Friday, July 3, 2009

i) kualiti henpon ii) kualiti streamyx

Ni info pasal kualiti hp yg korang gunakan skang, hehe. Mgkn ada yg dah dpt dari emel forward..

Info ni aku cilok dari forum alumni sekolah aku. Nak percaya 100% tu jgn tapi leh laa kalo korang nak jadikan panduan. Mgkn ye..mgkn tak.

Langkah 1

Sila taip *#06# pada kekunci handphone anda untuk melihat Serial Number.

Langkah 2
Sila semak nombor apakah yang berada pada Serial Number yang bilangan ke tujuh dan lapan (XXXXXX??XXXXXX. . ...)

Langkah 3
Berdasarkan perincian di bawah, sila semak dengan nombor yang ke tujuh dan ke lapan pada Serial Number handphone anda td.

Perincian 1
Jika nombor ke tujuh dan ke lapan adalah 02 atau 20, ini bermaksud handphone anda telah dipasang di Emirates & kualiti sangat teruk.

Perincian 2
Jika nombor ke tujuh dan ke lapan adalah 08 atau 80, ini bermaksud handphone anda telah dipasang di Germany & kualiti biasa.

Perincian 3
Jika nombor ke tujuh dan ke lapan adalah 01 atau 10, ini bermaksud handphone anda telah dipasang di Finland & kualiti agak baik.

Perincian 4
Jika nombor ke tujuh dan ke lapan adalah 00, ini bermaksud handphone anda telah dipasang di negara pengeluar handphone tersebut & kualiti sangat baik.

Perincian 5

Jika nombor ke tujuh dan ke lapan adalah 13, ini bermaksud handphone anda telah dipasang di Azerbaijan & kualiti paling teruk.

Ok, aku dah test..
Keputusannya;
-hp aku yg pertama:- 01..kualiti agak baik.
-yg lagi satu:-..02, kualiti SGT TERUK!!! uwaa..Tapi aku tak kesah laa. Pasal hp aku pun AP punya aje. Asalkan ia berfungsi ngan baik, udah. Tak kuasa aku nak ikut sgt, hehe.

AMARAN:- Tapi, yg seeloknya, korang tak yah percaya la ek pasal hp cik abang aku yg benar2 ori, kualiti pun sgt2 laa baiknya terletak dlm kategori 02, tipu2! heheh..(sori Lancer!)


LINE STREAMYX AKU DAH OK...
Yahuu..perkhabaran baik utk kitorang kat umah ni. Kitorang dah leh online memalam, best. Laju berdesup pulak tu! heheh.

TAPI
, AWAS!! bukan streamyx ada betulkan apa2..takde pun, ok! Takde pekdahnya nak puji diorang tu.

Yg sebenarnya, cik abg aku nih rajin pulak masuk forum 'TUTT' (xleh kasitau, rahsia..heheh) dan cari-mencari, baca-membaca tips2 berguna yg USER bagi. Tiba2 terjumpa satu trick yg sgt ADA KENA MENGENA ngan problem kitorang!!

Apa lagi..mlm ni abang pun mula mencoba..adakah ia boleh dipercayai?
Keputusan; YES..disebabkan itulah..daku boleh masukkan entry ni di malam hari, huhu..

Syabas kepada abang sebab rajin membelek forum 'TUTT' tu. Juga kredit untuk si pemberi trick..iaitu....carilah sendiri kat forum tu yek! ngeh2. Tapi forum apakah itu?
Jawapannya; tutttttt....(heheh, rahsia..rahsia..)

Moral of the story;
Tak perlu laa nak tukar broadband dah...(buat masa ni laa, heheh)


Nota Kaki;
Entry kali ni takde diselitkan gambar, heheh. Tak sempat..pasal berebut2 nak online, kehkehkeh..

8 comments:

anaklaut said...

salam...


kena tengok hendpon ni..tak terpikir pulak..

hp anaklaut janji buleh send sms dan call/out/in dah ok..

nice entry.

ibu_umairah said...

alamak..akak pakai line ape tu?alah rahsia lee pulakkkk....tak aci tau!!!!ibu nya line,,,samar 2 lagi...kejap ok,kejap ko

[-suziey-] said...

lately broadband baut hal la..emm xpnh plak guna hp

Khas Lysha said...

sy nyer 01 ..so agak baik la kan..
nnt nak try kat sumer org.. huhu..
thanx 4 the info.. ;)

MaMaQaYPo FaMiLy said...

INFO yg sgt berguna!! apa lak yg RAHSIA tu?

suhaila-ab said...

broadban = berukban = hampeh jugak!!!

DaliaLiyana said...

salam...line ape ek?? bgtau dalia...janji tak bgtau sape2...hehhee..

kakyong said...

apakah forum TUT itu.. share lah
sharing is caring.. so, not sharing is not caring... hahaha...
kalo tips yg baik, tak salah berkongsi.. baik utk semua, lagi kwn2 sayang..