Saturday, March 28, 2015

Ke HatYai dengan keretapi - 4

20.03.2015
JUMAAT

Ok...dah naik van.
Memang best van ni. Kalo ada duit..mmg aku beli jer van gini. Senang nak jalan ramai2, kan. Aku ni mmg suka jenjalan ramai ngan keluarga terutamanya. Ada jer duit...on jer nak gi jenjalan ke mana pun, kan. Sampai ke Krabi ke Koh Sa Mui...ke Phuket pun leh ngan van gini, huhu...Leh gilir2 memandu. Haha...berangan dulu laa ye, ;) wink..wink..

Ok...bab citer jalan ngan keluarga ni...aku mmg ok jer. Tambah2 aku ni mmg suka jenjalan, ngee.
Jalan ngan famili sendiri pun happening. Jalan ngan famili suami pun happening. Takde nya nak pilih2 kasih.
Happening tak happening ni...dari diri kita sendiri. Kalo kita rasa bosan...itu adalah dari diri kita sendiri.
Dalam citer gi jenjalan ngan famili ni....mmg aku, abang dan anak2 memang suka sangat. Tu sebab kitorang tak pernah bosan kalo berjalan dgn keluarga yg boleh sekepala.

Lagi satu perkara....jenjalan bawak ibubapa ni...jangan rasa terbeban. Sebagaimana mereka bawak kita gi sana sini masa kita kecik2 dulu usung sana sini utk gembirakan hati kita, membesarkan kita dgn kasih sayang.....mcm tu laa jgk kita gembirakan hati mereka dgn membawa mereka berjalan bercuti jika masa mereka berkelapangan.
Hidup ni adalah menghormati dan menggembirakan hati ibubapa. Tak kisah laa ibubapa sendiri atau pasangan kita. InsyaAllah, keberkatan tu kita akan rasa. Sekurang2nya hati kita akan tenang walaupun masalah kehidupan kekadang datang menduga. Tak percaya...cuba lah ikhlas dengan ibubapa. Selain doa....gembirakan hati mereka selagi ada hayat dikandung badan. Jika ada yg sudah meninggal dunia...sedekahkan Al-fatihah dan sentiasa berbuat baik dalam kehidupan utk bahagia mereka di 'sana'...InsyaAllah.

Berbalik pada citer kitorang nak naik van tour Songkhla/HatYai ni...bila dh nampak van dah tunggu...kitorang pun pi ler serbu naik. Seronok rasanya suasana mcm tu.
Kawasan di luar restoran. Kat sana mmg ramai yg jual patung2 kitty, bear ke hape dgn kereta sorong gitu.
Ni laa van nya...mmg popular laa utk kegunaan di Thailand van gini. Ok, ada duit banyak boleh beli sebijik van gini. Tak yah nak berlagak beli alphard tu...berapa orang aje leh duduk, kannnnn.
Penoh van...ngam2 aje. Tapi adik aniss kena nyelit2 ler, hahaha..
Ok...sampai kat Tang Kuan Hill. Gambar sumber En.Google. Tak sempat nak amek gambar ramai2 kat sini sebab dh terkejar2 nak gi tempat lain lak.
Dah amek tiket...beratur utk naik lift ke atas bukit tu. Tiketnya 30 baht seorang.
Utk tour ni..kitorang tak pilih pun gi tempat yg berbayar mahal2. Sebab memang cuti2 ni destinasi bajet aje walaupun gi luar negara, kihkih.. Luar negara laa sangat, kan.
Pemandangan dari belah sini dari atas bukit tu..
Dalam mende hijau ni laa lift nya...
Pemandangan dari atas...nampak pantai di Songkhla..
Nampak stadium jgk kat situ...
Dok atas tu...bergambar aje laa..
Cuaca mmg terik abes...tapi mujur laa angin bertiup di atas bukit tu. Lega laa sket kala muka pun dh berminyak2 ni, hahaha..
Atas bukit ni mmg dh tau laa...ada kuil budha tapi kitorang naik ni bukan nak tengok kuil tu...tapi nak tengok pemandangan Songkhla dari atas. Jugak pengalaman merasa naik lift ke atas bukit, hahaha.  
Atas tu...tunjuk laa apa yg nampak kan...kihkih..
Atas ni nak buat jgk key lock love tu...mm..
Kalo kat Malaysia...ada jgk wat key lock love kat dalam Taman Lavender, Cameron Highlands. Tempat lain aku tak tau laa pulak sebab tak nah sampai lagi, kan. Tapi takde ler nak beli pulak boh padlock tu kat situ. Tempat pun tak best, hahaha. Kat CH yg penoh ngan bunga2 tu pun aku tak wat...ini kan kat atas bukit yg ada temple gini, kuikui. Setakat bergambar aje laa, noh...

