Tuesday, February 21, 2012

Ke Lumut - bersiar2 sebelum check in

03hb Disember 2011
Sabtu

Jenjalan ke Lumut lak. Walaupun hari ni adalah cuti2 main terjah-terjah mcm kat Penang sebelum tu tetapi di tangan dh ada kertas senarai nama2 hotel bajet sekiranya jd utk bermalam kat sana, hehe.. Apatah lagi, beberapa helai pakaian yg diperlukan pun kitorang ada bawak sbg spare. Anak2 terutama akiss sudah tentu mengharapkan agar dpt bermalam kat sana, ish..ish.. 

Dh kol GM hotel...dia kata ada satuuuu jer lg bilik kosong. Ish, mcm gi Penang ri tu ler..ada satuuu jer bilik kosong. Tp perkara tu mmg betul laa..sebab bila kitorang check in kat EQ Feringghi Hotel tu terus jer staff dorang taruk kertas FULL kat pintu cermin.

Tp katilnya utk bilik kali ni cuma tinggal queen aje. Kitorang ok jer laa takut takde bilik lain dh..maklum laa..kan cuti sekolah masa tu..awal bulan laa pulak, kan!! hmm. Kang kalo tak jadi bermalam kat sana, hampa pulak anak2...tak sampai hati!!

Sebelum check in kul 2ptg...kitorang ronda sat...ronda kat satu taman rekreasi kat bandar Lumut tu. Atas sket dari jeti feri. Hari tu cuma bawak D60 aje..D90 tinggai sebab minggu depan dh nk bertugas. Kamera utama kena ler cuti, iye dak..hihi..

Kat area sini jd port feri dari sebuah syarikat feri tu sebelum giliran dorang amek penumpang kat jeti...agaknyalah!! kehkeh..
Angah ngan along dh gi tepi ni awal2 lg...masa ibu tgh amek gambo akiss, hehe..
Syok gak dok sini...angin sepoi2 bahasa menerjah tubuh, hehe..
Nunnn kat sana...tu ler jeti Lumut nk ke Pangkor..
Sekali pandang...ntah apabende ler replika simen ni. Tgk lg sekali baru ler perasan ni replika masjid ubudiah kat Kuala Kangsar tu...rasanya lah, hehe..
Tgk latarbelakang gambar ni...kat area taman rekreasi tu, ada tiang2 roman gak. Cuma, tak perlulah diperkatakan psl dorang yg dlm gambar ni, kehkeh...
Kitorang pun gi ke persisiran laut....
Abang
Along ngan kameranya...
 Kitorang pun melangkaui pagar utk ke tepian tembok tu... 
Abg tgh amek gambo model setianya, hehe..
Mgkn kat sini dorang leh basuh2 feri, tambah air dlm tangki feri kot...sebab ada batang paip kat sini yg dipasang di bawah titi.
Ada sorang nyonya dok lepak kat situ beriya soh kitorang gi amek gambar dekat2 ngan feri tu, huhu.
Dia kata, "boleh angkat gambar kat sana. Pegi laa..pegi laa.."...hehe..

