Thursday, February 9, 2012

Ke Penang - Komtar & check in

Ni adalah citer lama yg baru jer ada masa utk aku simpan kat sini. Tak simpan...syg lak, ye..kenangan ni. Bkn pe, sebelum ni aku tak penah pun gi tido hotel kat Penang, hehe..Wlpn hotel bajet jer...tp mmg tak penah pun bawak anak2 tido sinun.
Kalo penah bermalam kat Penang pun....masa aku kecik2 dan belasan tahun dulu iaitu bermalam di umah nenek saudara kat Jalan Pisang Emas, Air Itam...mm.

19 November 2011
Sabtu

Sebenarnya...pi Penang ari tu nk terjah Click n Snap kat Komtar. Tp bawak jugak pakaian 2 psg sorang sekiranya ada bilik kosong utk kitorang menginap semalaman. Maklum laa, minggu tu baru permulaan cuti sekolah akhir tahun ri tu. Kiranya nk terjah aje laa mana2 pun hotel bajet kat sekitar Feringghi. Aku dh salin beberapa no. telefon dari beberapa hotel bajet yg terdapat kat situ. Kalo takde kosong...kitorang akan balik ke Taiping aje lah petang tu, hehe.
Tapi sekiranya ada kosong...ada rezekilah sebab dh plan nk bawak anak2 naik ke Bukit Bendera pd hari ke-2 nya nanti.

Along yg amek gambar adik2 dia dlm kete ni.
Kitorang parking kat tempat terbuka tp berbayar laa utk sekali masuk. Tempatnya dekat jer ngan pejabat TM. Mmg biasa kalo gi Komtar suka parking kat sini aje...sebabnya takde ler jaoh nk menapak ke Click n Snap atau ke Maybank ataupun ke eskalator utk ke Colors & Colors di tingkat 2.

Nota Alona:-
Tp baru2 ni gi Komtar...sedey laa sebab dh takleh parking kat situ. Kawasan lapang tu dh ditutup utk pembinaan bangunan pulak, aduii. Kena ler ri tu kitorang parking kat dalam...
Camtu laa Penang...pantang nampak tanah sket...semua sgt berharga di mata pihak berkuasa dorang!!
Uishh...kalo tgk gambar ni mcm konpius sket...kitorang ni kat mana sebenarnya?? Kat Penang ataupun kat Singapore?? heheh...(buat2 konpius jer sebenarnya, ngee)..
Singapura Budget Hotel berada berdekatan ngan Komtar, Penang..hehe.. Sempat gak ler kitorang amek gambar kat sini, maklum ler..kawasan ni nanti dh nk naik bangunan. Mgkn dh tak nampak dh pemandangan cenggini, hehe..
Ok..
Mula2 ke Komtar...utk ke kedai Click n Snap antara kedai kamera yg kitorang selalu terjah utk cari gajet2 berkaitan dslr. Selain kedai tu...kitorang gak penah ke kedai Colors & Colors yg juga terdapat di Komtar tu. Kedai kamera mmg sgt banyak kat Komtar tp elok ler gi kat kedai yg biasa kita berurusan, ye tak??...hehe....

Kat Click n Snap..abg tengok2 dulu lens AF17-50mm F/2.8 brand TAMRON. Sambil2 tu tanya wide lens. Tokey tu suggest kat abg lens TOKINA 11-16mm F2.8. Dua2 abg try guna ngan si gedabak D90 tu. Abg  mula dh rambang mata. Nak beli 1 dulu ke...nak beli 2-2 terus?? Wlpn Tamron dh boleh wide jgk tp bg abg 2-2nya sgt best, hehe..
Last2 abg sambar dua bijik lens tu skali. Maka, bertambah lah koleksi lens abg. Leh guna utk job nanti..

Dah selesai...kitorang terus gerak ke arah Batu Feringghi, nak cari bilik penginapan utk semalaman kat sana. Tak minat sgt pun nak ronda2 kat Komtar ataupun kompleks2 lain yg berhampiran, leh pening!! huhu..

Perut Rumah Nyona Cuisine..
Sepanjang perjalanan tu mestilah nampak pemandangan tanah2 lot di tepi jalan yg telah diubahsuai bangunannya menjadi spa, restoran esklusif, kedai jual kete berjenama mewah, bengkel dan mcm2 lagi lah!!

