Tuesday, February 28, 2012

Selamat Datang Taiping...

Jumaat hari tu...Selamat Tinggal Pengkalan Hulu...diiringi kesayuan....sob..sob...
Isnin pulak??? selamat datang Taiping....yeargh!!

27hb Februari 2012
Isnin

Hari ni...nk daftar along kat Taiping pulak. Angah dan akiss bersekolah seperti biasa. Takde masalah...berjalan seperti biasa. Maklum lah..umah dekat, hehe..
Abg keje Tepen Headwork pagi ni. Sepatutnya hari Selasa tp disebabkan nk jimat cuti...abg tukar keje kat Tepen hari Isnin dan hari Selasa nya nanti terus jer gi keje kat Semanggol.

~Ayah dan mak aku sampai umah kitorang ni dh di ambang senja hari Ahad 26hb tu. Nak teman aku gi nganto along....

Pagi tu...ngan avanza ayah...kitorang gerak. Mula2 kena singgah kat umah mak & abah dulu...bg along jumpa pah dan wan dia. Wlpn cuma kat Taiping...bkn Pengkalan Hulu dh...tp kena jumpa jgk. Sebagai menghormati & kasih pd ibubapa kepada abah dia..

Kemudian, kitorang terus ke arah Bukit Larut. Kat simpang maktab...dh nampak kereta berderetan kerana menghantar anak masing2 mendaftar di sana. Kitorang terus ke gerai kat kaki bukit. Abg dh tunggu kat situ. Kitorang sarapan pagi dulu.
Selesai sarapan terus bawak abg sekali utk masuk ke maktab ni. Parking agak jaoh jgk. Mula2 mak ngan ayah tak turun lg. Dok dlm kete. Kitorang nk daftar dulu.
Letih gak menapak ni...hehe..
Kat perkarangan luar pagar tu mmg ramai pelajar2 form 4 (1st intake) dh tunggu tugas sebagai helper utk tolong angkat2 barang pelajar baru yg mendaftar. Padahal, dorang pun baru jer 20 hari cenggitu kat situ, hehe...kali ni dorang lak tolong pelajar2 baru termasuk ler along.
Aku pun tak pasti hari tu selain along....berapa orang pelajar dari maktab lain yg dpt tukar Taiping selain dari pelajar baru yg datang dari SMK.

Peta maktab..
Ni adalah pertama kali aku masuk ke kawasan ni. Selalunya nampak dari luar aje. Kawasannya sangat padat tetapi semua ada. Ada padang, ada gelanggang selain semestinya ada blok akademik, pejabat, hostel, dewan makan yg selesa, persekitaran ngan lanskap yg menarik...tempat lepak utk wifi atau jumpa parents pun menarik. Cuma tu lah...jaoh jugak budak2 nk ke blok akademik dari hostel masing2.

Mula2 kena masuk dewan mendaftarkan diri. Sebanyak2nya form aku kena isi. Pen ada satu aje..pen dlm henbeg aku. Pen along dlm beg sekolah dia kat dlm avanza, hoho. Pen abg lak ada kat dlm jaket keje yg disimpan kat motornya di gerai kak pah, aduhaii..
Kena ler gi beli pen kat koperasi utk along pun tolong isikan jgk. Rupa2nya leh isi borang online beberapa hari sebelum tu tp mana ler kitorang tau...dpt surat pemberitahuan kelulusan pertukaran pun cuma sekeping tu aje. Takde pun bgtau apa2 selain hal tersebut, mm..
Berkeping2 mukasurat nk kena isi, mak aii..kalo isi online kan ke senang...taipkan aje, aloh!!
Kalo part menulis borang ni selalunya aku ler punya keje. Dulu hobi aku suka menulis tp skang ni walaupun malas dh tp kena tulis gak ler. Selalunya, borang kebenaran dari sekolah utk anak2 aku ni...aku ler yg tulis pun butir2nya. Abah budak2 ni cuma turunkan tandatangan aje, hoho. Orang penah keje kerani....cenggitu ler, kan..
Tengah2 isi form tu...dlm kul 10.30pg tetiba aje ler meja pembayaran yg ada kat dlm dewan tu ditutup utk bagi laluan pd taklimat yg bakal disampaikan oleh....oleh..mm, sape ye...hehe..tak perasan ler sbb ralit isi borang, ngee..Maapppp!!!
Kalo aku dh abes isi form tu...kena gi pejabat dorang utk settle kan semua, mm..

