Sunday, January 2, 2011

Merembes air mata

Hari ni...hantar along balik hostel semula setelah dia balik umah bercuti semester sejak hari Jumaat 12hb November 2010 tempohari.

Kena hantar awal sbb nak bayar pendaftaran 'sem' baru kat dewan sebelum kul 1ptg.
Masa kitorang sampai jam 11.45 pg tu..mmg sesak kat situ.
Paling selesa adalah kaunter utk form 2.
Dah laa ada 2 meja..pastu mcm tak ramaiii je form 2 yg dtg nak membayar masa tu, hehe.

Utk form 5 pun ada 2 kaunter dibuka.
Tp..utk satu tu selesa..dan satu tu pulak panjangggg je barisannya.
Sebenarnya, walaupun 2 kaunter dibuka tp tak boleh gi bayar sesuka hati..kena tgk no. maktab dulu..kaunter yg mana ada no. maktab dorang utk buat pembayaran.

Yg herannya..utk form 3 ada satu aje meja dibukak.
Jd, penat jgk ler berdiri menunggu giliran dalam barisan.
Yg bengkeknya...ada pulak yg baru datang..buat2 borak ngan org depan aku kemudian selamba derk aje beratur kat depan aku tu, aduii..
Tp sabar aje laa. Kalo kat Mekah tu takleh nak marah2 geram2 ngan manusia mcm tu..huhu.
Jd, walaupun perkara ni bkn berlaku kat Mekah tapi aku kena laa bwk2 bersabar, ye..ngee.

Jumlah semua yuran termasuk yuran koperasi dan MUAFAKAT hari ni...tiba2 berlainan pulak ngan yg telah diberitahu dlm surat yg dipos berserta sijil keputusan exam Along hari tu.
Kena tambah RM30 lagi utk yuran caruman (duit makan) dan RM3 lagi utk insurans pelajar.
Ini bermakna...kenaikan 100% yuran caruman telah berlaku.
Sebelum2 ni cuma RM30 aje utk setiap bulan.

Along tanya.."ibu, terbeban ke bila yuran caruman dh naik lg RM30??"
Aku pun jawab..."takpe laa along. Along belajar je elok2 kat sini. Pasal tu..along toksah laa pening2 dok pikir. Kita terus berusaha dan selalu lah berdoa kita dimurahkan rezeki..InsyaAllah, Allah tu Maha Penyayang lagi Maha Mengasihani."

Along dan Akiss semasa menemani kitorang melakukan tugas 'di luar pintu' bersama pengantin di padang lalang, Giant. Gambar ni diambil oleh Angah.

Apa yg aku nak citer sebenarnya...
Kat umah malam ni tiba2 aku rasa hiba. Sedih.
Kerana tiba2 teringatkan along.
Selama dia bercuti ni...dialah yg byk menolong aku membuat keje2 rumah seperti membasuh pakaian (menggunakan mesin basuh manual), sidai pakaian, angkat pakaian kat jemuran...lipat pakaian (lipat yg dia punya je laa..pasal angah lipat angah punya. Akiss lipat Akiss punya, hehe)..Aku lipat pakaian aku ngan abah dorang ni, hehe.
Maklum laa...spjg cuti sekolah ni aku sgt sebok menumpukan keje menyunting gambo2 pengantin..hehe..

Kkdg mintak dia tolong sapu umah.
Sesekali basuh cawan, pinggan bila tetamu dh pulang dari umah kitorang..
Pg2..dia laa yg buangkan najis Nami dan Togey kat kandang tu.
Yg sebenarnya tugas buang najis kucing peliharaan kitorang ni...Angah (pagi) dan tugas Akiss (tengahari dan petang) kalo Along kat asrama tu.
Angah dan Akiss ni bkn malas..tp dorang berdua ni jenis suka melengah2.
Pastu, nak kena aku ckp 2-3x baru ler nak gerak. Aduii..
Kalo along ni..takyah bgtau pun. Dia sendiri yg ringan tulang.

Hari ni tak sempat nak basuh pakaian pagi2 sbb pg2 tu dh nak kuar hantar Along ke balik ke Pengkalan...hehe..Pengkalan Hulu ler, ngee.
Jadi, bila balik petang td...nampak sebakul pakaian tak berbasuh..aku jd sebakk je.
Bkn ler terlalu mengharapkan anak tetapi sejak sebulan ni..keje2 tu byk dia yg tolong selesaikan, huhu.
Bila mcm tu, maka aku leh mula memasak dan kemudian tumpukan pd keje2 di depan skrin pc abg tu.

