Friday, November 13, 2009

Mari tengok ANIME......

Hm...makin tipis rasanya harapan utk berjumpa kembali ngan si Tomei.



Kalo dgr lagu Kuroneko no Tango ni mesti ingat Tomei.
Sebab apa?
Ye, pandai pun, hehe...Dah tentu laa sebab lagu ni pasal kuceng, kan? haha..
Tomei ni pun aku rasa mesti paham lagu ni utk khas utk kuceng..ngeh2...
Tp yg paling nostalgia sekali sebab dlm lagu ni kan ada bunyi meow di beberapa ujung liriknya..jadi pernah ler sekali masa mp3 lagu ni berkumandang di hp..elok2 tang ujung salah satu lirik yg ada meow tu...Tomei kebetulan pun MeOWWWWWW. Macam tau-tau aje part tu nak kena ada MEoWW...
Aduhai, punya ler gelak sakan kitorang anak beranak. Comellllll aje bila dgr real MeOWWWW masa dgr lagu tu, hihi..


Hmm..bila Tomei dah hilang ni...aku letakkan ler mcm mana rasa eratnya perhubungan kitorang ngan haiwan kesayangan Rasulullah s.a.w ni. Terimalah lagu Mirae yg dipetik dari games final fantasy. Wah...mcm aku tgh wat konsert khas pulak, ekekeke..


Korang suka tgk anime?? Aku suka. Abg ngan anak2 lagi ler suka. Tp kitorang lebih suka anime dari Jepun terutama dari Studio Gibli tu. Antara tajuk anime dari koleksi diorang yg kitorang sgt suka tgk berkali-kali...seperti My Neighbour Totoro, The Cats Return, Whisper of my Heart, Spirited Away sudah semestinya best of the best,
Ada satu anime yg sgt sedih..aku takleh nak tgk kali ke2 dah..pasal sedih ler..tajuk dia Grave of the fireflies.
Koleksi dvd ni dh lama dh kitorang beli. Tp masa aku sebok dok susun cd tadi..tiba2 pulak terpandang yg ni..

Skang ni anak2 dok layan citer Sargeant Kiroro, dan One Piece. Aku tak larat dh nak ikut si Luffy dan kawan2nya dlm One Piece tu..dh episod ke berapa ratus dh..tak jumpa2 lagi One Piece yg dorang dok cari tu. Tp cerita pengembaraan diorang mmg best ler. Kita tak leh nak imagine pun mende2 ni. Tp si pengkarya tu sgt kreatif..sampai ke situ dorang leh pikirkan...huh!!

My Neighbour Totoro; ala...ni citer comellll.....kalo bagi anak2 kecik tgk..mesti dorang suka. Totoro tu walaupun mcm kucing raksaksa tp comel...eii.. Totoro ni yg tolong bwkkan adik-beradik pempuan 2 org ni gi hospital tgk mak dorang sakit ngan bas kuceng...empuk betul kusyen bas kuceng tu..eii..

Spirited Away; kisah seorang gadis yg bernama Chihiro telah pergi melawat ke sebuah kampung dgn ibubapanya. Sampai di penghujung jalan terdapat sebuah terowong. Dorang sume masuk ke situ dan di dapati ia adalah sebuah stesen keretapi tinggal. Masa dorang berjalan lagi...mak pak dia dh terbau keenakan masakan yg terrsangat sedap. Lalu dorang pergi. Terdapat sebuah perkampungan yg sunyi aje. Ada gerai makan yg menyediakan makanan enak. Makpak dia terus makan tahap tak hengat. Tp Chihiro ni tak makan..dia gi meronda dlm keadaan takut..sebab dia rasa pelik tgk kawasan tu. Bila sampai waktu dah nak senja...dia ternampak roh2 hantu keluar dari rumah2 sunyi tadi. Dia takut..terus dia gi ke gerai makan tadi utk ajak mak pak dia kuar dari situ. Tp alangkah terkejutnya dia sebab mak pak dia tadi dh jadi babi gemokkk yg sedang gelojoh menghabiskan segala makanan kat situ.. Rupa2nya...diorang ni dh termasuk kat sebuah dunia lain.. Di sebuah kawasan tempat hantu berlibur, mandi wap malam2, hehe..
Uii...citer ni mmg best!!! aku suka imaginasi team Studio Gibli ni..Tak tercapai akalmu!!!
Berbintang2 aku bg utk citer anime ni...hehe..

The Cat Return; mengisahkan seorang gadis remaja yg penah menyelamatkan kucing telah membuatkan Raja Kucing di dunia Kucing ingin menjodohkan dia ngan Putera Kucing nya...hehe. Seekor kucing bernama Baron telah menolong gadis itu dari menjadi menantu Raja Kucing, hihi..
Ni pun sama...best!!!

Whisper of the heart; ni pun best. Pasal sorang gadis yg suka sgt membaca, suka gi library...disenangi oleh kawan2...
Suka tgk kawasan tempat tinggal dia..

Grave of the fireflies; aduii..citer ni sedih walaupun best. Aku menangis teresak2 pasal kesusahan yg dihadapi oleh seorang abang yg menjaga adik kecil setelah mak dia mati akibat peperangan. Sampaikan guli pun adik dia isap sebab adik dia imagine mende tu mcm coklat M&M yg berkaler2 tu, adeii...sedih!!!

Kiki's Delivery Service ni pun best gak.

One Piece; Ni pun best walaupun mcm ganas aje, kan. Maklum ler kisah lanun..tp lanun baik...hehe..Cuma yg aku nyampah nak tgk pasal dia berepisod...
Dah episod 400 lebih abang ngan anak2 dok ikut..tp tak abes2..aduii..

7 comments:

ibu_umairah said...

salam kak....ketemu kita kembali dalam blog he.he...he...suka lah dengar lagu tangooo.tangooo itu!!!!!....

wantie said...

ya allah kak Alona, kalau tanya kita ttg semua tue, kira Zero ler. Tak ada satu koleksi pun kat umah.

Kiranya kak alona ni advance ler menda menda cam ni.

Mawar_berduri said...

salam akk,
same la kte...sy pun suke anime...cute ...kartun die cantik2 dan ensem2 blaka.... :P

suhaila-ab said...

aku pun penah gak tgk citer katun sedey pastu nangis..

ikiqzana said...

tahu2.. lagu tu. dulu selalu dengar.. hehehe.

Kamsiah said...

salam..
hehe minat kartun ye...saya layan yg kat tv ja...dvd..budak2 tu ja yg tgk...
anak saya kt tepeng tu blk 25 hb..sblm raya...tumpang kawan sbb suami keje...18 ni SPM dah mula...dup dap dup dap gak la..

Cik Cookie said...

Cik Cookie dah kembali.
xsangka ehh ibu pun suka cita Jipon.