Monday, October 29, 2012

Menginap di Kg. Taman Sedia...

Aku nk citer pasal tempat kitorang sekeluarga bermalam di Cameron Highlands baru2 ni.
Sebelum ni dh penah dok kat Juliana Inn di Brinchang, 2x di Parklands Apartment di Brinchang jugak, Parkview Apartment di Tanah Rata dan 2x di Desa Anthurium.

Jadi kali ni kitorang nk tukar lak...cari kat area lain. Nk rasa lak suasana dok kat Kg. Taman Sedia, satu komuniti Melayu. Kat situ mmg mcm2 homestay dan chalet disediakan oleh tuan rumah atau tuan tanah, hehe. Tp bukan semua ada review bila kita google. Aku cuma senaraikan 4 sahaja. Bkn yg lain tu tak bagus tp sebab takde review dari pengunjung sebelum2 ni....

Ok...beberapa pilihan yg aku dpt ada kat entry ni...DAPAT JUGAK WALAUPUN. Semua pilihan adalah baik cuma mana yg dipertamakan dulu tu sebab ia menyediakan 2 katil queen utk satu bilik dan harganya pun sangat berpatutan tetapi unit yg disediakan sikit jer.
Kol dari list pertama...dah penoh utk tarikh tu. Yg ke-2 pun tokey bagitau dh penoh. Yg ke-3 pun dh penoh...alahaii. Aku kol yg ke 4...masih kosong. Mgkn sebab ianya masih agak baru beroperasi dan ramai yg lom tau. Mgkn lepas2 aku wat entry ni ramai ler yg tau, kot??? hahaha...
Bila tau ada kekosongan kat situ....aku pun tanya pendapat abg. Bila abg kata ok....aku pun terus booking ngan deposit RM50.

Akhirnya...aku pun booking Neeza Chalet ni. Aku penah nampak chalet ni sewaktu menghadiri kenduri kawen anak Pakcik Razak kat dewan BALORA Taman Sedia yg berhadapan jer ngan Neeza Chalet. Masih baru jgk laa. RM120 harga utk semalam. Ada katil besar dan disediakan tilam dan bantal extra. Disediakan jugak tuala 2 helai utk setiap bilik. Bilik air kat dlm bilik masing2. Sudah semestinya ada water heater shower, hehe..

Parking pun senang. Takyah nk berebut2. Mesti cukup punya.
Tuan umah dia ok. Senang nk berurusan apabila diperlukan.

Ok, bilik kitorang kat sini....
Disediakan meja dan kerusi cenggini di luar setiap bilik. Leh lepak2 kalo boring dok dalam, hehe.
Nombor bilik kitorang hari tu..
Ada disediakan surau...sekiranya bilik dh penoh ngan barang2 dan tilam extra dibentangkan mmg takde ruang utk solat. Jd, leh gi surau utk sembahyang..takde masalah pun.
Ni keadaan dlm surau. Byk sejadah disediakan dan telekung turut disediakan jika terlupa nk bawak telekung. Namun, dalam bilik pun dorang ada sediakan sehelai sejadah.
Walaupun ia bukan homestay atau apartment yg menyediakan dapur, meja makan, perkakas2 dapur di dalam premis....namun di Neeza Chalet semuanya tiada masalah walaupun kita hanya menyewa bilik. Mereka menyediakan satu ruang dapur yg lengkap ngan perkakasnya, siap gula, milo, susu pun ada.
Nak masak kat situ pun boleh...(tp kena beli ler minyak masak, beras dan bahan2 lain yg kita nk masak tu, ye..hehe). Nk lepak makan2 apa yg dibeli kat pasar malam pun boleh.
Ruang sinki dan perkakas pinggan mangkuk...
Sempoi...leh masak maggi dan segala resepi masterchef pun boleh, hehe..(aksi tgh patah2kan cendawan butang)..
Ada set meja makan.....(makan maggi ni sarapan pagi hari nk balik, ngee)
Mangkuk polisterin tu kitorang yg beli. Bkn takde yg disediakan kat situ tp aku beli jgk sebab takut tak cukup pulak. Maklum laa...dapur tu kongsi jgk ye ngan penyewa yg lain (yg dikhaskan utk muslim sj).
**Bila tgk suasana ni...teringat lak macam citer P.Ramlee Masam2 Manis, Bujang Lapok.....berkongsi dapur ngan penyewa bilik yg lain.
**Tapi chalet ni takde laa pulak sampai kena kongsi bilik air, ye....hehe..
Mmg sedap ler layan maggi bila cuaca dingin cenggini, fuu..fuu...tiup maggi panas, hehe. Sedap jer walaupun tak taruk telur, udang segala. Tapi ada cendawan butang yg kitorang beli tu...sedap tul rebus ngan maggi, fuuu...
Malam2 leh lepak2 kat luar cenggini sambil nk berinternet ke...nk layan games ke...
Leh buat minuman panas sambil2 makan roti inti kelapa, hahaha..
Layan internet jap....jap jer..
Along layan games bila wifi tak dpt disambungkan, hehe..
Lagi satu sempoi konsep cenggini ialah....kita leh kenal2 ngan penyewa bilik yang lain. Konsep ni mmg sangat tak sesuai utk mereka2 yg inginkan privasi, inginkan senyap sunyi. Namun, kitorang mmg syok ngan suasana cenggini, sempoi......
Abg tengah berborak ngan jiran bilik kitorang..
Dari bilik kitorang...leh nampak ruang dapur terbuka.
Angah ngan akiss kat dlm bilik. Sejuk kat luar.
Akiss layan hp along...tgk siri anime K-On.
Angah dh ngantuk...
TV ada tp tu laa...tinggi sangat letaknya. Kalo duduk atas katil pun gambar tak terang...inikan kalo tgk tv sambil berbaring, lagilah.....mm.
Aku harap tuan chalet ni dpt rendahkan sket kedudukan tv ni. TV ni leper...kena tgk bertentang baru nampak gambar tu jelas. Keadaan tinggi cenggini kekadang cuma nampak bayang2 gambar aje. Dan lagi satu...mcm sakit jer tengkok dok melangut bila tgk tv tu, huhu.
Tinggi kan...kalo direndahkan sket separa kepala kita bila duduk menyandar di kepala katil, cantek!!!!
TV ni mmg ada tv1, tv2 dan tv3 aje. Ada gak 1 channel astro tp citer yg kita tgk tu bergantung pd citer apa yg tuan umah atau anak tuan umah bukak, hehe. Malam tu mula2 dorang layan bola, pastu alih...alih...alih....alih...last2 tgk CSI. Aku pun ikut layan CSI, hehe...