Utk 2nd intake...semestinya lah tak seramai 1st intake ler kan, ngeh2..
Seperti biasa...taklimat berkaitan sejarah sekolah dan perkembangan sekolah, segala2 peraturan dan mcm2 mende yg berkaitan lah..

Gambar kena ada 12 keping...mak aihh. Kena lak gi beli stick gam kat koperasi nk tampal gambo ni, kehkeh. Elok ler pun beli psl kat dlm pensel box along pun takde stick gam ni. Maka gam tu terus jd hak milik along ler, ngeh2..
Borang maklumat yg kena isi termasuk ler utk koperasi, utk MUAFAKAT, utk unit kaunseling, utk fail peribadi maktab...huhu..Balik2 mende yg sama kena isi...nama, alamat, tarikh lahir, nama bapa, nama ibu, pendapatan bapa, nama tanggungan...dan segalanya yg diperlukan. Ades..ingatkan dorang amek butir2 peribadi tu dari fail kat maktab lama tu, mm..
Abg gi panggil ayah ngan mak masuk dewan. Dok kat dlm kete tu panas. Cari parking dekat2 sket (wlpn masih kat luar pagar, hehe). Sian kat mak yg tak berapa sihat tu nk jalan jaoh2..mm..

Dh isi borang...terus gi pejabat...serahkan fail td dan....bila diberitahu along ni tukar dari PH...kitorang kena tunjukkan resit pembayaran kat sana awal Februari hari tu. Adess....aku tak bawak da...resit tu dlm laci kete Alza. Hari ni mai ngan avanza ayah, aduss. Kena balik gi amek gak sebab bila ada resit tu..menurut katanya kitorang tak perlu bayar seperti pelajar baru dh. Lega gegendang telinga kitorang mendengarnya, aihhh...Selamat RM333.00, tak perlu bayar 2x.

Nota alona:-
Mujor ler aku simpan lagi resit tu, weyh!!!. Kalo tak ingat simpan mana...jenoh ler kena bebel ngan cik suami, kehkeh. (Boleh tahan jgk cik suami aku ni kalo dia dpt membebel, ngee..)
Kena balik umah gi amek resit ni pun dh kena bebel sebab terlupa bawak resit tu utk standby kot2 nak guna. (Mujor ler dekat jer kan, hihi) Tup2...mmg nk guna pun tp aku terlupa nk bawak ler pulakkkk. 
Surat lulus pertukaran tu aku ada ler bawak....tp takde nk digunakan ler pulak!!! adess...

Apalagi...aku ajak abg balik jap, hehe. Tinggal ler along ngan atok dan wan dia kat dlm dewan tgh dengar taklimat tu, ngee..
Siap singgah kedai gambar amek 2 set gambar passport Along yg aku hanto gi cuci pg Ahad tu. Tak sempat amek petang coz cepat bebeno tutup kedai tu. Maklum ler, hari Ahad.

Sampai jer kat maktab...abg terus gi jalan kaki ke gerai kak pah nak amek moto utk terus gi keje. Dh lama sangat kuarnya, hihi.
Aku pulak bergegas ke pejabat utk settlekan resit td ni. Along dh selesai berjumpa ngan homeroom dia dan ada di pondok rehat berhampiran pondok pengawal. Aku ajak along ler skali ke pejabat tinggalkan mak dan ayah kat situ. Kot kang ikut kitorang...jenoh ler exercise kaki jalan kulu-kilir. Sian pulak. Byk urusan lain kena settle kan dulu sebelum amek barang2 utk ke hostel.

