Tuesday, April 5, 2011

Balik Taiping singgah Cameron Highlands lagi...

Rabu 16hb Mac 2011
Pagi2 tu..ayah gi kebun..mengajar beratus2 anak muridnya.
Kat umah, dh selesai masak, selesai makan, selesai berkemas2...tunggu ayah balik dari mengajar...kitorang pun salam peluk cium orang tersayang dgn bismillah memulakan perjalanan utk balik ke Taiping semula.
Seperti yg dirancang..balik ni pun kitorang ikut Sg. Koyan - Cameron Highlands - Sg. Pulai..hahaha. Kali ni sbb tingat nak beli jagung utk buat bubur, beli stoberi segar, stoberi dan roselle kering utk mentua dan stok kitorang jugak terutamanya, hehe.

Lalu ikut Cameron ni mmg save RM tol dan tempoh masanya sama je kalo ikut PLUS - Tg. Malim - Batang Kali - hiway KARAK sekiranya tak berhenti lama kat Cameron ni..hehe. Tp disebabkan mesti nak berhenti membeli (aduii..parah!!)...maka masa perjalanan akan terlebih pjg sedikit dan duit tol yg telah dijimatkan tadi akan berganda pulak abesnya berbelanja kat Cameron ni, kahhh...
Tp tak mengapa laa kan..mende2 tu utk kita gak, hehe.

Dalam perjalanan...hujan lebat turun mencurah2. Kete kena ler kurangkan kelajuan..takleh laju2 sangat..merbahaya sbb jalan kat situ masih muda lagi..

Dh sampai Ringlet..berhenti kat stesen petrol..cari tandas, hahaha..sejuk sgt. Dah laa kat situ kawasan sejuk...ujan lebat laa pulak. Tak tahan nak buang air, kekeke..

OTW nak ke Tanah Rata..sudah tentulah akan jumpa stesen teh Cameron Bharat. Dulu ada satu je..tp skang dorang ada wat lagi satu stesen yg lagi mantop kat atas sikit je dari stesen teh yg pertama tu, hehe..
Disebabkan dh penah berenti kat stesen teh yg lama tu..maka kitorang pun berhenti pulak kat tempat yg baru, hehe..
Nak pekena teh spesel kat sini yg semestinya lagi sedap dan murah sket dari teh yg disediakan kat Boh Centre Sg. Palas tu, huhu..

Tergambar keriangan nk minum teh sambil rehat2kan minda dgn kehijauan deretan pohon2 teh...hahaha..

Mula2 aku sarankan abang beli topi ni utk pakai ketika melaksanakan tugas photog..tp bila tgk lama2 mcm ular sawa tgh berlingkar lak kat atas kepala abang tu. Ish..tak jadi aku soh abang beli..hehe.
Sebenarnya, kat kedai souvenier sini tak kasi amek gambo tau. Tp aku tak perasan plak..dh amek baru nampak amaran tersebut, kuikui..

Kat dlm galeri teh ni...leh je nak snap2 gambo..

Sambil aku kat kaunter mengoder (opss..bkn menggoda ye, ngee)...abang ngan anak2 dh mula snap gambo. Along ngan kamera dia..abang ngan kamera hp.
Balik kali ni..kitorang bawak D60 aje..pastu tak bawak pulak charger..haha. Bateri tinggai 1 bar aje..takde ler dibawak keluar masa kat sini. Jd, semua gambar utk n3 ni..gambar ehsan dari kamera along. Tu yg ada catatan tarikh tu..adeii..

Ye..masing2 sdg menikmati kesedapan teh yg sgt sesuai ngan suasana dan cuaca dinginnya..ngee.
Psst; Disebabkan aku kurang minum teh susu (takleh minum sgt air teh campur susu..nanti kepala mcm pening2, hehe)...maka aku pun kongsi jer ngan abang. Tp biasa laa..abg ni romantik sgt..hahah..tu yg sebok nak tolong pegangkan cawan, huhu..

Dah bergambar pelok suami...erm..gambo pelok anak laa pulak, hehe..

Nak lawat kebun teh kejap. Tak penah lagi turun tang sini.

Tengah nak turun tu..ayah kol..tanya ada kat mana dh??

Eh..baru terperasan..aku tak amek gambo berdua ngan along, ngee.
Sori ye along..dh along sebok jd kameraman aje..lupa plak ibu nk bergambo ngan along, ngeh2..

Kat stesen Cameron Bharat yg baru ni..best gak laa.
Rasanya..ada 3 kot stesen utk pekena teh Cameron Bharat ni.
Dari Ringlet ada 2....kat ngan kampung Raja ada 1...

Jgn petik, ok!! Kalo idak..kena denda. Dari kena denda..baik ler duit tu kita belanja org minum teh kat situ, huhu.

Ni Angah laa sebok sgt nak amek gambo dari bawah..ish..ish..
Last2..ini je yg nampak, kehkeh..Angah..angah..

Maka..dgn senang hati nak meneruskan perjalanan..
Yang pasti, nk berhenti kat Kea Farm pulak nanti.

Nota;-
Memang melampau...berhenti minum teh punnnnn..gambo berderet2!!!

7 comments:

atty's said...

cantik-cantik gambar..walupun pakai kamera along je pun

[-suziey-] said...

byk btl persinggahan yek..minum teh kt cameron mcm singgah kedai kopi jek..ekekeek:D byk btl gbr romantik..susah nk dpt dlm blog cintamaniszlite ni...hikssss

Rinna said...

Amboi..cantik2 gambar Alona.. ada plak gambar romantis gituh.. hehehe.. tak per gambar byk tapi cantik2.. leh cuci2 mata..dah lama tak CH.. :)

DeLLas said...

trasa ksejukn..

deeja said...

Kak Alona....

ish,jeles ni.tak penah g lagi le kat situ wlpun dh brkali2 g CH...nk kena p gak la...huhuhu

atty's said...

alona..aah ler ada problem skit utk klik ke older post tu.nanti aty terai tgk camne..tak pun kena tuko layout.tq..ye.

ஐ๑makdara TERdiva๑ஐ said...

nostalgia gambar2 kat sini..mcm kat obesi plaks!!

rase rindu nak pjt gunung irau tu lagi! haishhhh!