Monday, January 24, 2011

Ke Pdg Besar dan singgah di Bkt Pinang

28hb Disember 2010
Selasa

Lama punya citer..dkt sebulan dh terperap.
Hari tu..abang cuti. Saja gi Padang Besar nak jalan2 pulak..
Bawak mak ngan abah gi jalan2.
Gi balik hari aje..

Ni kali kedua aku ke Padang Besar. Sebelum ni penah gi ngan mak, ayah dan adik aku.
Kali ni gi ngan mentua aku pulak...

OTW tu..kitorang singgah makan tengahari kat Restoran Sarang Burung kat tepi2 jalan dari Kangar nak ke Pdg Besar tu.
Lauk pauknya..pergh!! byk dan sedap2 pulak tu. Dh ler tu..murah ler pulak.
Patut ler..ramai budak kolej makan kat situ..erm.

Ni abg yg snap.
Semua gambar kat sini guna kamera along aje..hehe..

Ni along lak yg tlg snap..hehe..

Abah dh terpikat ngan kopiah atau ketayap..
Tp yg abah berkenan tu takde saiz lak..tak jd laa beli.
Sbb bbrp ketayap lawa2 yg lain tu..dh ada dlm koleksi ketayap milik abah..hehe..

Sampai kat kedai henbag replika jenama terkenal..huhu...mata aku dh juling2 ikan dh tgk henbag2 tu, ngeh2..

Beriya aku memilih..angah sampai duduk boring.
Abg lak perati je karenah aku yg tgh rambang mata tu..hehe..

Replika aje ler yg mampu nak beli pun.
Kalo yg ori..adeiiiiiii...nak masuk kedai butiknya punnnn aku dh serammmmm..huhu..
Kalo lalu kat luar kedai pun...jeling2 aje.

Tp kat Pdg Besar ni...aku beli pun takde ler beli replika dari jenama yg terkenal mcm Prada ke..LV ke..huhu....mmg nampak sgt ler tiruan punya kalo aku yg guna, kan..hehe..
Mana kan mampu ler org mcm aku ni nak menggunakan henbeg dari jenama terkenal camtu..huhu.

Gambar kat atas ni..abah sdg membelek key-chain kot2 ada yg berkenan. Abah ni mmg minat nak beli kalo key-chain tu adalah lambang Honda..hehe..
Tp tak jumpa lak yg berkenan, ermm..

Kat kedai yg sama...abah pun ada beli sling bag.
Mak pun nak beli henbeg tp takde yg berkenan kat kedai tu. Takpe..cari kat kedai lain..hehe..

Ni kat gerai atas bukit bersebelahan parking lot tu.
Kat sini pun byk gak duit yg kuar. T-shirt jersi along beli kat area sini ler. Tp jersinya tak pulak tulis made in thailand..tp made in singapore, iye ke??
Nampak mmg ok ler kualiti t-shirt jersi ni...guna fabrik CLIMA COOL jgk.
T-shirt angah pun beli kat area sini.

Mak beli 2 helai selimut kapas.
Rugi pulak aku tak beli psl mak kata..best guna selimut tu..hehe..
Kat Taiping ni..tak tau ler pulak mana nak cari selimut jenis cenggitu.

Hujan dh mula turun..
Kitorang berlari2 anak gi kat area bazaar ni pulak.

Mata aku ni juling2 ikan lg tgk mcm2 fesyen blaus lawa2 dijual kat situ..adeii..
Murah gak ler kalo nak dibandingkan ngan kedai2 kat Taiping ni. Fesyen pun byk yg terkini.
Sabarkan hati..tahan nafas...(psl bajet aku pun tak byk..ngee)

Mak mentua aku pun dh jumpa henbeg yg berkenan..
Kat dlm bazaar ni..aku sempat beli selai blaus akiss..
Ye ler..angah dan along dh dpt...dia tak dpt apa2 lagi..

Kat sini jugak aku beli jersi utk ayah dan fadel.
Geram je aku tgk jersi2 tu.
Murah sekali ganda wlpun sama jer ngan jersi2 yg dijual kat kedai sukan Nilai, Taiping tu.
Alaa..kat kedai sukan2 biasa ni mana ler juai jersi yg ori punya.
Sbb yg betul2 ori punya..mesti ler mahaiii mcm harga kat butik Adidas tu, kan....huhu..
Mana ler yg betul2 jenama ori leh dpt harga dlm lingkungan RM49.90-RM59.90 selai tu..heheh.

Kat sini tak lupa beli kacang pistachio, pisang salai kering...

Jalannn lagi..aku beli tudung bawal, hehe..
Kat kedai yg sama..abah berkenan kat satu t-shirt tu..
Gambar kat atas tu..mak ngan abg tgh tolong check t-shirt tu ok ke tak..hehe..

Angah ngn Akiss dh boring + letih ler tu..huhu.
Along yg snap gambo.

Hujan masih turun mencurah2. Tak dpt ler nak pusing abes. Tgk jam..dh kena bergerak ler ke destinasi lain pulak.

Destinasi tu ialah..ke rumah Toklang Bidin kat Bukit Pinang, Kepala Batas, KEDAH..hehe.
Bawak mak ngan abah jumpa Toklang yg tak berapa sihat.
Dh lama jugak laa kitorang semua tak p sini. Sampai tak berapa nak ingat jalan masuk ke taman perumahan ni dh..hehe..

Kebetulan pulak Ayu..anak Toklang tgh berpantang. Dpt laa tgk baby skali, hehe..

Sempat bergambar kenangan kat sini.
Mula2 abg yg snap..ada ler muka aku.

Pastu..aku yg snap pulak..tu yg ada muka abang, hehe.
Kat sini...kitorang dpt kopok ikan dari Kelantan. Mak dpt sebungkus..aku dpt sebungkus, hehe.
Bkn tu je..dpt gak 6 botol budu dari Kelantan yg dibawa oleh anak dan menantu toklang yg keje kat sana. Kebetulan pulak dorang balik ke kampung time tu. Rezeki kitorang ler..hehe..

Tp budu tu..aku amek 2 botol aje. Aku kurang sgt budu-budu ni, hehe..
Yg lg 4 botol tu....mak amek dan mgkn mak bg kat Sela, Kaknor dan kak idah kot..hehe..

Abess citer..

4 comments:

Alimaz-Kembara Terasing said...

best jalan2 padang besar.... saya dah masuk dua tahun tak menjejak kepadang besar...... nama ja org perlis...

Rinna said...

Wahh bestnyaa..soping2 kat PB.. teringat tahun lepas weols ke sana.. :)

wantie said...

Masuk dalam lagi best kak. T kalau masuk sana asyik nak makan som tam jer. sedap sangat.

Barang barang tu kat pekan Kuala Nerang pun harga lebih kurang jer. selalunya kalau pergi sana kami pergi makan jer.

Sebab dekat sangat. 45 minit ja dengan Kuala Nerang. hehehehe

makdara TERdiva said...

saya tak pernah sampai lg padang besar ni..memang besar rupa2nye.. :D