Tuesday, November 4, 2014

Ke Kota Bharu pulak - 1

15.9.2014
ISNIN

Maaf lah....dalam entry ni dh takde citer pasal pulau, hehe.
Dah naik kete OTW nak ke Kota Bharu pulak. Ikut gps...kitorang ikut jalan lain. Takmo ikut jalan datang ke sini ritu. Tambah pulak nak singgah beli kopok losong kat area Kuala Besut ni. Kena laa lalu kat jalan utama berdekatan ngan pantai. Sela ngan Anas tu...ada orang mengirim, hehe. Aku nak beli kopok kering jer. Tapi beli jgk ler kopok losong dh dibungkus siap2 RM10. Panas laa lagi baru siap rebus. Tak beli mcm tak cukup syarat pulak, ye...hahaha..
Dorang tengah memilih...
Tu...seplastik kopok losong RM10. Aku mmg takde nak beli sangat pun. Setakat kopok lekor sedap2...kat Kamunting pun dh ada yg buat dh, hehe. Kopok losong aku tak berapa gemar sangat. Biar kopok lekor lagi..
Dah nak sampai Pasir Puteh..
Ikut jer gps...senang. Dapatlah melihat kawasan2 yg aku tak penah lalu sebelum ni. Satu pengalaman baru. Jauh perjalanan luas pemandangan, kan. Abah ngan mak pun seronok tengok suasana kiri kanan. Apa yg menarik pasti akan dibincangkan dalam perjalanan tu, hehe.

Sejam lebih sket...akhirnya dh sampai ke Kota Bharu. Entah kali ke berapa aku sampai ke sini...mgkn kali ke-4 kot...hehe..
Kitorang terus parking kat area Istana Jahar. Kat situ mmg banyak tempat parking tp masa tu pun dh hampir penoh dh. Kitorang mmg nak singgah kat area situ jer sbb leh pi makan tengahari dan kemudian leh ke Kampung Kraftangan dan ke Pasar Siti Khadijah. Masa yg ada cuma utk singgah situ. Kiranya one centre, hehe..
Masa ni takde gambar abah sbb abah takmo bergambar, hehe.
Jalan kaki sket utk ke Restoran Cikgu Nasi Ulam. Masa tu pun dh ramai orang tapi disebabkan meja mmg banyak dari sini sampai ke hujung sana...maka byk lagi laa meja kosong. Tambah pulak...restoran ni ada 2 bahagian. Kat belah sana pun ada...sama aje. Nak pi mana2 pun itu jgk ler lauknya...ulamnya.
Ok...jom kita masuk..
Tu dia ulam...penoh pinggan. Dh 2 hari tak makan ulam...hari ni jumpa balik, pulun!!!!
Anas laa terutamanya, huhu. Rindu sungguh dia ngan ulaman dan sambal belacan, huhu..
Ikan kelinya elok gorengnya...
Khusyuk masing2....
Kitorang makan 11 orang. Ada yg amek ayam goreng, ada yg amek ikan keli...air bandung satu jag, air sirap biasa 1 jag...semua RM60 lebih aje. Murah betul. Jgn risau kalo makan ramai2 kat sini.
**Makan sarapan pagi kat gerai tah apa2 di Jeti Kuala Besut tu pun mahal mcm hape ntah, huhu.
Restoran ni mmg popular sangat padahal lauk pauk dia bukan banyak berderet2 pun mcm kedai lain. Mmg simple tapi sentiasa ditambah. Yg istimewa kat sini ulam-ulaman yg berderet2 ngan sambal mcm2 jenis sambal, huhu.

Mmg puas hati makan kat sini. Berpeluh dahi...berpeluh hidung, hahaha.
**Masa kitorang dh ronda ke kampung kraf dan ke pasar khadijah...OTW nak ke parking lalu situ lagi sekali....mak aii...semua meja dh penoh ngan pelanggan restoran ni sdg menikmati makan tengahari. Betul2 maju jaya restoran ni.
**Cuma...kalo ada yg banyak sgt lauk tak makan...ini tak makan itu tak makan...ulaman tak makan...kena cari laa restoran lain, ye, huhu..

Nota ALONA:-
~Makan kat sini....mak yg belanja. Alhamdulillah.

3 comments:

❤Kamsiah❤ said...

restoren tu mmg femes dgn ulam2annya...

el said...

murah tu kak tuk 11 org
tgk lauk pauk ulam dia pun sedap
ntah bila nak pi kltn lagi dulu pi sat ja..x singgah mn2..huhu

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam sis,
teringinnya nakg rstoran nasi ulam tu
sob3