Mula2 kitorang terus ke Teluk Bahang. Nk tengok satu resort milik persatuan nelayan tp bila pi tgk..mcm tak sesuai lak utk kitorang berlima ni. Kitorang bkn nk pi mancing, bkn gak nak ke Taman Negara P.Pinang...kawasan sunyi jer. Wlpn tepi pantai tp pantai tu tak boleh utk mandi-manda, tak boleh jgk utk usik2 airnya...kualiti airnya tak berapa bagus. Maklum laa tempat bot2 nelayan dan tempat pendaratan ikan2 dari laut, kan..
Jd, aku pun telefon Feringghi Inn milik bumiputera...dorang kata dh fullhouse. Takpe lah, kol lain plak..EQ Feringghi Hotel. Alhamdulillah, ada kosong satu jer tp bilik yg ada 3 katil single. Abg kata, ok jer...katil tu leh rapat..muat 5 orang tido, hehe. Aku pun booking bilik tu takut dirampas oleh orang lain lak nanti, hehe.
10 minit lagi kitorang sampai situ. Aku dh tau tempatnya kat ner sbb dh gugel map dh malam sebelum tu, hehe..

Nota Alona:-
-Wlpn konon2nya ari tu nk terjah jer cari bilik penginapan tp kena wat persediaan jgk ler utk list hotel bajet tersebut & gugel2 imej hotel dan biliknya, ok atau tidak (ikut tarikh yg terkini)...hehe

Dekat belakang Eden Parade ni jer EQ Feringghi Hotel tu....
Walaupun dekat jer tp kitorang tak masuk pun dalam Eden Parade ni. Jd, tak tau lah ada apa kat dlm tu, hehe..
Dh sampai EQ...kitorang pun check in ler terus. Tak mahal sgt lah pun...Mmg bajet hotel tp berkualiti takpe.
Ni belah depan lobby hotel..
Kalo hari2 biasa..RM88 pun leh dpt rate dia. Tp kitorang pi tu weekend, cuti sekolah lak tu..tu yg jd RM138 tu..
Walaupun cuma 4 tingkat termasuk roof top tp tetap ada lif sebab bangunan tu semua hotel punya. Bkn rumah kedai yg dijadikan hotel..Bilik kitorang di tingkat 2 (sebenarnya tingkat 3 tp dh tingkat atas tanah tu dorang kira ground floor, hehe).
Bilik airnya sgt bersih..mmg puashati sgt.
Abg sampai2 aje terus baring...letih memandu dan letih bila duit dh mengalir keluar byk td, hehe..
3 bijik katil single dh didekatkan utk 5 beranak, huhu..seronok ler budak2 ni dpt tido sekali ngan mak pak dorang, hoho.
Biliknya mmg sempit sket ler tp masih selesa bg kitorang. Ada tv, ada almari besar, ada meja, ada penyangkut baju, seluar atau tuala, disediakan tuala yg bersih...puashatilah utk bilik di hotel bajet cenggini.
Pemandangan sebelah kiri dari bilik kitorang. Nampak Eden Parade dan hotel apa ntah tepi laut tu...tak ingat dh, hehe..
Ni lak leh nampak di sebelah kanan..bangunan terbengkalai yg menjadi tempat pembiakan jentik2 dan mgkn jgk binatang atau serangga berbisa.
Bila dh rehat2...petang tu kitorang turun nk pi makan dan terus nk menapak melintas jalan ke pantai.
Bwk spare baju dan tuala skali utk Akiss dan abg2nya nk mandi nanti.
Sebelum turun...bergambar dulu kat sini.
Kat dlm lift pun nk bergambar?? Bkn apa tu, abg tgh try wide lens baru dia..
Menapak aje..senang. Leh exercise jgk kan, hehe..
Bubur kacang tu sedap jgk tu, nyum2..
Tapi sebelum tu..isi perut dulu ler makan2. Tengahari tadi tak makan lagik, hehe. Tp dh tak lalu nk makan nasik campur petang2 cenggini. Oder masakan panas terus, hehe..

Dh makan..kitorang pun mulakan perjalanan ke arah jalan besar. 

Mentang2 ler meniaga kat area pelancong asing suka lepak..Tgk ler menu yg pakcik ni dok jual...Banana Fritter, Tapioca Fritter, Yam Fritter, Sweet Patato Fritter, Fried Corn Ball, Fried Banana Ball, huhu....semuanya nama omputih, ngeh2..
Nk ke pantai Batu Feringghi...kena ler kitorang melalui kawasan simpang ni dan melintas jalan tersebut.
Kemudian, melalui lorong ni utk ke pantai..
Nanti ada sambungan iaitu episod di pantai, hehe..

2 comments:

atty's said...

teringat pulak masa aty g penang aritu..elok2 dah booking otel awal2..tp tak kenan, mintak refund balik..lepas tu puas le cari otel lain..alhamdulillah dpt..

el said...

akk g penang x bg tau pun...mnlah tau leh lah gedek2 ngan akk hahahaha