM yg akan delete blog yg gunakan emel selain dari gmail ketika sign in pd Jun 2011 nanti.

Walaupun katanya isu ni hanya untuk akaun blogger yang tak pernah dibuka2 sejak 2007 dulu dan sesapa yang ada bukak akaun blog walaupun sekali dari 2007 tu hingga sekarang x kan menjejas apa-apa...tetapi sebagai langkah berjaga2..kena gak ler lakukan sesuatu, ye tak..hehe.

Mengikut firasat aku yg tak brp pandai ler bab2 IT ni...cara ni mgkn bermakna aku dh tak perlu nk pikir yg bukan2 lagi.

Mari kita lihat cara2 tu.
Tanpa memeningkan kepala pun.
Leh lakukan dgn rileksss aje..hehe.
Adalah penting!! baca terlebih dulu dan kalo rasa ia relevan..leh laa ikut cara ni utk menyelamatkan blog korang kehilangan follower yg dh sedia ramai tu, kehilangan link2 kawan2 blogger lain dan jg akan kehilangan bbrp link2 penting kat side bar kawan2...sekiranya korang ikut cara yg dh disebarkan sebelum ni di segelintir blog.

Cara2 mudah dan ringkas ni (aku sebelum ni guna yahoo!):-
-Mula2..gi kat browser google.com (ataupun ada .my kat belakang utk malaysia punya, hehe) sekiranya korang guna browser lain, hehe.

-Pastu klik GMAIL kat atas page google tu.

-Sign in kat Google Account tu guna username yahoo! dan password yg serupa ketika korang nk sign in blog korang.

-Kemudian ia akan keluar form pendaftaran yg simple dan isi laa apa yg diminta termasuk laa username utk Gmail serta letakkan password yg serupa dgn yg tadi (current password).

-Kemudian, submit form..

-Akan keluar page utk pihak google nak verify terlebih dulu sebelum tindakan selanjutnya pulak, kan..

-Pilih dulu kita ni dari negara mana.

-Isikan no hp kita utk dorang send no verification kod.

-Submit dan tunggu jap.

-Tak lama je. Tak sampai seminit pun..dorang akan mesej kod tu kat nombor hp td.

-Isikan kod no tu kat petak yg disediakan..

-Taraaaa....kita leh guna address gmail tu utk bukak blog kita seperti biasa ngan password yg sama. Namun (buat masa ni) blog kita tu gak masih boleh sign in ngan emel lama kita (yahoo!) .

-Kita gak otomatik dh ada address emel dari gmail serta boleh menggunakannya...dan dlm masa yg sama masih leh bukak check emel yahoo di browser yahoo.com..

-(Add gmail tu jugak adalah emel primary utk blog kita..tanpa perlu seolah ada author lain selain dari kita, hehe..)

-Yang penting..side bar blog kita akan kelihatan seperti biasa..tak kurang apa atau kehilangan apa2..

-Gmail ni recovery balik emel yahoo! yg kita guna utk sign in blog sebelum ni.

Ia sangat mudah..

Jika rasa ok..kwn2 leh ikut cara ni.
Tp kalo ada yg masih was2..takyah ler ikut nanti memudaratkan blog korang lak nanti, adeii..aku lak yg dipersalahkan, uwaa..

Sekian..terima kasih..

2 comments:

atty's said...

kty buat camtu lah ..alona..senang je kan..

lepas tu g edit profile..tukar email address ke gmail lak..senang je..lepas tu save

[-suziey-] said...

cewah cikgu alona memberi penjelasan..heh..ok nnti sy baut:p nk selamat