Pagi2....ada peniaga jual kuih-muih, nasik lemak, bihun goreng kat gerai seberang jalan. Tak jauh pun nk jalan. Harga, 40sen utk seketul kuih. Nasik lemak RM1.50.
Dari pintu bilik kitorang dok tu..leh nampak dapur masak dan ruang dapur.
Dh siap2 nk balik....tgh tunggu ayah sampai dari Bentong.
Ramai penyewa dh mula meninggalkan bilik masing2 sejak kul 7 pagi lagi. Ada yg nk meneruskan destinasi percutian ke Penang-bermalam di Kuala Perlis-Langkawi. Ada yg balik kampung Tapah utk raya haji kemudian naik tido kat CH dan nk balik ke Nilai.
Bilik yg dh kosong akan dibersihkan oleh pekerja2 yg diupah ni.
Kesimpulannya....dok bermalam di sini adalah satu pengalaman baru yg best jgk laa. Sempoi. Wlpn mcm jauh jer dari sini nk ke Al-mashoor makan aiskrim stoberi tp sebenarnya tak jauh pun. Kitorang amek kesempatan tu utk berjalan kaki aje. Tak rasa letih pun sebab cuaca dingin, kan...hehe..
Mmg seronok aktiviti cenggini sbb rasa mcm kita ni pun pelancong luar negara jer yg saing2 ngan kitorang jalan kaki, hehe.

Kalo dh pekena eskrem al-mashoor...leh jer nk menapak lagi tgk2 suasana kat area situ. Ada satu jambatan gantung leh terus masuk ke kawasan Pejabat Perhutanan. Nak petik2 stoberi yg ditanam kat situ pun leh jgk. Tp kena bayar jgk laa ye, hehe..Petik aje free tp buah yg dipetik tu kena ler bayar ikut kadar yg ditetapkan oleh pemilik, hehe..

Kat Kg. Taman Sedia ni leh nk jungle treking dari jambatan di dewan BALORA tu sama ada nk menghala ke Pejabat Perhutanan ataupun nk ke CHiMP Parit Falls.

Entry penoh menyusul lepas2 ni laa. Aku masukkan dulu yg ni sebab senang kot sesape nk gi bermalam kat CH lain kali nk cari kelainan sket.

Nota ALONA:-
~Malam td dh selamat booking sebuah homestay utk cuti2 famili bulan depan, InsyaAllah.
~Bila anak3 dh besar ni dan bila bercuti ramai2...bagi kitorang lebih bajet ler kalo menyewa homestay aje, hehe. Semua pun lengkap.

10 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

pada akak homestay pun okay jugak.. lagi2 kalau dpt masak2 cenggitu.. tak kisahlah dapur share pun.. nampak cam best jugak stay kat situ..

Rinna said...

Not bad jugak..kalau utk stay 1 malam kan..

Nampak sedap plak makan maggi dlm cuaca dingin gitu.. :)

Nad @ MamaZN said...

akak gi cameron ek?
syoknye kak..
lama saya tak pegi, huhu!

Gieyana said...

Mmg tinggi bebenor tv tue...mau skit tengkuk nih..ekekeke

Macih kak psl review tpt nie...:-)

wantie said...

memang nampak sangat luasnya tu.

cam na ek kongsi rumah & bilik ngan orang yang tak kita kenal. kena simpan barang barang lek lok la noh.

memnag tinggi TV tu. sabor je lah..

Kesuma Angsana said...

wah best juga kat sini ye !.

atty's said...

mcm besh homestay/chalet nie,mak aty suka konsep chalet cam ni,leh kenal2 ngn jiran2..

Zura@Iwan said...

bestnya kak..sy suka konsep gini....bleh gk kalu next time wat gathering family try stay sini...

#abg fazil berkain pelikat lalalala..haha

Cameron Highland Homestay said...

=)...trm ksh....(=

Mrs. Ady Firdaus said...

homestay yg sama saya menginap masa hanimun awal tahun ni, suasana nyaman sejuk sangat2.Bila tengok gambar2 ni teringat pulak ihih