Friday, April 22, 2011

Penyu di Segari & Pantai Pasir Panjang

Sini ler abang nak bawak kitorang gi OTW nk balik ke Taiping dari Seri Iskandar ikut jalan Manjung, ngee..

PUSAT PENGURUSAN PENYU, SEGARI
Masuk sini free aje. Tak yah berbayor. Cuma nk masuk toilet dan mandi (bilas lepas mandi laut) aje kena bayar, biasa laa tu...hehe..
Pengunjung ke sini mmg ramai. Tp nampaknya...kaum Cina lebih berminat masuk ke sini nk tgk penyu. Lepas satu dua keta...satu dua keta pulak yg mai nk tgk penyu kat situ. Tambah2 mende free, kan..hehe.

Salah satu spesis penyu yg mendarat kat sini..penyu lipas kalo tak silap ler, kehkeh..
Suka tgk bila penyu naikkan kepala kat permukaan air dan berbunyi sedikit seperti dia nk amek oksigen tetapi air termasuk dlm idung, kahhhh...(kiutkan situasi tu, ngee)
Ada yg besar lagi..kat kolam lagi satu..

Kat dlm kolam2 kecik ni diasingkan saiz2 anak penyu..

Baby penyu yg kiuttt. Ni saiz yg paling kecik kat situ.
Ada lagi yg saiz besar sket...besar2 sket...besar besar2 sket kat kolam2 di situ, hehe..

Kat situ gak ada tempat penetasan telur penyu. Tp belum masa ler lagi telur2 tu nak menetas, hehe..Mgkn, kalo dh menetas..sebilangannya besarnya akan dilepaskan di pantai berhampiran.

Kat depan galeri penyu..

Sian kat penyu ni, ish..ish..(sebenarnya panas montot dok atas tu..replika ni serap kepanasan cahaya matahari. Tahan aje ler sbb nk bergambar ngee)
Tp jangan risau ler..kat penyu replika je kitorang buat cenggini..kalo yg betui2 tak sanggup...sian tau. Tambah2 masa penyu naik nak bertelur tu. Meleleh airmata dia, erm..

Pantai Pasir Panjang, SEGARI
Pantai ni kali pertama aku gi masa awal perkahwinan dulu. Gi satu van ngan mak, abah, kaknor, yui (masih tadika masa tu), piluih (usia baru 3thn kot, hehe) dan Haji Ahmad PD. Sesaje jenjalan situ..tak mandi manda pun.
Lepas daripada tu..tak penah ler dh gi sini sampaiiiii laa Yui pun dh study utk degree, aku pun dh ada 3 orang anak besar2 dh, heheh.

Ni ler kitorang dtg balik. Dulu, aku remaja (baru kawen, hehe) dan Yui kanak2 ribena lagi..KINI aku pun dh tua...Yui pun dh remaja.

Menggayakan bagai helang, hehe. Kat situ mmg ada helang. Besar je aku tgk nampak masa helang tu tengah terbang.

Pantai ni leh je nak mandi manda. Air pun mcm ok sket masa ni. Dulu (dulu!!)...airnya seperti ganas sket. Mgkn masa tu monsun lain kot, hehe..

Lorong ni leh gi area pantai belah2 sana. Pjg gak pantainya. Ramai kaki pancing je laa kat tepi2 pantai ni, huhu.
Belakang kitorang tu ada sekumpulan photog siap ngan model tgh wat shooting. Saje2 outing gak gayanya, hehe. Utk folio dorang kot..

Baitul Hilal
Kat situ ada kawasan berpagar tempat melihat anak bulan dan mgkn juga ketika dijangka akan ada gerhana bulan/matahari..


Dh berpuas hati..maka kitorang pun meneruskan perjalanan pulang ke Kamunting. Citer tu TAMAT DI SINI, hehe..

Kat bwh ni sebenarnya gambar OTW sebelum sampai ke SEGARI, hehe...
Disebabkan naik van..maka leh ler nak snap gambar ni ketika van sedang melalui jambatan melintasi kuale. Kalo ngan keta..toksah harap ler..nampak pengadang tepi jambatan aje, hehe..
Yang ni laluan dari jambatan yg pertama jumpa.

Yang ni pulak utk jambatan ke 2...sama je ler lebih kurang. Ada kapal2 pengangkutan barang, ada kilang2, loji2 (loji nuklear takde ye, ngee), gudang2...dan kelong2 ikan..hehe..

Hmm..laluan biasa ler tu utk org Taiping nak ke Lumut atau ke P.Pangkor ikut jalan Trong-Pantai Remis...hehe

Sekian.

Nota:-
-Gambar ehsan dari kamera hp abang..tak plan awal pun sebenarnya nk gi sini.

7 comments:

wantie said...

tu la kan kak, kalau penyu bertelur mesti dia nangis. leleh leleh air mata..

Tapi kalau org yg beranak mcm mcm bunyi kat labour room..

" yang best nyer bila kaum india yang beranak " Ayo yo.. amma.. appa" kita yg tak bernaka lagi ni tetiba jadi panik...

hehehe... lagi 2 bulan jer nak parking kat labour room tu.

♥ Che NamNam ♥ said...

macammmmmm best jerk kak tempat tuhh..sy tak pernah sampai lagik tapi gambar-gambar akak wat sy teruja nak pegi..eh esok nak pegi lah..hahaha tak menyempat nyempattt...

ekceli bila balik selama kitaorg memang lalu jalan tuh tapi tak terdetik pon nak singgahhhh tapi macam lepas neh kener singgah jerk...hahaha...

terpikat sudah ngan cerita-cerita mu kak oi..sy memang mudah terpengaruh..kehkehkeh..

atty's said...

kalau firdaus dpt pergi sini mesti dia suka ..sbb dpt tgk anak penyu..


cantilah pantainya alona..apa nama pantainya

[-suziey-] said...

oooo mcm jln dalam gitu ek..bole la ajk hubby dtg sini..hehe..ade gk la tpt selain tesco tepeng utk dilawati..hahaha:p

gbr no 2 tu penyu btl ke? dia mendarat kt lantai tu? nmpk keras je..ke replika?

kak alona ni klu g mana2 OTW balik wajib singgah memana shooting2 sket..best btl...luas pemandangan yek..hehe..

p/s: aah interview utk jawatan lecturer..klu ade rezeki dpt ler..n force to further PhD ler..huhu

POSH76 said...

bessnyer pi tengok Penyu...tingin nak ke Pangkor...bess tak sis

J@J@ / Bini The Rock said...

klu ikutkan cerita akak ni..ade jeeeeeerr tpt yg nak disinggahi erk..? seronok betul. Yg tak tau (mcm saya ni) jd tau la jgk kan..bagus2.

isu lain..

kak, tuari yg keluar kat berita & smlm kuar kat suatkabo Metro.. tentang Guru SM King Edward (vii), yg meninggal tergelincir masa berjoging kat Bukit Larut tu...bukan skolah anak akak ke?

saya ternampak nama sklh tu yg terus teringat akak tau! hehe..prihatin tak saya? tp kalau salah harap betulkan la erk..hehe

makdara TERdiva said...

saya teringin nak ke Bersia..org ckp tempat tu cantik..akak taknak pergi ke??