Dari pejabat...terus ke koperasi nk beli barang2 keperluan seperti cadar & sarung bantal, selimut, sampin, baju batik, t-shirt....Semua tu dekat RM180 gak ler.
Masa tgh beratur kat koperasi tu baru ler tau nk dapatkan no. katil dan hostel dari kaunter mana. Rupa2nya kat luar dewan tu aje, adess...fenin2!!!
Bkn apa, takde aturcara disediakan...mana ler nk tau. Basah ketiak bergegas ke sana ke mari, hoho..

Dh dpt tau hostel along kat mana...terus ler bergegas pulak ke kete utk amek barang2. Mujor ler ramai tenaga sukarela dtg nolong angkat dan nolong angkut, hehe..Timakasih ye anak2!! hihi.
Kali ni baru ler mak dan ayah ikut menuju ke hostel along. Sian aku kat mak...dulu mak jalan laju...skang mak dh takleh nk jalan laju2 dh. Nampak macam laju tp tak laju dh. Kena tunggu. Kalo idak...tak nampak kelibat mak, hehe.
Jaoh jgk nk kena menapak ke hostel budak lelaki ni. kena lalu koperasi, dewan makan yg panjang....

Ni ler blok utk form 4....ada 2 tingkat. Satu tingkat kat bawah punya bilik yg panjangggg satu blok tu. Kat atas pun sama...panjanggggg....
Masa kat sini...along dh hilang dh ikut kawan2 dia yg tolong angkut barang2 dia td. Aku kena tunggu mak...ayah pun tunggu mak. Sampai blok hostel...argh, sudah!! aku tak tau mana bilik along. Kena kol dia, hehe. Tak lama tu along pun turun. Rupa2nya dia dpt tingkat atas.
Hostel ni walaupun cuma 2 tingkat tp mmg panjang. Wlpn begitu, selesa jgk susunannya. Ada partition, setiap partition tu ada 2 buah katil. Locker dorang pulak dijadikan hadang pd kepala katil. Nampak mcm sebuah bilik kecil ler, cenggitu.
Kalo kat PH...dorang ada sebuah meja study sorang. Tp kat sini, takde meja..cuma ada para yg dijadikan seperti meja berhampiran tingkap. Jd, lah kan...ia masih selesa. Sesebuah kejayaan bukan berpandu pd peralatan...semuanya dari sikap seseorang tu jgk.
Katil along sebelum dipasang cadar...Bantal pun dh beli yg baru. Yg digunakan kat PH tu dh lama sangat...teruk dh bantal tu berbonggol spannya, hihi..
Pandangan luar dari tingkap berdekatan katil along. Leh nampak padang utama, leh nampak surau yg berdekatan ngan pintu pagar masuk maktab.
Mmg jaoh nk ke surau. Tak macam kat PH...dekat jer ngan aspura, hoho. Tu sebabnya dorang kat Taiping ni terus bersiap ngan uniform sekolah, gi solat Subuh dan terus ke kelas.
Kalo kat PH...dorang leh siap naik atas tido kejap lagi, kehkeh...

