Saturday, February 25, 2012

Selamat tinggal Pengkalan Hulu.....

Tempat jatuh lagikan dikenang.....

24hb Februari 2012
Jumaat

Petang ni...kitorang ke Pengkalan Hulu utk amek along dan kesemua barang2nya.
Tak tau lah...bila lagi dpt tgk signboard ni...sempadan Baling, Kedah dan Pengkalan Hulu, Perak.
Bila nampak papan tanda ni...mmg dh dekat sangat laa ngan MRSM Pengkalan Hulu...
Kitorang sampai sini jam 4 petang....kelihatan along dh siap berbaju batik dan berseluar slack dh. Bersama ngan salah sorang sahabat baiknya. 
Along amek beg besar kosong dari kereta utk dibawa ke bilik, kemas2 barang masukkan dlm beg dan kawannya tu tolong bawak 2 plastik yg diisi dgn 15 bekas pulut kuning dan rendang serta sebijik muffin utk diberi pd rakan2 baik along. Nk bg semua...adeii..tak termampu ler pulak, kan. Mintak maaf ye pd kawan2 along yg lain...ngee..

Nota Alona:-
Bkn apa ngan pulut kuning tu, mmg hajat kitorang. 
Pertama; utk jamu kawan2 along yg bersahabat sebaik2nya bersama anak sulung aku tu. Maklum laa...kat sana selama 3tahun dari 2009-2011 ni...sillaturrahim itu sgt penting utk persekitaran mereka. Mereka boleh belajar dgn baik dengan persekitaran yg baik. Tambah pulak dorang jaoh dari keluarga, kan...Maka sahabat2 inilah sebagai pengganti.
Kedua; masa along dpt result PMR tu...kitorang takde buat apa2 majlis pun. 
Ketiga; sebagai tanda kesyukuran jg kerana along dpt bertukar ke Taiping..Alhamdulillah..

Lepas ni tak taulah bila pulak si alza ni dpt parking sini lagi. Mgkn tahun depan? hehe....InsyaAllah, kalo ada rezeki kat angah ngan akiss...mana tau dorang pun dpt belajar kat sini, kannn...
Takde laa sesi lawatan kami di sini dh.
Ni salah satu rumah warden yg berada di depan aspura. Aku rasa sama jer design ngan MRSM yg baru dibina dan baru beroperasi di mana2 pun.
Gambar aspura ni diambil dari bangunan Pusat Pelajar.
Tengah tunggu along kemas dan packing barang2 dia. Beg besar baru jer kitorang bawak td...Biarlah dia amek masa berkemas. Menghabiskan sisa2 masa bersama sahabat kat atas tu sebelum berpisah.

Berlatar belakangkan bangunan pusat pelajar...kat dlm tu ada kedai koperasi, ada pejabat warden dan sebagainya lah...
Senang kat sini...berdepan jer ngan aspura. Tak jauh ler budak2 aspura nk gi kedai koperasi, hehe..
Ni koperasi dorang. Ada jual mcm2lah termasuk cadar, selimut, baju batik, sampin, buku2, tie, sticker dan sebagainya.
Tu bangunan surau.....pun tak jauh dari aspura. Senang ler dorang nk turun naik ulang alik surau dan bilik. Lepas Subuh dorang leh naik dorm semula...psl dekat. Kat Taiping, lain...suraunya jaoh dari hostel. Maka, waktu Subuhnya dh terus kena bersiap ngan uniform dan terus ke kelas selepas selesai solat. Dh kata nk belajar lebih efisyen, kan along?? huhu..











Ni astaka dorang di padang utama. Waktu ni rumput yg ditanam khas masih dlm proses nk tumbuh. Jadi, padang utama ni tak digunakan utk sementara waktu.
Dari aspura, leh nampak dewan besar...di situlah pelbagai aktiviti dijalankan termasuk peperiksaan nasional yg perlu dihadapi oleh setiap pelajar.



Dh puas aku amek gambar ngan kamera kompek...along masih tak turun2 lagi. Angah dan abang pun dh keluar dari kereta. Akiss jer dok dlm...dia tak berapa sihat...demam. Siap bawak selimut dlm kete, hehe..

Tak lama tu, baru ler muncul along dan beberapa org kawannya yg tolong angkat barang2 along. Mmm..itulah antara kawan along yg aku kenali...