Tanda kitorang dh sampai sini. Lain kali datang...tak yah naik dh laa sini..
Gi sebelum ni...tahun 2013 dulu...tak naik pun sini. Sebab ingat ada temple semata2. Bila dh gi kali ni..ok laa. Ada laa jgk pengalaman sekali tengok ngan mata kepala sendiri, kan.
Ni laa laluan lift yg dalam corong hijau tadi.. Ni dah nak turun dh ni..
Kita berada seperti dalam lif....tapi teknologi lif ni ketika naik turun mcm kabel car kat penang dulu2 tu jer gayanya. Naik ni bukan laa menegak mcm lif dalam bangunan tu...yg ni ia condong. Leh rujuk gambar ke 4 dan ke 7 dalam entry ni kalo rasa seriau laa nak naik lift ni, kan...hihi. Tempoh nak sampai atas 3 minit....dan 3 minit turun..

Kat sini jgk masa tengah tunggu turn nak naik lift tu...ada sesi amek gambar jgk mcm kat Langkawi tu. Turun nanti ada ler gambar kita yg telah dicuci dan dilekatkan ngan jam meja. Aku tak beli pun. Mak ngan sela beli kot...sebab gambar mak berdua ngan abah. Sela lak gambarnya bersama anas. Cantek lak gambarnya. Tak rugi laa nak beli pun, hehe...200 baht aje satu. Tapi aku mmg tak penah beli pun gambar yg diambil mcm ni. Kitorang pun leh wat sendiri...gi jer hantar kat kilang kitorang print album pengantin tu, hehe.

Salah satu sebab utama aku ke sini adalah....jeng jeng jeng....nak rasa aiskrim kelapa ni. Yg original Songkhla punya. 30 baht utk yg spesel punya. Kat situ ada 2-3 orang peniaga jgk laa yg jual aiskrim kelapa ni. Tapi kita cari laa yg ada tulis halal, ye. Mmg sedap laa...aiskrimnya perisa kelapa, ada jugak isi kelapa dari tempurung kelapa yg jadi bekas aiskrim tu, tambah sket pulut, kekacang...mmg sedap laa. Teringat2 lagi ni. Tapi kat KL pun dh ada yg jual. Dorang kata kat dalam Ampang Point. Kat Raub pun katanya ada yg dh jual. Kat Kota Bharu pun ada yg dh jual. Gi laa cari kalo teringin, hihi..
Aiskrim kelapa...sedappp..
Ok...dari situ...kitorang akan ke Pantai Samila lak.
2013 dah gi sini ngan kereta sendiri...sang Alza tu. Kali ni datang lagi utk bawak yg lain2 ni pulak. Jumpa mak duyung emas, kihkih..

Nota ALONA:-
~Ceria...gembira...Alhamdulillah.

2 comments:

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam sis alona,
kat bukit bendera penang pun ada kunci2 cinta itu he3

ALoNa CintamaniszLite said...

Oo..ye ke. Akak pun g naik bukit Bendera rasanya dh 3-4 thn yg lalu...hihi.