Sunday, November 23, 2014

Jejak AEON Taiping..

21.11.2014
JUMAAT

Sudah seminggu pembukaan AEON Mall di Taiping ni (14hb) tapi hari ni baru kitorang berkesempatan nak gi jengok2, huhu. Sebelum2 ni tak sanggup nak bersesak2 ngan orang ramai.

Mula2 nak dibina dulu ada laa dengar2 AEON ni bakal jadi yg terbesar di Asia Tenggara, huhu.
Lepas tu dengar ianya yg ke 4 terbesar di Malaysia..ntah laa. Dalam satu grup Taiping kat fesbuk tu sampai ada yg berbalah mengatakan AEON kat Station 18, Ipoh tu yg terbesar kat Perak....bkn Taiping, huhu. Pastu, dia kata pulak...AEON yg sedang naik kat Klebang, Ipoh tu pulak yg bakal jadi AEON terbesar kat Perak...adoiiii lah, weiii KORANG!!!!
Bagi aku....aku tak kisah pun lokasi mana lagi besar AEON nya....besarnya macam mana, yang ke berapa besarnya dalam dunia ni (huhu..) sbb bukan semua kedai dalam tu berkepentingan pun aku nak gi membeli belah, ngee.
Yg penting...pasaraya JUSCO dh dekat....dan DAISO pun dh dekat. Jika sebelum2 ni kitorang kena gi IPOH ataupun PENANG....skang ni takyah dh. Jimat petrol. Melainkan kitorang gi ke sana tu ada hal....maka leh laa menyambil2 jgk nak masuk AEON sana tu, kan...kan...

Skang ni...kat Taiping ni....parking masih free.
Kitorang tadi dapat parking kat bawah aje....bernasib baik.
Masuk dalam.....
Tengok2 pelan kedai kat dalam tu....bergambar!!! hihi..
Ok...kitorang ronda2 dulu...tengok2 jengok2. Nak wat review kat blog, hahaha.
**Maaf, sebenarnya tak betul2 tengok pun utk buat review penoh, :p

AEON ni ada 2 tingkat aje utk lot2 kedai sewanya.
Tapi tempat parking 4 tingkat kot, huhu.
Bakal berada di situ....panggung wayang TGV di tingkat 3. Kalo nak tengok wayang bila dh beroperasi nanti leh jer terus parking kat tingkat 3 tu. Pintu masuk utama nak ke kaunter kat depan kawasan parking tu aje, hehe..
Ok...apa2 hal kita ke Daiso dulu...
Terletak di tingkat atas.
Masuk2 belek2 barang...
Cari mende lain...mende lain yg dapat, kehkeh..
Ha'ah laa...sebenarnya cari gunting pokok tu. Dh jumpa kat DAISO Ipoh hari tu tapi boleh gatal tak beli, ceh!!! Ingatkan ada kat sini...takde weh!!!!

Pastu masuk kat kedai Mr. DIY.
Kedai ni pun mmg best kalo masuk, hehe...sebelum ni dh ada kat jalan Panggung Wayang dalam bandar Taiping tu...skang ni tak tau laa masih wujud ke idak kedai tu kat situ. 
**Kat dalam tu pun...tak sah laa kalo tak beli apa2, huh!!!

Masa baru2 bukak dh seminggu ni pun....ramai laa pengunjung yg juga adalah pelanggan ataupun bakal pelanggan, hehe. Err...maksudnya, cuma window shopping sebab nak tunggu gaji dh keluar baru leh shopping, kehkeh..

Kalo pikir...macam tak caya jer kitorang masih berada di Taiping. Sebab sebelum2 ni suasana gini cuma dapat kat Ipoh dan Penang aje.
Mmg dh ada Taiping Mall tp hiasan dalaman premis tu biasa aje. Mcm pasaraya biasa...susunan kedai macam dalam lot2 tesco, giant....
Daya penarik?? mm...masing2 ada cara mereka tersendiri menarik pelanggan2, kan...Dan masing2 mempunyai penyewa2 kedai yg ada jenama yg hebat.
Rehat jap...letih jgk ye ronda2 dalam ni walaupun ada ekon yg sejukkk, hihi..
Nampaknya tak sempat jgk kitorang nak redeem baucar RM10 x 3 yg ada dlm beg aku ni. Tak sempat nak masuk JUSCO. Lain kali laa tu. Sebab nak kejarkan rancangan Maharajalawak Mega tu ler, weh!!! Tak best tengok ulangan, hihi..
Ni pun tak sangka leh awal gi AEON ni. Ikutkan nak tunggu abang gaji jer dulu, kehkeh. Semua along punya pasal laa, hahahaha....Marah along, kehkeh..

Nota ALONA:-
~Macam apa jer, hohoho...

1 comment:

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam sis,
ujung minggu nak balek tepen
wajib singgah ni he3