Sunday, January 30, 2011

Outing bersama The Photography Geeks (TPG)

15hb Januari 2011
Ahad

Pengenalan
TPG ni adalah grup fotografi yg kebanyakan ahli2nya (yg memiliki dslr tak kira lah hanya sekadar hobi ataupun mmg menjadikannya sbg pendapatan tetap atau sampingan) terdiri dari mereka2 yg tinggal di Taiping atau sekitarnya.
Bukan aku yg menjadi ahli grup ni (jgn konfius)...tetapi suami aku tu ler, hehe..
Tp aku kenal jugak ler beberapa org fotografer yg mmg sgt berkaliber kat dlm grup ni..otai ler orang gelar, hehe.
Di samping dpt bertukar2 fikiran/pandangan...mereka juga dpt berkongsi ilmu2 sesama ahli.
Ahli grup ni ramaiii...tp yg dpt outing pg tu..ada ler dlm 20 org kalo dicampur ngan yg baru dtg utk sesi kedua.

Al-kisah
Pg tu..aku telah dipujuk rayu (amboih!!) oleh abang utk ikut gi outing dgn kawan2nya, hehe. Atas alasan nanti aku leh belajar teknik2 yg betul mengambil gambar, hehe..

Jd, aku pun ikut ler abg atas alasan tersebut.
Anak2 tinggai kat umah je. Kalo dorang ngikut..boring lak dorang nanti, huhu..
Masa tu pun...along ada lg kat umah sbb cuti sakit.
Esoknya baru kitorang hantar dia balik hostel, hehe..


Dgn bayaran RM30 sorang (aku dikecualikan sbb aku ni peneman abg aje dan tak menyertai lg grup TPG ni, ngee) utk outing hari tu...dorang semua ni berkumpul terlebih dahulu di Restoran A.Rahman cwgan Taiping tu.
Bayaran tu bkn apa...sbb nak byr upah kat 2 orang model undangan, bayaran minuman masa review hasil masing2 dan selebihnya jika ada baki lagi...dorang akan simpan dan jadikan duit tabung grup.

Dari A.Rahman...kitorang bergerak ke tempat parkir kenderaan di taman tasik utk memulakan aktiviti bersama.

Kat sini..mereka dipecahkan kepada 2 grup.
Satu grup dikepalai oleh 2 orang.
Grup pertama di bawah Wan Tai (pengguna dslr Canon) dan Esan(Nikon).

Grup kedua pulak...Wan Tai mintak abg dan Bad yg mengetuainya.
Grup pertama mmg ramai pengguna dslr Canon.
Manakala grup kedua lak...semuanya adalah pengguna Nikon dan sorang je pengguna Sony Alpha (dgn 2 body, hehe).

Sebenarnya...jenama dslr adalah tidak penting. Yg penting adalah hasil yg bakal dikongsikan nanti, hehe.
Kerana..jenama, model dan segala jenis lens tidak akan bermakna jika penggunanya tidak memanfaatkan gajet2 tersebut.

Sesi Pertama
Grup pertama gi kat tempat lain.
Aku lak mesti ler ikut grup ke 2 iaitu grup abg, hehe..
Lokasi kitorang yg pertama adalah di dalam sebuah bangunan pejabat kerajaan yg usang berhadapan dgn SK King Edward VII (1)..

Utk sesi pertama...kitorang dpt Lea Adnan sbg modelnya.
Tgk ler...dlm bangunan usang tu dh ditumbuhi pokok2 dan sedikit belukar.

2 jam kemudian, seperti yg dijanjikan..kedua2 grup td berkumpul semula di medan selera berhampiran dgn perpustakaan awam Taiping. Nak review ler 'hasil tangkapan', hehe..

Seperti yg dijangka..hasil tangkapan dari Wan Tai mmg sgt menarik. Otai ler katakan..

Sesi ke 2
Bad tak dpt teruskan sesi kedua. Ada hal.

Tp tak mengapa...Luqman Aziz pulak yg datang utk menggantikan tempatnya.
Owh...aku mmg suka betul bila dgr Ajiz ada bersama petang tu..
Sbb?? sebabnya..aku suka betul dgn hasil gambar2nya. Tambah pulak..dia tak kedekut utk berkongsi ilmu fotografi dan berkongsi pengalaman2nya spjg dia menceburkan diri dlm bidang ni dan menjadikannya kerjaya tetap.
Kiranya Ajiz dan Wan Tai ni mmg otai ler dlm grup TPG ni. Hasil2 fotografi dan editing dorang mmg sesantekk sgt.
Duluuu..dpt ilmu strobist pun dari dorang berdua ni ler. Ngan muka tak malu (sbb nak belajar)..ajak dorang outing ke padang lalang di Giant tu tahun lepas, hehe..