Along sebok ngemas dan nyusun barang2nya. Pelajar dua orang tu ramah mesra melayan wan ngan atok along, huhu...
Katil along selepas dipasang cadar dan sarung bantal serta selimut.
Aduhh lah...cadar kat sini kaler putih woo!! jenoh ler ni. Kalo tak jaga elok2...terkena ink pen, marker pen...huhu..abes!! Mmg tak tahan 2 tahun kot putihnya si cadar ni, hehe.
Kalo kat PH...cadarnya kaler biru..leh tahan 3 tahun, woo, hihi..
Pulak tu..kan....kat Tepen ni selimut dorang ada cara2 lak nk melipatnya sebelum diletak kat ujung katil tu. Semuanya gara2 nk bg line kaler2 tu jd mcm tu (rujuk gambar) bila dilipat dan diletakkan kat tilam tu.
Aku pun fenin tgk bila sekali pelajar tu tlg tunjukkan, hehe. Nanti along balik...mesti dia citer cara2 tu kat aku, hehe..
Kat sini ler tempat zzzzzz along yg baru selain umah. Siling dan dinding dh lain. Sebelah pun orang lain...tak sama dh mcm kat PH...hehe.
Tp tu laa pulak....kipas kat belah along ni...berbunyik bising...krek, krek, krok, krek, krok, krek....aduii..kalo siang pun dgr bising apatah lagi malam, kan..
Aku harap pihak berwajib amek perhatian laa hal ni. Bkn apa, skang ni musim ujan kot ler sejuk waktu malam, kan...kalo musim panas?? mesti nk guna kipas. Kalo on jgk kang....abes mengganggu satu dorm yg nk tido tu. Krek krok, krek krok...mm...mmg kena repair tu...ataupun...dipindahkan dorang tu ke katil kosong yg lain..
Ni ler dlm locker along...
Pemandangan dari arah tingkap ke lorong dorm...Setiap katil dilindung oleh locker masing2.
Tu kesan2 putih kertas tu...milik pelajar lama laa tu. Aku dh soh along tanggalkan. Nampak buruk aje. Kot nanti kalo ada nota2 nk ditampal...baru ler tampal. Skang ni kena buang ler dulu serpih2 kertas yg masih terlekat kat situ selepas dikoyakkan utk dibuang oleh pelajar lama.
Setiap partition ada satu tong sampah dan dikongsi ngan rakan sebelah.
Aku harap kawan along sebelah ni baik2 ler berkawan. Bila semuanya dlm keadaan baik2...InsyaAllah, dorang leh belajar ngan baik jgk..

Masa ni ada ler satu masalah pulak...kunci along yg lama takleh guna kat sini...tak muek...hehe.
Al-maklum lah...locker kat PH ada pemegang kat pintunya..leh ler balut2 pemegang tu ngan rantai dan dimanggakan (ngan mangga yg terlekat sekali ngan rantai tu).
Kat sini cuma selak sj...dan terus dimanggakan. Tp tu lah...mangga lama ni besar pulak. Mujur ler ada satu lubang selak yg lain tp dh rosak kat belah bawah tu...Tiba2 ayah dpt idea utk lock kat situ aje utk sementara waktu. Mangga tu pun besar dan bila dh lock ia takleh bergerak sana sini dh..maka pintu locker tu pun takleh dibukak laa. Utk sementara waktu aje tu...sementara kitorang keluar semula nanti dan amek mangga hitam spare kat umah tu..
**Nanti aku soh along amekkan gambo situasinya, hehe....Bkn pe, nanti aku baca balik..aku sendiri yg tak paham, kehkeh...
Along dan dorm barunya...
Gini ler pemandangan dlm dorm baru along. Panjanggggg...(ni along berdiri kat tengah2 dorm ni, hehe) sekali pandang mcm wad kat hospital, ngee. Maapp!!
Tp sudah tentulah lg selesa laa kat sini, kan...sebab sini bkn utk org sakit mcm kat hospital.
Along citer...bilik airnya pun bersih, selak pintu bilik air pun ok...takde ler mcm kat tempat lama..selak pintu takde. Kalo dh repair taruk lain pun....akan hilang gak mende tu, ish..ish..

Dh selesai...kitorang pun turun..Jam dh 1.30ptg. Akiss dh abes waktu sekolah, kena amek dia pulak ni. Kang lambat2 kang...nanges pulak budak tu, hihi..
Ni hostel pelajar pempuan..
Persekitarannya mmg bersih dan lanskapnya pun menarik laa..rumput menghijau..byk pohon2...hehe..
Maklum ler...kawasan ni dh lama dh....kawasan subur lak tu..kaki Bukit Larut ler katakan. Kawasan tadahan hujan, hihi..