Utk job kitorng ujung tahun ni...mmg kitorang hangkut anak2 ikut sekali ke majlis2 perkahwinan kecuali majlis akad nikah.
Bkn pe..nak mintak tolong jaga beg2 dan peralatan keje kitorang.
Kalo dibiarkan dlm kete..bahaya jgk. Kang tak pasal2 ada yg pecah cermin lak.
Dorang pun leh tolong pegang2kan peralatan kalo gi outdoor.
Secara tak langsung..dorang leh tgk cara ibu ngan abah dorang cari duit camne.
Yelah...nak amek duit orang bkn senang.

Selalunya, bila balik dari outdoor selepas majlis sanding...along laa yg akan tolong angkat kain baju yg mana dh kering. Semua dia yg buat tanpa disuruh2 pun.
Mgkn jgk disebabkan dia adalah anak yg tinggal di asrama. Segalanya kena berdikari.
Tp perangainya yg mcm tu...mmg dh ada pun sebelum dia tinggal di asrama.
Maka, disebabkan itu lah aku ngan abang percaya dan menerima tawaran utk along belajar di sana sekaligus membenarkan dia tinggal di asrama penuh tersebut.

Spjg cuti sekolah ni...aku puas hati kerana dpt menceriakan anak2 dgn menunaikan hajat dorang nak ke Petrosains.
Di samping tu..aku ngan abg dpt membawa dorang ke Genting Kota Keriangan (walaupun tak dpt naik beberapa lg permainan best) sebagai ganjaran kerana berperangai baik dan bersabar semasa menunggu aku dan abg sdg melakukan tugas2 yg diamanahkan.
Sampaikan tuan umah majlis dan pengantin sendiri puji dgn sikap dorang, hehe.
Kitorang jugak dpt senggangkan waktu utk gi bercuti sekeluarga di Cameron Highlands walaupun cuma semalaman kat sana.

Masa Maton (adik kepada suamiku) balik Taiping masa cuti Krismas hari tu...anak2nya iaitu Akem dan Apis tido kat umah kitorang semalaman. Tp, mmg setiap kali balik Taiping..kalo ada peluang..Akem ngan Apiss akan tido kat umah kitorang, ngee..
Bila dorang berkumpul...kalo tak main saidina...dorang main kad hepi family..dh jemu main kad...dorang main chess..
Paling tidak...tgk beramai2 skrin laptop bila salah sorang main game kat fesbuk..huhu.

Ahad 26hb hari tu penah ler bawak along, angah, akiss, sekaligus ngan akem ngan apis gi tangkap gambo pengantin kat Pondok Tanjung, huhu.
Alhamdulillah, dorang semua ok je. Tambah2 pulak...ada kamera baru along tu.
Dgn dorang2 sekali sama naik merakamkan mcm2 gambar, hehe..

Angah ngan Akiss suka sgt ler kalo along ada kat umah.
Along leh citer kisah nabi2, along leh jadi imam, along leh kongsi citer psl anime One Piece. Angah dan Akiss leh tgk along main game PESONA kat PS2 abah dorang.....sbb Angah ngan Akiss ni suka tgk je.
Bila malam2 je....Angah ngan Akiss laa yg selalu mintak izin kat aku dan abahnya utk along main PESONA sbb dorang berdua adalah penonton utama, kahhh..

Inilah Along...anak aku yg bercita2 nak sambung belajar kat Moscow..aduhaii..
Semoga adik2nya menjadikan along sebagai sumber inspirasi..sebagai ikon utk dorang contohi. Tp amek mana yg elok aje ler, hehe..

MAK & AYAH MAI TEPEN
Petang semalam...mak ngan ayah aku dtg Taiping. Aku pun terkejut bila mak kol kata nak makan gulai nenas ikan kering yg aku masak, huhu.
Rupa2nya dh OTW nak ke Taiping dan masa tu dh keluar dari Taman Desa Damai pun, huhu.
Jd, hari ni..kitorang bwk mak ngan ayah gi hantar Along.
Walaupun dh byk kali jugak mak ngan ayah melawat along kat maktab ngan kitorang...tp kali ni...mak ngan ayah leh ler naik ke hostel utk tgk bilik along sekali sbb barang2 byk, kan...hehe.

