Monday, January 10, 2011

Ubatnya berkesan...

Along telah diberi lanjutan cuti sakit lagi 9 hari apabila gi klinik Ananda utk rawatan lanjut semalam. Tak gi klinik kerajaan sbb klinik tutup Ahad. Pastu, kalo gi Isnin...bila masa lak nak gi faks kan surat tu kat maktab?? Kalo lewat sehari bgtau kang..menyukarkan maktab pulak.
Psst; surat tu..abg yg tolong faks kat ofis dia, hehe..

Situasi kat klinik yg aku perhatikan masa bawak Along semalam:-
Masa orang yg baru masuk klinik...tak perasan along ni kena chicken pox..rileks je duduk kat kerusi sebelah Along. Tp bila terpandang aje keadaan along..otomatik muka terkejut..dan terus bangun pindah kerusi lain.
Hmm...mmg aku akan memandang setiap mereka yg baru masuk klinik. Apa reaksi dorang kalo ternampak keadaan Along?? hehe..
Ada sorang perempuan tu...terbeliak2 mata dia tatkala terpandang along sebaik saja dia bukak pintu klinik. Tp bila dia nampak aku perasan reaksi dia cenggitu....terus dia terkejut lak sbb aku ternampak reaksi tu, kahhh..

Tp, sebenarnya aku tak kisah pun. Mmg normal laa tu. Semua takut terjangkit. Cuma aku saja2 ler suka nak tgk reaksi orang, hehe.
Mgkn..ada org lain pulak sdg memerhati reaksi aku yg sedang memerhatikan reaksi orang lain, kahhh..

Cuti ni doktor mmg bg 9 hari (sambungan dari 5 hari MC sblm ni). Byk, kan?? Bg sesetengah orang mmg suka dpt MC lama2.
Tp tidak bg kitorang. Rasa mcm byk yg dh kita terlepas dan ketinggalan.
Jumlah hari utk cuti sakit tu...bkn aku maupun along yg memandai2 mintak.
Doktor sendiri tgk keadaan along mcm mana masa merawat along hari tu, kan.
Normal ler kalo kena penyakit ni..diberi cuti 2 minggu.

Dr. tanya aku....kenapa tak bawak along ni datang awal2 lagi ke klinik dia??
Aku jawab....sebab along dh gi klinik kesihatan kat Pengkalan Hulu.
Kat sana..along diberi ubat kecik kaler kuning dan sebotol losyen pink.
Dan...aku tak tau pulak penyakit cenggini dah ada obat. Aku ingatkan kalo ada ubat klinik pun...mgkn cuma ubat tahan sakit, tahan gatal...tu yg dibiarkan aje tu, hehe.
Rupa2nya Dr. kata.."ini sakit ada obattt. Tp ini obat mahal. Mgkn itu pasal klinik goverment tak kasi". Kalo dia makan ini obat...ini penyakit tarak teruk ini macamm..uii..chit..chit..chit..", hehe..itu laa reaksi doktor bila tgk keadaan along.

Ubat tu namanya virox acyclovir..kaler biru. Mmg mahaii jgk ler.
Sampai doktor pesan..along kena makan ubat tu sampai abes. Ubat lain tak abes takpe. Tp ubat tu kena makan abes. Mcm antibiotik gak ler kot...nak kena makan sampai abes.
Kena ler RM50 utk rawatan, ubat dan krim.
Nasib baik ahli keluarga staff leh claim utk bayaran perubatan kat GSL ni, hehe.
Tp nak claim kena ler mintak resit dari klinik, ye..huhu.

Ni sebelum along makan ubat dan sapu krim dari klinik Ananda tu. Masih berair setiap bijik2 chicken pox. Dan ada jugak yg mula nak mengecut tp masih tak kering lagi.

Tp hari ni..aku tgk keadaan along semakin ok. Nampak keberkesanan ubat tu. Apatah lagi krim turut disapu di setiap bijik2 merah yg menyala.
Mgkn, kalo aku terus bawak along ke Klinik Ananda ni masa bawak along balik Selasa minggu lepas..kemungkinan besar..Ahad semalam along dh boleh balik hostel.
Takde ler tertinggal byk pelajaran. Tambah pulak..dia tak sempat amek buku teks lg.

Bila dh jadi teruk mcm ni..kena ler bersabar sehingga benar2 pulih dan kering.
Mana laa aku nak tau. Sbb, di kalangan famili kitorang..dh lama takde yg kena 'mende' ni.
Tak tau pulak ada obat rupa2nya, erm...

Klinik Ananda ni mmg bagus ler.
Dari Dr. nya, juga ubatnya..klinik ni mmg terkenal ler ngan rawatan yg bagus. Ye laa, kita kalo nak baik dari sakit..bkn berdoa aje..kena ler berusaha mengubatinya, iye tak??
...tp bila dh bagus ni...dh tentulah ramai laa pulak yg suka ke Klinik Ananda utk buat rawatan.

