Thursday, November 12, 2009

Koleksi gambar latihan…

Sebab apa aku kata koleksi gambar latihan???

Sebabbbb…..gambar2 kat sini semuanya saja suka2 sebagai latihan utk tajamkan skills menembak dan mengedit…ngeh2..

Ye ler, org kan kata prektis makes perfek…hihi..

Tu diaa….punya byk aku simpan gambar panorama utk N3 kali ni. Pesan aku..tgk ler ngan keadaan yg tenang…KOOL…kalo idak, mau juliang matamu….hoho..

07 Nove 2009, Sabtu

Ari tu kitorang melawat Along di Pengkalan Hulu. Seperti biasa kitorang ikut laluan Pondok Tanjong-Selama-Mahang-Sedim-Baling…  phnov 003Ni kat area Ladang Bukit Hijau. Kat daerah mana yek kawasan ni??…Kuala Ketil kot… 

Hmm…jalannya mmg mcm roller koster…naikkkk….turunnnnnn…hehe..Depan sket lagi tu kiranya dh nak sampai simpang 4 ler. Kalo terusss…gi Kuala Ketil, kiri ke BKE, kanan ke Baling. Jadi…kitorang ke kanan, hehe..  

phnov 001phnov 006

Mcm poyo’s aje taruk gambar aku drive ni. Bila abg dh snap..aku kena hargai laa ye. Aku pakai spek coklat tua tu bkn ape…aku ni mmg tak tahan silau.

Gambo bunga tu pulak…maknanya dh sampai ler ke Pengkalan Hulu..hehe..

phnov 008

Kali ni kitorang sampai hostel along lewat sket pasal along kata dia ada exam amali komputer kul 12.00 - 12.45 tghari. Sampai2 situ..along dh tunggu.

phnov 009

Padang menghijau dan awan membiru… 

phnov 013

Lepas along naik je kete…terus kitorang menghala ke Baling semula utk gi mamam nasik kat restoran yg menyediakan masakan tengahari paling best kat daerah tu, hehe..

phnov 014

Seperti biasa, kalo dh kedai yg paling best..jam kul 1petang…byk dh susut makanan dia..adeiii…tak byk pilihan dh. Tp leh ler kalo nak pilih lagi cuma kurang aje ler. Tak macam kalo dtg situ kul 11pagi, hihi…

Kat sini mmg ramai ler makpak yg bawak anak outing singgah mamam gak, hehe.. 

phnov 012

Ni ler pinggan aku, hehe. Dh tinggal tulang ayam bakar aje. Berpeloh idong aku makan air asam yg best siap ngan ulam pucuk serai kayu tu.

Eerr…kat belah utara ckp…pucuk tu pucuk samak. 

Ayah aku kat Bentong kata tu pucuk serai kayu. Byk tumbuh pokoknya kat dalam kebun getah ayah aku tu. Huii…mmg antara feveret ulam aku ni. Cuma kat Kamunting ni jarang2 ler nak terjumpa walaupun kat pasar minggu, hmmm.

phnov 021 

Hmmm..apa yg tersembunyi kat dlm gambar along ni?? hehe…Buruknya kan?? Tengah menguap kontrol bukak mulut ke? atau tgh menjerit ke? hihi…

 phnov 017

phnov 022

phnov 023

Semua pemandangan mendongak ni di sebuah taman bunga kat bandar Baling..antara kawasan popular utk pengantin di Baling shooting outdoor, hehe…

phnov 024

phnov 025

Kalo tadi gambo jika mendongakkan kepala..yg dua ni pulak gambo jika menundukkan kepala…hehe..Maknanya…gambo mende kat atas tanah ler, kan??

phnov 027

Ni ler satu2nya gambar dlm N3 ni yg aku tak edit, cuma kecikkan saiz gambarnya aje. Bkn pe…nk bg nampak ORI…hehe..

Seterusnya di……. 

phnov 036  phnov 037 phnov 050 

Walaupun org kata jangan jadi mcm lalangtp skangggg…..tang-tang lalang ni ler sgt popular utk org mengabadikan gambar, hehe..

Masa kitorang sampai situ ari tu…ada ler sepasang pengantin MERAH tengah wat shooting outdoor kat tepi2 hentian tu. Kiranya..kat sini pun antara tempat feveret pengantin kat Baling mahupun pengantin kat PH tu bergambar di luar pintu, hehe. Tak gitu Fara?  

phnov 054

phnov 056

Angah ngan Akiss ni kalo disuroh wat aksi cenggini…suka sangat ler…

phnov 053

Sayangkan tempat ni…dah beriya-iya dibina kawasan gerai2 R&R….tp terbiar aje…bukan terbengkalai…tapi terbiar sepi. Kawasan sini cantik tapi mgkn keselamatan peniaga tu tak terjamin ler memandangkan ianya jauh dari kawasan penempatan.

phnov 038

Sape yg penah ke Pengkalan Hulu, Perak atau ke Betong, Siam dari daerah Baling..tau ler kawasan ni..R&R Gunung Inas, Baling..yg terbiar sepi…

 

phnov 044

Ni ler antara panorama yg boleh dilihat di tepi hentian tu. Kalo hari nak senja tu…lagi cantik ler kalo nak tembak-menembak senarionya, hehe…

phnov 045

Zoom in skett…Kat bukit yg menonjol tu ler area bandar Baling. Bukit tu gak adalah landmark bandar Baling, kan Zura? hehe…

phnov 069

Eh, kat mana lak ni???

Jawapannya; kat dpn umah aku ler..kat Kamunting dah..hihi…

9 comments:

Kamsiah said...

ok la tu...mcm profesional buat...
Baling...saya suka daerah tu..cantik,menghijau...jalan pun tak jem kan..
kalau smp kulim...habaq la kat saya

zura@iwan said...

akak..cantik2 arr gmbr akak amik & edit...

kita kdg2 lalu gk jln malau kuala ketil tuh...beralun2..hikss..

gunung inas tu mmg tbiar sepi gitu...x meriah sgt pon..

AINANAM said...

ishhhh..tingat kat baling pulak ni...tgk gambr2 ni...huhuhuh

Rinna said...

Wahh..cantiknya..gambar2... yang diambil.. orite ler tuh..pandai dlam dok mengedit2..gambor.. :)

TokNabe said...

Banyak tempek gamabr.... tak apa ambil ler banyak2 gbr, sekadar latihan.. tak suka boleh delete je, bukannya pakai filem.

wantie said...

cantik ar gambar gambar tue. memang berbaloi baloi ada Dslr ni. Suka tengok gambar yg atas tanah tu. nampak cantik sangat.

yer lah, kita tak pernah lihat apa yg kita pijak ...

Gieyana said...

saya mmg suka gilosss ngan lalang..mmg unik bila capture photo ada lalang..hehehe

ikiqzana said...

mata sapa tu sis..?? kretif tul la gmbr kt sini... cantik sngt zana suker...

Life Flower said...

salam.. nice fotografer ..... your pic nice .. u fotografer right..?