Sampai maktab...terus wat pembayaran dan pendaftaran.
Lepas dh selesai, gi hantar barang2 along ke hostel dia.
Dh sudah di situ...bwk along kuar gi makan kat tempat biasa...iaitu di restoran Ikan Bakar Adni, Baling..restoran yg best dan harganya amat berpatutan tu. Layanannya pun sgt bagus, hehe.

Dah kenyang, bwk along ngan angah gunting rambut kat tempat biasa..kedai gunting rambut ABA, di pekan Baling, hehe.
Pastu, hantar along semula ke hostel. Lepak2 kejap kat cafe dorang.
Baru laa salam2 pelok cium sebelum balik.

Masa babai...mmg aku tak nangis. Mak aku pulak yg sedeh dan nangis.
Pastu, mak tanya aku; kat hostel tu mana along nak cari air masak/mineral selain beli kat koperasi??..hehe.

Sampai umah..lepas ayah, mak dah mandi dan solat Maghrib..makan nasik, minum kopi..ayah ngan mak pun bergerak ler balik ke Bentong. Esok mak keje kul 8-5.

Bila mak ngan ayah dah balik Bentong...aku pulak yg nangis bila tiba2 tingat kat along, aduhaii...

Nota;
Semua gambar2 dlm N3 ni menggunakan kamera kompak milik along yg baru dibeli iaitu Canon A495 yg berharga RM320 lengkap ngan skrin protector, bateri alkaline, bateri charger dan baterinya sekali...memori kad 2gb..
Jd, laa...budak2 je yg nak guna, hehe..
Beli guna duit simpanan along yg aku pegang hasil jimat cermatnya selama ni.

7 comments:

mamawana said...

Assalam...

Mwana pun turut merembes airmata.. hujan di hati shj bila hantar kakLong masuk balik UITM, Sri Iskandar pagi tadi. Sob3...sedey...

Masa mama lalu jambatan Cenderasari Parit, Perak ptg Sabtu semalam nampak 2 fotographer sedang buat shooting gambar bertunang kat tepi sungai tu. Cantik pemandangan tepi sungai tu.... Bertunang agaknyer sebab nampak pempuan tu aje pakai veil..lelaki tu pakai kemeja biasa aje takdak rupa pengantin. heee...

[-suziey-] said...

HAIH..sebak sket la baca n3 akk kali ni..hmmm msti terharu bila along ckp camtu..dia tau susah paya dan beban mak pak dia..smga along xhampakan ibu dan ayah dia :)

waaa g genting yek..hehe..cantik gk gbr even guna compact camera..nmpknya family akk ni mmg peminat kamera..hehee..bole buka bisnes family :D

cikbedahlaser said...

sejuk perut ibu yg mengandung..
bakkata org...
seronok tgk akak ada anak yg baik2 mcm dorg ni.. klu sy x taw la ape pesen anak2 nye nanti..

syukur... smoga along terus jd anak yg patuh n soleh.. adik2 nye jugak..

selalu klu ank lelaki pertama.. mesti rajin...

zura@iwan said...

sedey la kak bc n3 akak ni....mmg t'kenang2 kan bila anak2 duk jauh ni..sll dh besa duk ngan kita kan....

x per la kak....x lama le tu...akak bleh sll dtg amik dier kan....

tp along anak akak rajin kan..

wantie said...

Sedih la pulak di jiwa sanubari ni . Yer la sebagai ibu, kalau berjauhan ngan anak mesti rasa sayu.

respeklah ngan akak sebab leh didik si Along tu utk bantu wat kerja kerja umah. Maklumlah kan, kebanyakkan anak anak lelaki sekarang ni memang berat tulang.

Kalau lah semua budak lelaki cam along ni kan bagus..

Amirul pun, kalau suh wat kerja sikit, siap mintak upah. ngeh3x

Rinna said...

Alhamdullillah.. dpt anak cam Along dan pandai berdikari dan boleh diharapkan.. Bila baca citer nie sebak gak laa.. Harap Along akan teruskan sikap sebegini kan..

makdara TERdiva said...

sedih baca kisah akak yg rindu kat along tu..mcm saya lah jugak! terpaksa berjauhan dengan anak2..tks!