Hostel ngan dewan makan dekat jer lah. Takde ler jaoh sgt, hehe..

Ni dewan makan dorang...panjang dan bergril. Bergril tu bkn apa...nk elak dari gangguan VIP (gelaran ni ayah yg bagi, hehe) ...tau apa tu VIP?? Alah, sang monyet ler. Mmg kat area sini byk menatang ni. Aku tau lah...ni kan area Bukit Larut, hehe..bunyi ayat berlagak jer, huhu!!
Ni pun block aspuri...
Masa menapak tu sempat singgah kat koperasi beli tie clip along. Kemudian terus keluar gi TMGS amek akiss. Lepas tu, gi amek angah lak...baru gi MASA Katering  utk makan tengahari. Pelajar2 yg mendaftar hari tu leh keluar semula utk membeli apa2 barang yg tak cukup atau jenjalan gi zoo ke..gi ronda2 lake garden ke, hehe..

Petang tu...kitorang gi hantar along pulang ke hostel semula. Sempat singgah beli biskut & talipinggang along. Talipinggang yg dia pakai sebelum tu dh teruk dh...tu pun 2nd hand dari abah dia, kehkeh..
Terima kasih atuk dan wan...susah payah datang sini sebab nk temankan ibu hantar along, hehe...
Along sebelum ditinggalkan. Tu belakang di kejauhan tu..ada nampak blok 2 tingkat kan?? tu ler hostel along..
Jauh kan kalo nk menapak ke ruang parking ni. Lepas ni...ibubapa penjaga tak dibenarkan sampai ke area sana. Leh sampai kat bangunan rumah rehat keluarga yg bersebelahan ngan parking bas ni aje...
Mgkn tu antara sebab kenapa kat sini dibenarkan membawa hp dan digunakan setiap hari. Senang kalo mak pak datang melawat...cuma kol aje ckp mereka dh sampai situ. Terus jer pelajar td leh turun. Takyah tunggu2 org lain tolong panggilkan.
Mmg ada baiknya lah bila dorang leh guna hp ni. Utk kesenangan pelajar menghubungi warden, guru2 mengajar, homeroom, rakan2 dan keluarga masing2.
Tapi...bkn leh bawak sebarang hp la, ada syarat2 dan peraturannya jgk ler kan!! Henpon yg cuma leh kol keluar / masuk dan msj sms aje. Yg ada kamera, yg boleh bluetooth dan yg lebih canggih lagi..sudah tentulah tak boleh, ye anak2...
Yg penting...hp tu nanti perlu didaftarkan kat warden...

Nota Alona lagi:-
-kali ni abg tak berpeluang gi masuk tgk hostel along...abg kena gi keje. Cuti tahun ni ciput sgt. Kena jimat!! hehe..
-Sj jer aku amek gambo dlm dorm byk2. Sebelum ni aku dok gugel nk tgk cmne keadaan dorm dorang tp tak jumpa pun, hehe..Maappp... 
-Ok jer pun dorm dorang. Jgn risau...selesa jer. 
-Terasa lain aura nya kat sini...kat sini nampak matang sket. Mgkn disebabkan kat sini cuma ada menengah atas dan kewujudannya pun dh lama dh...sejak tahun 80an lagi.. 
-Bermulalah kehidupan along yg baru di MRSM Taiping. Terima kasih MRSM Pengkalan Hulu. 3thn along kat sana sudah tentu byk kenangan yg terpahat.

4 comments:

DeLLas said...

ayghnya xleh la dtg tgk.. kalo x nnti, xtau la kena anta ke mrsm lain plak.. hehehehe

Nad @ MamaZakwan said...

oooo
cenggini skolah mrsm ek
hehehe
wpun penah berjiran, saya tak penah tau skolah mrsm ni cemane
dulu saya skolah seratas..dpn zoo tu ;)

Rinna said...

Wahh cantik skolah baru Along yer..

Amanina said...

wahh sekolah lama sayaaaa :) nampak mcm banyak perubahan dah. hihi