Sedang menyusun barang2...
Aku dh sedih dlm hati masa tu. Anak yg nk berpindah..aku yg lebih2. Tak kisahlah...itu mmg aku kalo sape2 tak kenal. Aku ni mmg penyedih...tp bkn kelememerrr....perasaan sedih aku tu senang sangat menghantar isyarat pd otak dan kemudian pada mata dan terus mengeluarkan airmata utk menunjukkan kesedihan tu, ish..ish..

Punyalah tahan...nk cakap terima kasih kat kawan2 along pun tak boleh..tengah sebak, takut suara bertukarrrr, grrrrr dan risau airmata menitis, hehe..
Dua org dlm gambar ni adalah sahabat dari form 1....kecuali yg bert-shirt biru tu...adalah kawan baru sedorm ngan along yg baru masuk awal februari tempohari.
Along citer...dia dh salam ngan kawan2 dia dan ada yg tak dpt nk jumpa sebab tak tau dorang gi mana, huhu. Kawan2 along skang baik2...yg baru2 masuk pun baik2. Tp tu lah...rezeki along utk belajar kat Taiping pulak...tak mengapalah. Mmg lumrah hidup...setiap pertemuan ada perpisahan. Jgn terputus hubungan yg sedia ada...malah terus jalinkan dengan baik. Tambah2 pulak skang ni ada fesbuk, ada hp, ada emel...tiada masalah besar sgt. Kalo ada peluang...leh berkumpul dan berjumpa ramai2. Mgkn jika bernasib baik...akan berjumpa pula di IPT ke, kan...insyaAllah.

Nampak kesayuan di antara along dan kawan2nya. Yelah, dh 3 tahun bersama menuntut ilmu kat sini...

Ngan pakcik pengawal keselamatan pun aku soh along amek gambo, hehe..
Pakcik pengawal ni...dh lama berada kat sini...Dia mmg baik.
Pondok pengawal ni...dari sekadar pondok kecil, kemudian ditambah sedikit demi sedikit sehingga ber'awning hingga ke tepi jalan masuk...dan ada trafik light kat situ...mm..
Kat sini jgk ler pelajar2 kena hantarkan pakej keje2 sekolah yg perlu dibuat ketika cuti2 sekolah iaitu diletakkan masa dh pulang ke asrama semula setelah tamat bercuti, huhu...
Ini bg mengelakkan pelajar yg tak buat tu meniru kerja2 yg dibuat oleh kawan2 lain ketika berada di hostel, hehe..

Sempat along bergambar di luar pagar maktab....
Bersama papan tanda...Ramai jgk ahli keluarga yg sampai kat sini sepanjang 3 tahun along kat sana. Antaranya...mak dan abah, mak dan ayah, kak nor, sela, anas dan anak2, akem dan apis serta terbaru dlm tahun 2012 ni...fadel dan dayah, hehe...
Along bangga penah menuntut ilmu di sini..mgkn segala kenangan akan terpahat di sanubarinya.
Di sini aku nak ucapkan terima kasih tak terhingga pd pengetua & para timbalannya, guru2 yg penah mengajar along, yg penah jadi homeroom along, warden2 asrama, staff2 pejabat, makcik dewan selera yg masak masakan yg sedap2 dan menyelerakan, makcik kafe yg baikhati, makcik pembersihan bangunan, makcik dobi, pengawal keselamatan, tukang kebun, tukang angkut sampah dan terutamanya pd kawan2 along yg sudi bersahabat ngan along....persekitaran yg SIHAT insyaAllah akan mewujudkan keselesaan pd pelajar2 utk berjaya dlm pelajaran dan apa jua bidang yg mereka sertai serta sedaya upaya tidak menghampakan harapan semua warga MRSM di sana juga ibubapa yg sememangnya ingin melihat kejayaan anak2 mereka..

Babai semua..InsyaAllah, jika ada rezeki lain...mana tau adik2 along lak dpt masuk sini, kan..hehe..

Nota Alona lagi:-
-Buat kawan2 along..kalo teringat kat Farisz...leh ler gi jengok2 blog dia, hehe..

Jom ronda2 dulu!!!
Dh keluar dari pagar...kitorang ronda2 dulu pekan Pengkalan Hulu...melalui kawasan yg selalu kitorang pegi kalo outing ngan along...taman tasik terutamanya..

