Tuesday, January 4, 2011

Along diarahkan balik!!!

Hehe...citer along lagi ke??
Tp kali ni citer panasss..panass..ngee..

Mana tak panas...citer dia diarahkan balik!!!
Padahal...kitorang baru je hantar dia balik hostel Ahad 2hb hari tu.
Aku siap buat n3 sedu sedan lagi kat cintamaniszlite ni, kahhh..

Cenggini;
Aku tgh tido petang td...pening kepala, hehe..
Tiba2 aje hp aku bunyi. Tgk no..aku dh tau sape yg kol. Nombor telepon public, hehe..
Tak lain tak bukan...anak aku yg sulung tu ler.
Aku ingatkan dia nak bercerita biasa2 aje...seperti kelaziman, huhu.
Rupa2nya dgn nada sebak...bgtau Pak Hassan (timbalan pengetua) soh dia balik umah.
Aku pun heran...sbb apa??
Rupa2nya....badan dia sampai kepala dh dipenuhi chicken pox.
Kira betul ler citer panas ni, kan...panas dlm badan, hehe..

Sebenarnya...mmg along dh mula demam pd Sabtu malam Ahad hari tu. Namun pd hari Ahad sebelum hantar along balik hostel tu...demamnya dh kurang tp dia gaduh kepala dia pening dan badan lemah2 aje. Makan pun selera kurang walaupun bukan ler sampai takde selera langsung, hehe..

Kitorang cuma mengandaikan demam tu disebabkan dia nak kena balik hostel semula, hehe..
Maklum laa..dh dok umah sebulan lebih dh, kann...ngee..
Tp dia makan jugak ubat demam..bukan laa tak makan.
Rupa2nya..demam tu nak naik chicken pox..aduhaii..
Patut ler..naluri aku ni lain mcm aje..erm..

Disebabkan chicken pox...pihak maktab soh along balik umah...sbb tak mau jangkit pulak kat pelajar2 lain. Susah pulak kalo ramai yg terjangkit..

Kiranya...Along ni pemecah rekod laa di kalangan kitorang ni yg tak boleh pi sekolah disebabkan terkena chicken pox.
Sebelum2 ni...tak penah sape2 pun anak2 aku termasuk aku dan abang (masa sekolah, hehe) yg kena cuti pjg hanya semata2 sebab kena chicken pox.

Lepas along kol aku ptg tu...aku pun terus je kol abg kat ofis.
Maka, abg pun balik ler ngan segeranya ke umah.
Kul 4.15 lebih kurang...kitorang pun gerak ler ke Pengkalan Hulu.
...aku dh kol Kak Nor mintak tolong amekkan Angah balik sekolah jam 6.40ptg tu.
Tima kasih, kak Nor..

Kitorang sampai maktab jam 6.30 ptg. Rupa2nya byk pulak brg yg nak kena bawak balik sekali. Menurut Along, Sabtu nanti penghuni hostel nak kena pindah aras sekaligus pindah dorm laa. Jd, barang2 tu along kena ler bawak balik jugak. Takde ler menyusahkan kawan2 sedorm nanti.

Tp bila abg tgk keadaan along....abg kata...along ni bkn kena demam campak. Tp plentong. Jenis besar2 dan berair tu, hmm..
Dh penoh muka, leher, badan..dh nak turun kaki dh..

Dlm keta..along mintak maaf kat ibu dan abah dia ni..sbb terpaksa menyusahkan amek dia. Pdhal..baru je hantar dia balik hostel.
Yelah..paham laa maksud dia. Taiping-Pengkalan Hulu-Taiping bkn dekat jugak.
Makan masa 5 jam lebih gak pegi balik.
Tp...kitorang tak kisah. Mmg dh tanggungjawab jadi mak bapak ni...cenggini laa.
Dia kena balik pun bkn saja2...utk kebaikan dirinya dan jugak penghuni lain kat maktab tu.

Kitorang sampai umah...dh jam 9.30mlm.

Tak tau laa bila along nak sembuh tu. Hrp2 cepat laa...bkn pe..nanti dia tertinggal pelajaran pulak (wlupun masih awal tahun).
Doktor soh cuti sampai Ahad..tp kalo tak elok lagi..kena ler gi mintak mc kat klinik Kamunting laa pulak.

Yg pasti...balik kali ni..aku tak kasi ler along tolong basuhkan pakaian ke...basuh pinggan ke, hehe.
Sbb mesin basuh kitorang manual. Mesti kena sentuh sabun.
Opah dia tak kasi along terkena apa jua sabun bila mengalami penyakit ni. Walaupun ketika mandi...opah along kata takyah bersabun. Katanya, terkena sabun boleh meninggalkan parut. Petua tu. Aku mengakui keberkesanan petua ni, hmm.

Esok abg kena ler petik daun semambu (nasib baik ada kat dlm kawasan GSL, hehe) utk diletakkan di dalam kolah bilik mandi tu. Antara petua gak tu...tau!!
Mak soh bg kat kak nor gak daun tu..maklum ler..kak nor kan sebelah umah aje, ngee..

Semoga jugak takde ler berjangkit kat yg lain2. InsyaAllah.

15 comments:

zura@iwan said...

alahai sian Along...sedih2 dia gtau kak...

tingt zura dl masa sek rendah..kena halau blk gk sbb chicken pox ni le...

ibuayu said...

semoga along cepat sembuh

mamawana said...

Moga along cepat sembuh dari chicpox tu. Dolu2 masa kecik kena mandi air daun semambu gak bila kena chicpox ni. Bila anak2 kena punwat camtu mandi dgn daun semambu. Kadang2 jiran India tolong petik daun semambu, mrk pun amalkan yg sama.

atty's said...

sedih lak bila along minta maaf..tuh..

semoga along cepat sembuh ye..

Rinna said...

Alahai ciannya along.. kiranya dah besar baru nak kena cikenpox yer.. hmm..sabo je laa.. leh laa sambong rehat2 kan umah

cikbedahlaser said...

klu kami dlu.. mnum air kelapa.. pastu sapu bedak dukung anak satu badan... jd hantu putih la..

wantie said...

siannya Along, kena chicken pox ek. Pas ni kena quarantine kat umah.

sat tau umah plak kena chicken pox.

DeLLas said...

x pasal2..

Dia.Honey said...

kesian kat along...

ieda said...

looor chicken pox rupenya .. kasi suspen lah kak hehehe

semoga along cepat sembuh tau :)

Kamsiah said...

yg penting jgn garu,nanti berparut...saya dulu,anak2 dan suami terkena sekaligus...jgn pakai baju,pas mandi sapukan calamine lotion(beli kat farmasi)...tak pernah guna daun semambu ke apa..lotion tu menyejukkan dan mengurangkan rasa miang/gatal..

[-suziey-] said...

plentong? xpnh dgr plak..adeiii penuh satu muka? bertanda x nnti tu..haih..sian along..

samala ktia sy pn xpnh kena cuti sbb chic pox sbb xpnh kena..huhu..risau gk ni..minta2 xkena lgsung :D

Ciklinn said...

alahai kesiannyer along.... semoga cepat sembuh... dan semoga tak berjangkit dgn sapa2 kat dalam rumah tu... yg penting along leh releks kat umah....hehhehe

POSH76 said...

alahai cian along...tapi demam mmg tak leh nak buat main2...kena check betul2

kakyong said...

masa form 1 pernah kena chicken pox..
maktab kasi cuti 2 minggu @ sehingga betul2 baik... ;)