Klinik Ananda kat Kamunting ni mmg dh lama wujudnya.
Masa suami aku ni masih kanak2 lagi...klinik ni dh ada.
Klinik ni dh macam klinik panel utk ahli keluarga Hj. Aizam dan Hjh Aishah (pak & mak mentua ku) kat sini, huhu.
Sampai digelar Dr. Ananda tu..ayahanda, pak angkat, tok wan angkat...hahahaha.
Kalo sape2 dalam famili yg demam ke selesema ke...selalunya keluar laa contoh dialog cenggini:-
"ni kalo jumpa pak angkat ni..elok ler", hehe...
Tp, kena sediakan ler duit utk obatnya..mmg mahaiii sket tp berkesan takpe.

Yg aku ni lak maleh nak gi Klinik Ananda ni bkn apa...tiap kali gi kena tunggu lama sbb ramai org. Tu ler sbbnya kitorang lebih senang gi klinik panel yg dilantik oleh GSL aje, hehe..

Harap2 along cepat ler sembuh betul2. Kalo tgk keberkesanan ubat tu...InsyaAllah, Ahad ni dh leh hantar dia balik hostel walaupun di dalam surat MC...doktor kasi Along cuti sakit sehingga Selasa 18hb ni.

Alamakkk!!! sempat ke tak sempat aku nak buat TAG kontes/GA ni??

http://dia-honey.blogspot.com/2011/01/whats-your-colour-contest.html

http://lovingwantie.blogspot.com/2011/01/colorclickz-1st-giveaway-2011.html

http://nurqasehbiz.blogspot.com/2011/01/mamawanas-1st-giveaway.html

http://iedaimmi.blogspot.com/2011/01/contest-muslimah-paling-bergaya.html


***Gambar pengantin pun tak abes lg ni. Ada 3 majlis lg tak siap..huaaa..
Satu dh dateline...lagi 2 sedang menunggu turn!!
tulunn...

***Aku mmg over!!..
Bila tgk gambar2 jamuan perpisahan adik aku (Fadel & Dayah) kat fesbuk dia yg telah dibuat kat SMK Lawas, Sarawak hari ni....aku lak yg tiba2 sedeyyy..meleleh airmata, ches!! ntah hape2!! penyedeh teruk sgt, huhh!!

***Dorang bakal menjadi pendidik kat Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur pulak tak lama lagi. Fadel kena ngajar kat Brickfield dan Dayah pulak kat Cheras.

Bkn laa SMK Lawas di Sarawak tu tak best tp disebabkan jauh sgt dari kg halaman terutama ibubapa masing2 yg bknlah sihat sgt skang ni.

Kalo dorang nak balik kampung..kena lalu jalan darat ke Kota Kinabalu 5 jam, naik flight dari KK-KL 2 1/2 jam
(tambang flight bkn murah2 mcm naik bas ekspress, hehe)
, kena naik bas ke KL Sentral, kena naik Putra LRT ke Taman Melati. Kat sana myvi menanti utk bawak balik dorang ke Bentong lak..erm, cenggitu ler sebaliknya kalo nak balik semula ke daerah Lawas tu.

Tak mengapalah..sekurang2nya dorang dh kutip pelbagai pengalaman sepanjang 3 tahun lebih menjadi pendidik kat sana, dh tau adat budaya dan serba sedikit bahasa suku kaum yg terdapat kat sana. Dpt gi jenjalan sampai ke penghujung tanah Borneo, dpt gi Brunei...ish..mcm2 lagi laa. Ada ler jugak adik aku dh tinggalkan citerkan kat blog dia..
adikpekan tu..hehe..
Tp dia jarang ada masa nak apdet. Byk yg tertinggal utk disimpan kat situ. Tp bila kitorang berjumpa..pasti Fadel akan ceritakan macam-macammmm pengalaman dia kat sana.


Pengalaman adalah guru terbaik dlm kehidupan..

9 comments:

Dia.Honey said...

heehhehe kene tag balik :P
wahai akak....parut along tu nnt akak beli mederma....elok tau....

POSH76 said...

Doakan Along cepat sembuh yer....

el said...

teruk gak eh CP along tu
semoga cepat sembuh

zura@iwan said...

semoga along cpt sembuh ye kak..

wantie said...

panjang sungguh cuti along yer. tak per. lelama pun. lagi pun sekolah baru start. still ada masa lagi nak pick up.

tunggu sampai betul betul sembuh tau.

J@J@ / Bini The Rock said...

insyaAllah ..along akan baik tak lama lagi tu..nmpknya semua dah keluar, tinggal tunggu kering plk.

biasalah org kena ciken pox ni terutama yg baru baik mst kena jd tontonan umum kan kak... mcm nmpk alien pulak kekdahnya!

tp bila dah kena tak kan kena lagi. betul tak??

Rinna said...

Alhamdullillah Along dah beransur sembuh.. Doakan yang terbaik utk along dan dapat gi sekolah semula..

[-suziey-] said...

klu balik tepeng kena time aQeel demam..haih mmg ke ananda la jawabnya..sume klinik tutup hari ahad n public holiday kecuali ananda..nape ek..haih..ananda ni mslh kami xde panel PMCare..so trpksa la byr cash..hehe..

tp dr dia mmg bgs kan..consultation dia tu bagus..

ouh ade ek uabt khas utk sakit tu? ish..klu sy jadi akk kecik hati dh ngn org keliling..tau la tkt menjangkit tp bole x jgn tunjuk jakun sgt..buat bese je la..xreti jaga perasaan org btl!

Gieyana said...

teruk gk tue Along kena kan! moga dier cepat baik yer...