Kemudian singgah seketika di R&R Padang Tamat utk minum2 petang sebelum meninggalkan bumi PH ini.  Kat mana lagi kalo tak ke gerai Kak Na, hehe..
hehe...comot muka along bila snap ngan kamera kompek yg dulu milik anga ni, huhu..
Moto byk2 kat belakang tu...adalah milik polis2 yg baru jer dok kat belakang tu..nampak tak bangunan biru byk2 kat belakang along tuuuuu...Mmm..dh diduduki rupa2nya. Meriah ler PH nanti,  ye...

Kat sini antara port kitorang minum2, makan2 sebelum hantar along balik hostel, hehe..
Selalunya..mmg gi gerai kak na laa...kalo kak na tutup  baru gi gerai fizla sebelah tu, hehe..
Alahmak, gambar ni pun nak amek?? hehe..
Gambar diambil dari luar tandas td...tu ler bangunan R&R Padang Tamat.
Ada surau..
Dan tandas...mmg hentian kitorang ler selalunya ni, ngee..
Dh keluar dari PH...kitorang ronda pekan Baling lak sebelum meneruskan perjalanan pulang ke Taiping. Melalui restoran ikan bakar Ad-Nani yg memang tak beroperasi di waktu petang tambah2 pulak hari Jumaat dorang off. Lalu gak kat kedai gunting rambut ABA, pun tutup...off..

Perjalanan yg blues....
Dalam perjalanan, sempat jgk aku bertanya satu soalan pd along.."tak rasa sedih ke berpisah ngan kawan2 dan keluar dari situ?"..
Apa along jawab..."mmg ada rasa sedih, td pun dia menitik airmata jgk sebab kena berpisah ngan kawan2, ada jgk sedikit rasa taknak tukar dan pindah, bila dh berpindah ni baru along rasa along sayangkan mrsm ni"...mmm....
Aku pun tak kisah dia ckp mcm tu sebab perkara tu mmg biasalah, normal!! Lgpun, masa tak berjaya ke PKP dulu...dia yg sendiri yg nk buat permohonan rayuan. Bila dh dpt...nak tak nak kena ler pegi, ye dak??
Alah, biasalah tu..mmg adat lah.
Tu lah agaknya antara sebab kenapa permohonan pertukaran MRSM sudah dimansuhkan mulai tahun ni. Inilah salah satu sebabnya. Ada kes pelajar sendiri yg memohon pertukaran tetapi bila dh diluluskan dan telah berpindah ke tempat yg baru....tak berapa lama kemudian mereka memohon utk bertukar ke mrsm yg lama kembali. Semuanya gara2 rindukan suasana dan rakan2 lama, ish..ish..
Aku harap along tak macam tu lah. Tambah2 pulak ada sahabat lama dari PH yg terlebih dulu dh berada di sana (Taiping) awal Februari ari tu seperti Naim, Taqie dan beberapa org yg lain.
Bila along dh diberi peluang utk belajar di PKP....rebut peluang keemasan tersebut. Tak kisahlah bagaimana suasana dan keadaan asrama di sana. Yg aku tau...warga PKP Taiping mmg bagus2 semuanya. Harapnya jgk pelajar2 dorang pun baik2 belaka.

Ikut Parit Buntar..
Masa mula2 hantar along ke PH tahun 2009 dulu...kitorang ikut Bandar Baharu Serdang, Kulim...maka hari nk balik tu pun kitorang ikut situ cuma tak masuk hi-way aje kerana kitorang terus ke arah bandar Parit Buntar. Abg nk ke kedai Master Colors...
Sempat singgah AmBank utk bayar ansuran sang kancil guna mesin aje.
Aduiii...baru jer dpt elaun...dh abes byr kancil, uwaa....

2 comments:

PuanEma said...

kak ema ada jer abg yg duk pengkalan hulu. dia tggl dkt perumahan imigrasen. sebelah chalet kolam air panas. dkt sempadan betong.jom la blh jalan2 sana lg..
1 lg kak add em kt fb Ema Bellezza Abd Ghani.. nk sgt jumpa akak. em tggal kt taman lela kamunting la kak

DeLLas said...

mmg sedih bila tgglkn rakan2 spjuangn.. sm mcm ayhgh la dh lama dok sberang laut..