Utk sesi kedua tengahari tu...mula2 Ajiz (Aziz sebenarnya..tp aku suka gelarkan dia Ajiz, kehkeh) bwk kitorang ke sini..berhadapan dgn The Gate Kopitiam.

Huhu..tgh menunggu Ajiz memakir kete..
Aku ni menyebok2 aje sebenarnya...tp dpt gak ler ilmu hari tu, ngee..
Kalo ikut kursus cenggini...bayaran mahaii gak woo.
Jd, sgt untong kalo aku dpt ilmu cuma dgn mengikut grup fotografi outing je, ngee..

Sesi kedua ni..kitorang dpt Awin sbg model.
Grup lagi satu...amek Lea Adnan pulak, hehe..tukar2.

Kat situ..Ajiz nak kongsikan tentang komposisi dlm fotografi.
Mula2...line & pattern.

Tgk ler aksi dorang ni. Erm...sgt menarik perhatiannn, hehe..

Ni pun line & pattern.

Hmm..Awin ni mmg dh biasa jd model.
Rileks aje dia memberi pelbagai pose wlpn di khalayak ramai. Sgt berbakat!!

Ni pun utk komposisi line & pattern gak tp ditambah dgn elemen wide. Sama ada menggunakan wide lens ataupun cuma menggunakan kit lens sj.
Lengkungan yg terdapat pd bangunan tersebut sudah memberi efek wide pd gambar tersebut, hehe..

Ni pulak utk candid. Tp dlm kes ni..ia bkn lah candid, hehe. Tp Awin ni mmg pandai laa..selamba aje dia wat aksi konon2 bercakap di talian hp, huhu..
Tgk aje ler reaksi Aci tu (yg sebenarnya, Aci ni ler yg dlm aksi candid, kahhh).

Ni pulak komposisi fore ground.

Kemudian, Aziz bawak pulak grup ni ke bazaar cina berhadapan teksi stand, Taiping.

Utk komposisi framming.

Gambar Awin kat atas ni pun framming ler, hehe..

Tp gambar kat atas ni...komposisi line & pattern.

Grup pertama dh abes shooting..dan ada yg dh balik. Dorang gi area2 taman permainan kanak2 kat Lake Garden.
Jd, kitorang grup kedua pun..berhenti gak ler setakat di situ.

Itulah antara ilmu yg dikongsikan oleh Ajiz utk sesi kedua tu. Sebenarnya byk lagi komposisi2 dlm fotografi tp di atas adalah di antaranya sj.

Sebelum balik...sempat ler mana2 yg tertinggal ni amek gambar beramai2.
Mmg tak cukup korum..sepatutnya, kena amek gambar beramai2 dulu sebelum berpecah dua pg tadi, kann..

Erm..lain kali...ada masa dan rezeki, leh ler ikut dorang lagi utk menambah ilmu dan skill aku menembak (ada ke aku skill?? kot ada ler, kahh)

NOTA;
-Sebenarnya...gambar2 di atas semuanya aku cilok abg punya dari kamera D90.
Dari kamera yg aku pegang hari tu (D60)...tak byk pun aku snap. Aku byk memerhati aje..hehe.
Maklum ler..aku kan peneman aje.
-Disebabkan gambar byk..aku taruk saiz kecik je gambar utk entry ni. Nak tgk jelas..klik je ler...huhu..

5 comments:

Dia.Honey said...

TPG pon leh jadik Taiping gak kak...hehehehe

oh amik gambo kat ngan skolah KE ..heheh skolah bakal hubby saye tu kak...

btw : saye tag akak lagik nih

http://contestsukaaku.blogspot.com/2011/01/contest-cute-specky-wow.html

wantie said...

bagus jugak wat aktiviti cenggini. bayaran cuma 30 hinggit jer. tapi ilmu tu yg lebih berharga. tul tak?

Gieyana said...

bestnyer Kak..next time ajak sy sm yer...:)

Kamsiah said...

t/kasih kerana berkongsi cara snap pic...mmg hasilnya cantik..berbeza ..

makdara TERdiva said...

kalau sy yg jd model ok tak kak? lalalala