Tuesday, June 16, 2015

Mengecat rumah...

04.06.2015
KHAMIS

Bermula hari ni...anak2 aku dengan semangatnya mula mengecat dinding2 di ruang depan umah. Ruang tamu ke...ntah laa..tak macam ruang tamu jer pun. Bersepah semedang umah aku ni, kihkih..
Sangat bersungguh2...
Sampai angah pun dh bukak t-shirt dia...hehe..
Aku memang tabik laa ngan keje dorang. Sangat teliti..tambah2 quality control nya adalah Along, hahaha..
Dorang tak mengecat semua dinding dalam satu hari. Buat apa nak tergesa2, kan. Aku tak kisah. Asalkan dorang selesa dan gembira bila melakukan keje2 ni. Ini juga adalah tanggungjawab bersama, kan. Tambah2 pulak..dorang sedang meningkat remaja...ada jugak hobi yg perlu dilayan. Aku sebagai ibu yg dulu pun pernah jadi remaja...memahami mereka. Tambah2 akiss pun banyak keje sekolah yg perlu diselesaikan sebelum balik hostel.
Ni lak dorang buat keesokan harinya.
Senang hati abahnya...anak2 dh besar leh tolong keje2 gini..
Umah aku ni mmg banyak barang. Aku pun tak tau nak kemas betul2 kemas macam mana, huhu. Dah berbuang barang tak diperlukan pun...banyak lagi barang yg tinggal, heran2...
Bila dah siap dinding tadi..
Ni pulak ruang keje kitorang...pun dh siap bercat baru. Semak kan meje keje aku. Kat sini laa tempat aku buat blog, edit gambar, tengok fesbuk (lebih suka layan fesbuk kat pc)....
Ni kat sebelah kanan meja keje aku..
Bila akiss dh balik hostel...tinggal laa along ngan angah jer utk menyambung kembali keje2 mengecat ni. Takde laa aku soh dorang cat satu umah. Jenoh tu, huhu. Cat di tempat2 spot aje, kihkih.. Angah pun dh nak jadi mahasiswa mulai Ahad nanti. Sian lak along kena wat sengsorang. Tambah2 pulak dah nak masuk Ramadhan. Aku pun kalo leh tolong...tolong sket2 aje pun. Tak sampai 5% pun...
Menghabiskan keje cat di dinding ruang depan.. Masa ni akiss dh balik asrama dah, huhu.
Bila cat dh kering...
Cat umah ni mmg ada 3 ton kaler hijau:-
-Supertech TOA : Wasabi kod 828 : RM35 : 7 liter
-Supertech TOA : Fern Green kod 825 : RM35 : 7 liter
-San Cora : Apple pie kod 7977 : RM34 : 7 liter

Yang jenis San Cora ni...best. Ia mengeluarkan bau yg wangi. Seperti bau epal hijau campur lemon. Segar jer bau umah masa tengah mengecat dan seminggu selepas tu. Takde laa bau cat. Lain kali leh pilih jenama ni lagi.

Kenapa hijau?? Sebab hijau ni kaler dia sejuk jer mata memandang. Cintamaniszlite ni pun dindingnya hijau jgk, kan...kan...lalalalala..

Alhamdulillah..ruang depan dah abes dicat oleh anak2. Terima kasih anak2 ibu.
Ruang2 lain tu...lain tahun laa, kihkih.....

Nota ALONA:-
~Lega sket... :)

2 comments:

ibuayu said...

ruang tamu akak pun warna hijau..

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam sis alona,
he3
huntunglaaaaaaaaaa
anak akak ringan tulang
pinjam seminggu boleh??? :P he3
lariiiikkkkkkkkkk

psstt: weols sekarang ni dalam usaha nak unite utara bloggers. akak nak join dak?? our 1st attempt nak buat ghathering berbuka posa. kalo akak nak join pm iols no tepon naaa. iols takkan publish dlm blog iols hokeyh :) lets unite