Tuesday, November 17, 2009

Jgn tengok...nanti berjangkit..

Mulai Sabtu ari tu...sorang drp kitorang dh mula sakit mata. Dia kata kat sekolah dia ada kawan baru aje sakit mata. Maknanya..dia yg bawak virus ni sampai ke umah, hmm.
Ahad pulak...lagi sorang anak aku kena. Gi klinik panel...klinik tutup. Jadi gi farmasi...beli ubat titik dulu. Mintak resit pasal leh abg leh klem kat ofis.
Jadinya, pagi2 Isnin tu aku tengok dulu mata dorang. Kalo ok..kena gi sekolah..tp takdenya..makin bengkak dan penoh ngan taik mata lagi ada!!!...sian2.
Jadinya..2-2 tak gi sekolah. Kalo dorang gi sekolah gak..mmg kena halau balik, hehe..Ye ler..cikgu takut berjangkit pulak kat pelajar2 lain.
Isnin tu aku bawak dorang gi klinik. Di samping amek ubat..tak lupa amek surat cuti sakit sekali. Kalo aku tulis surat sendiri...nanti peratus cikgu nak percaya tu kurang. Jadi, ada surat MC ni sekurang2nya cikgu tau anak2 aku mmg diperiksa oleh doktor.
Yg kelakarnya...doktor nak kasi MC dorang 3 hari...tp dorang tak nak. Hmm..tu ler ye beza budak suka gi sekolah ngan suka monteng sekolah..haha. Jadi doktor bg surat mc takde tempoh berapa hari pun. Dah elok..gi ler sekolah. Tarikh tu nanti...aku ler yg wakilkan doktor utk tuliskan, hehe.

Petangnya...abang balik awal pasal disuroh balik awal..sebab...sebab mata dh mula bertukar berwarna merah ler. Abg tompang makan ubat Angah dulu. Nanti baru gi klinik amek ubat sendiri, hehe.

Pagi tadi bila bangun tido...aku dh tau..mata kanan aku dh kena virus. Tp tetap gi tgk perkembangan mata Angah ngan Akiss. Leh gi sekolah ke tak. Tgk mata Akiss masih membengkak dan merah.
Mata Angah sebenarnya masih merah tp dia lorat nak gi sekolah gak. Maklum ler...minggu ni last dia jadi budak sekolah rendah. Serta tak lupa sebok nak gi amek beberapa sijil kat sekolah. Aku tgk..merahnya dh kurang..aku kasi ler dia gi sekolah. Tp aku kata...kalo cikgu soh balik..tipon ler ibu ni. Nanti ibu gi amek. Tp sampai skang tak kol pun..ok ler kot.

Kul 10 pagi...abg ajak meneman dia gi klinik. Aku ikut aje ler. Maka...kitorang berdua gi ler klinik ngan berspek mata coklat tua tu. Sekali pandang mcm eksyen aje tp nak wat gone...dh sakit mata. Kena cahaya matahari..berair mata ni...ngeh2..
Abg dpt mc 2 hari.

Nampak mcm takde laa apa sgt..tp sape2 yg penah kena...tau ler. Ngan gatal matanya, ngan pedihnya, mata bertaik...eii..pulak berair aje mata pantang kena cahya. Kkdg menangkap gak urat otak ni bg kepala pusing..penin!!
Aku ngadap skrin ni pun pejam sebelah mata. Tadi ngadap farmville pakai spek mata coklat tua tu...hehe..
Gambar Angah ni kelabu pasal aku tak guna flash pun. Sebenarnya masa snap gambo ni...mata dia masih merah dan membengkak lagi.
Gambar ni aku tak edit pun..cuma crop dan resize aje. Maleh ler nak beriya2 pasal n3 sakit mata ni.
Kitorang sekeluarga...dah bertahun tak penah hinggap penyakit ni. Tu laa agaknya kena balik. Tambah pulak...mgkn time ni musim org sakit mata ler. Pasal...jiran sebelah umah aku ni gak katanya baru minggu lepas dpt sakit ni satu famili.
Tp kitorang redha aje. Baru sebesar ni Allah nak uji..jgn mengeloh. Org lain tu lagi ler dpt penyakit yg lagi kronik, nau'zubillah.

Tp yg kesiannya Akiss ni ler. Jumaat ari tu baru abang dpt surat jemputan utk menghadiri Hari Anugerah di TMGS hari Rabu ni nanti. Salah satu yg akiss dpt tu..kedatangan penoh. Tp dah kena sakit mata ni..kena mc pulak Isnin dan Selasa...tak tau layak lagi ke idak dpt hadiah kedatangan penoh tu, hmm...

Harap2...masa gi amek along ari Khames ni..ok ler mata masing2. Kalo idak..kena ler drive dlm keadaan mata masing2 mcm zombie ni, haha..

psst; kalo korang yg tgk entry ni lepas2 ni ada yg sakit mata pulak..jgn ler salahkan n3 ni pulak ye, hehe...

lokasi; umah
gadjet; SE K850

11 comments:

nanangrusmana said...

mudah2an cepat sembuh lagi...Insya Allah.

atty's said...

takut tgk sakit mata ..
get well soon ..

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam...satu rumah kena....ish..ish..ishhhh....anyway cepat2 baik la yer.....dah buh ubat..

zura@iwan said...

moga cepat sembuh yer ...

POSH76 said...

p jengok blog pun ada yg kene sakit mata...siankan....leh jangkit ni...kalu keje mau MC 1 week...

wantie said...

tak kasi tengok ek.. tapi kan kalau dah tempek kat blog ni nak tengok gak la.

jgn riso, virus tak jangkit melalui komputer ni.]

Memang pun, kalau dah sorang kena satu familly akan jangkit.

[-suziey-] said...

ting tong..berkomenan dr umah..hehe..
aisey..dh trtgk lak mata2 itu sume..adeiii..minta2 xjangkit:p

** atie + farid + aisyah ** said...

kak....atie pun tgh DERITA SAKIT MATA ni.....oh no.......sakit nye Tuhan je yg tau

ibu_umairah said...

....sakit mata pulak,,,,,semoga cepat sembuh tau

J@J@ / Bini The Rock said...

huhhh! akak tgh sakit monto* ker....

lariksssss jauh2!
wpon sakit monto* tapi ladang semakin menjadik jadik ye kak..heheheh!

saya jd tukang halau fox pon jd ler..sama bagi baja sikit..xD

Gieyana said...

kesiannya..pernah kena gak dulu km laki bini..time tue Nureen x dak lg..mmg akan berjangkit nie kak..

aperpon moga cepat sembuh yer...kalau bleh tue akak p ar jumpa specialist psl ubat dia strong sket!