Tuesday, October 6, 2009

Ke Jln Kopi MERU & Shah Bandaraya

JLN KOPI, MERU..
Dari Selayang..terus ke Jln Kopi, Meru KLANG. Bukan utk membeli kopi ye, hehe tapi utk berhari raya di umah pakngah Amer (abang mak no. 2) kat sini.

Mcm2 masakan ada kat atas meja makngah Nor tu. Tetapi byk nya masakan jawa ler. Makngah tu org Jawa..
Walaupun tinggal di Jln Kopi akan tetapi air kopi tidak dihidangkan pasal hari2 panas cenggitu..air ais sgt sedap utk tekak, huhu..
Hmm..raya kali ni Makngah terlupa nak beli jeruk mcm biasa. Selalunya..kalo aku gi raya sini..mesti ada jeruk dlm bekas bersama2 kuih raya. Selalunya jugak..aku ler yg mengadap mende tu, huhu..

Masing2 muka tengah serius aje tu..huhu..
Sebabnya..semua tgh dengar cerita yg sgt serius, hehe..

Adda, sepupu aku tu tgh berpantang anak no.2. Yg baju oren tu anak sulung dia ler.

Ni ler baby tu. Cucu terbaru pakngah ngan makngah..

SHAHBANDARAYA
Lepas abes beraya kat umah Pakngah..kitorang menuju ke Shahbandaraya, KLANG. Kat situ umah abang mak yg sulung, iaitu paklong Senin.
Umah dia yg berlokasikan belakang hostel Kolej Islam (nama dulu..nama skang lupe laa pulak!) ....susah benar pulak kali ni kitorang nak sampai. Berapa kali tawaf Little India sebelum sampai kawasan Istana kat situ...Rupa2nya..jalan dah sehala byk sgt.

Dah makan2..borak2..time nak balik tu...ternampak pulak byk buah sukun kat atas pokok tu.

Paklong pun dah tak termakan dah sukun goreng, haha. Jadi..byk jugak ler yg paklong dok jolok bagi jatuh. Ada yg dh masak bebeno..sampai jatuh ke bumi pecah berderai..

Mak puashati ler dpt buah sukun tu. Sukun goreng tu mmg feveret mak ler.

Paklong dengan bangganya memasukkan buah sukun ke dlm bekas plastik beras, hehe..
Akiss pulak menunggu sambil menghayun buai..

Mc D Hi-way KL-KARAK di Gombak..

Beramai2 sedang membuat oder...

Angah sgt seronok pasal dah lama tak makan Mc D..
Abg ngan muka serius kerana bimbang aku tak belikannya air kopi panas Mc D...hihi..

Semua tengah ralit makan..(versi kamera hp aku..)

Semua tgh ralit makan..(versi kamera hp abang..)

Muka puas dpt makan fillet o fish..
Tu..terselit sekotak fillet sebelum fillet tersebut selamat masuk ke dlm perut aku tadi, heheh..

Bergambar ngan ayah sebelum balik ke Bentong untuk titon...zzzzz


EKsTRA; 3 SYAWAL

Di pagi 3 Syawal..famili Pittam mai umah mak. Time tu aku tak mandi lagi. Rilek lagi, leh berborak pulak ngan org yg dah cantik ngan baju raya tu, huhu..
Lepas famili pak itam dah beransur pulang..aku wat lengah lagi. Ye laa..petang nanti nak balik Tepen dah. Byk keje nk langsaikan dulu.
Tak lama tu..famili Mak Ndak pulak mai!!! Apalagi, lepas aje Fadel mandi..aku pun cepat2 pi mandi, huhu. Tu yg tingat nak snap gambar pulak..pasal dah wangi sket kan masa tu, haha.
Gambar famili Pittam mai umah..mmg takde, sori..hihi..

NOTA;
Gambar di atas byk gambar cucu sulung Mak Ndak..maklum ler..baru 1st time tengok dia, hehe..


Ke UMAH PITTAM;
Sebab malas nak gosok baju raya..aku gi beraya ke umah Pittam ngan t-shirt dan seluar trek aje, hehe. Leh ke cenggitu??
Umah Pittam pun dkt satu taman perumahan ngan umah mak/ayah aku je..

Panggil saya Bella aje..(wah!! nama dia Bella weh!! huhu..)
Ni anak sedara Mittam..

Jai dan anaknya..sebijik rupe awak ler, Jai!!

Famili Jai..

Tu tengah ralit tgk ulangan Jangan Lupa Lirik Raya 2009..

Bersungguh2 Pittam citer tu..

Haha..aku pun apa ler kurangnya..bercerita selagi tak balik.

Akulah Srikandi Si Upih Pinang, haha...
Tgk..upih pinang pun dorang leh jadikan kraftangan cenggini..
Katanya..sebatang ni pun RM30 lebih ler gak.

Ni aku ngan Gee, sepupu aku..masih belajar di UNISEL.

12 comments:

POSH76 said...

bestnyer cucik mata gambo raya lg..
ini baru betoi2 raya sakan naa...hehe

kelass ur posing...hehe

wantie said...

amboi.. kaka Alona, beraya sakan ko yer...

Semua rumah ko pergi. sempat la pulak... banyak betul koleksi gambar raya....

jeles ni jeles...

MaDiHaA said...

dok bentong yer?? akak on the way nak balik kg MIL kat raub mmg lalu bentong dulu... hehehe.. tak jauh sgt tu ngan KL... beraya umah sedara kat KL boleh balik ari je kann.. ;-)

ibu_umairah said...

raya betul akak ini....memang tak nak lepaskan peluang yerrrrr..hee.heee

Rinna said...

Amboi seronoknya..jalan2..byk betul gambar yang menarik..

cookie devine said...

meriah jalan2 sis.CC makan open house sampai senak perut.

etomyam said...

waaa seronok ngan pelbagai aktiviti...cute betul baby tu...

atty's said...

suka tgk gambar raya yang happening..

suka buah sukun..

niza said...

kak...thn thn thn thn akan dtg...klu sy dah dok kat meru jalan nanas...bersebelah ngn jln kopi tuh...akak dtg umah sy tau...hehehe...

Gieyana said...

raya sakan yer kak..kekeke

DeLLas said...

hihihi.. cerita panas gossip mak sedara ek..

kenal gengki x dlm crita shin chan (budak yg suka kaco himawari) muka lebih kurg mcm anak jai.. (ups!!kalo jai baca ni mintak ampun mintak maaf)..

[-suziey-] said...

hahah adoi...xabis la gi emngait buah..ni sukun plak..hehehe...
jln sakan la yek..sume gbr org..akk tukang snap yek..rugi kan jadi tukang amik gbr..huhu..
hoho sy pn suke fillet o fish..

sabo je la g beraya pakai trek..ekekek:p xpela sejengkal je kan..hehe

akk..org sume balik kg beraya..akk mai ke arah kl beraya..hahaha..tp kalng mmg byk 1 way...sy rs sy pn pnh lalu kwsn little india tu..ade kuil beso kan..haahaaa