Kalaupun dia tak ckp macam tu...mmg kitorang nk pegi pun, hahaha..
Feri yg tertambat!!!
Abg tgh tgk apa yg menarik nk ditembak kat feri tu, hehe..
Kat sini mmg amek gambar jer ler aktivitinya...
Along pun khusyuk amek gambar. Utk bahan blog dia...dan ibu pun leh tumpang2 mana gambar yg cantik2 tu, hihi..
Ni kat titi lagi satu...titi yg berpintu, hehe.
Ibu dan anak...ntah ler dorang ni, mm...
Kali ni ada lagi sorang anak, ngeh2...
Apasaje lah ibu dan anak ni...kat tembok laa pulak dok bergambar, aduhlah!!
Angah bergambar di jeti yg berpintu tp tak berkunci. Mgkn kalo ada feri kat situ, dorang kunci ler agaknya daun pintu tu, tak bagi penceroboh masuk feri!!..
Angah masammmm ngan senyuman yg maniss...hihi..
Ibu kepada TIGA....
Aksi abg nk lompat melepasi tembok, hehe..
Angah dan akiss...
Dok lepak kejap.
Tgk ler abg tu...mana gambar tak byk. Ngan gambar dari kamera along lg, D60 lg, kamera hp lagi...
Tgh tunggu apa ni, ye??
Dari situ...kitorang berjalan kaki ke arah menara ni...Ingat leh naik sampai atas...rupa2nya...TIDAK!!!
Tangga dia tergantung dari sini. Hanya mereka yg berkenaan jer leh naik sini..mgkn dari bawah tu naik tangga biasa ataupun guna kren lori, hehe..
Kalo diberi naik atas ni, kan ke best!!! leh ler tinjau2 dari atas tu, kan??
Tangga tergantung di menara tinjau, huhu..
Kat sini mcm sunyiiii aje takde orang nk lepak2 pun. Tak tau lah...mgkn sebab tengahari kot. Tp tu lah masalahnya...bila dh tempat sunyi ni ada ler kapel dtg peluk2 tanpa segan silu, pegang situ sini yg tak sepatutnya nk pegang. Pempuan tu pakai tudung ler pulak tu, adeii. Baju merah menyala...mana ler tak spot leh nampak, kuikui.
Kawasan taman rekreasi ni di belakang apartment ni. Ntah ler, aku pun tak pasti namanya...hehe. Mgkn petang2 ramai ler kot orang beriadah kat sini.
Oleh sebab yg demikian...kitorang pun blah laa dari situ. Nk gi tegur pun...ntah2 dorang dh kawen, hehe. Tp kalo dh kawen..takde umah ke dorang ni?? mm..

Gi singgah ke bandar Lumut. Nak cari kudapan hasil laut utk dimakan kat dlm bilik nanti, hehe..
Gi kedai melayu...Tgk kat bungkusan kudapan tu tercatat dibuat oleh sekian2 nama orang melayu. Harap2nya gitulah, kan...bkn di alibaba aje nama orang tu, ish..ish...
Pilih yg sedap2 aje.
Pemandangan biasa kalo ke Lumut..mende2 ni byk dijual.
Ikan bilis kat sini boleh tahan jgk harganya. Takde ler murah pun. Kalo atas alasan ikan bilis baru...mgkn ler kot. Tp yg aku tgk kat pasar malam kamunting tu pun...ok jgk ikan bilisnya, harga pun takde ler mahal.. Jd, aku mmg tak penah beli pun ikan bilis kat Lumut ni, huhu..Beli kat Kamunting pun ikan bilisnya dh ok. Rangup dan rapuh kalo digoreng, hehe..
Aku beli ikan kering pari aje...yg jenis kecik2 tu. Tingat kat mak aku suka makan ikan ni.
Pilih2 FM lak..walaupun beli kat Lumut tp kat FM tu tulis pangkor lah, kan...Mmg dh ada pangkor punya tp saje ler beli yg berbentuk sudu lak. Beli 3 aje....dh 3 tu harganya RM10!! satu RM4..baik ler beli 3, ye dak!!!..hehe..
Tibalah masa pembayaran...jeng..jeng..
Dalam tak banyak tak banyak tu...dekat RM100 gak abes, huh!!
Tp tak mengapalah...90% adalah makanan yg mmg kitorang suka, hehe..Lg 10% tu FM dan keychain akiss, along dan angah...mm..

Ok lah..yg ni takde citer menarik pun. Entry sesaje nk simpan gambar sekali ni, hehe.
Sambung lg nanti...

Nota Alona:-
Aduhlah...tak sangka pulak entry aku pasal kemalangan ngeri lori sampah terbalik kat Kamunting tu telah dibaca oleh kakak & family kepada pemandu kereta iswara yg juga terlibat dlm kemalangan tersebut dan mengalami cedera parah.....Dh ler tinggalkan jejak kat ruangan komen dlm entry tu. Siap folo lg cintamaniszlite, hehe..

2 comments:

el said...

lama x jejak kaki kt bandar lumut
skang bandar lumut makin maju n cantek compare hat dulu...

wahh kira n3 akk psl xcident tu mmg org gugel lah eh :)

atty's said...

dah lama tak pergi lumut.