Sunday, February 26, 2012

Ke Lumut - Jelajah kapal perang (1)

Nota Alona di awal2nya:-
-Entry ni mmg pjg berjela ngan gambar, ye..mm..
-Sebenarnya dh paham sgt ngan cintamaniszlite ni. Bkn entry ni aje yg punya gambar berjela2, kan??...disebabkan tulah byk citer tertangguh, huh!! alona..alona...

03 Disember 2011
Sabtu petang dah...
Petang tu...cuaca masih panas terik. Rasanya masih awal lagi utk bawak budak2 mandi laut.
Jd, kitorang ke area Taman Awam Lumut Waterfront atau Marina Wing...nk masuk ke War Ship atau kapal perang Ex-Rahmat yg dulu penah berkhidmat setia ngan TLDM. Skang dijadikan muzium kat area situ utk orang awam melihat bagaimanakan keadaan di dalamnya serta boleh membayangkan bagaimanalah para navy kita bertugas selama mereka di lautan, ye!!!

Masa kitorang gi sini dulu...bayaran tiket masuk sini dikenakan bayaran utk dewasa RM10.00 & kanak2 RM6.. Tak taulah pulak masa korang gi nanti harga tiket masih maintain atau dh dinaikkan ataupun telah dikurangkan lagi.
Dh bayar tiket...jom masuk!!!
Bkn tak penah naik jengok2 tengok2 kapal milik TLDM ni..dh penah dh masuk masa dorang wat open day tp dh lama laa pun..tahun 2009 dulu.
Tapi kali ni aku ajak gak abg gi masuk tgk.
Bkn apa; Pertamanya sebab masa gi 2009 dulu along takde. Along dh masuk asrama. Ralat lak kali ni pun tak bawak dia masuk wlpn kali ni berbayar, kan. Kedua; walaupun berbayar tp kali ni leh ronda sepuas2nya...leh ronda abes dlm kapal tu termasuk ler leh tgk bagaimana tempat tido navy, pegawai2 dorang, dapur, bilik miting dan sebagainyalah.. Tak mcm open day 2009 tu...cuma leh masuk kat area2 yg dibenarkan aje.

Tengahari terik masa ni tapi disebabkan ada angin sepoi2 bahasa...takde ler berbahang sgt..
Antara pemandangan di perairan yg sama..
Terdapat beberapa bot dan kapal layar berhampiran....
Bila dh dicheck tiket...apalagi...jom masuk. Masa ni mmg takde orang lain pun, kitorang aje, hehe..

Ummm...chak!!!
Dok lepak sini sementara abg snap2 gambar yg menarik perhatiannya...
Leh turun bawah...tgk tempat tido navy2...
Macam nilah antaranya.
Macam ni jgk.....sempit jgk laa ngan locker lagi, kan. Nak buat macam mana, nilah keadaan dok dlm umah besi di lautan. Besar pengorbanan navy2 kita, ye...mcm berbahanggg jer dok dlm tu..tak selesa..
Ni locker dorang. Masih terdapat nama2 penggunanya dulu...
Terdapat meja, rak buku....nk tulis diary ke...borang cuti ke...hehe..
Dah lawat kat situ...naik tangga kembali.
Lorong laluan dlm kapal tersebut...
Pastu, naik tangga lagi setingkat ni...jelajah jgn tak jelajah!!!

Amek gambar kat tangga, hehe..
Masa ni ada lg pengunjung lain...nyonya bawak anak dia. Tp dia jengok2 tak lama sgt pun...jalan sana sini..tak lama tu dh tak nampak kelibat dorang. Dh keluar ler tu...hehe..
Anak dia rasanya dari OKU. Baguslah mak dia, kan...
Nota utk navy2....
Jom keluar....amek angin!!
Abg pegang kamera...aku rasa malas lak nk pegang ri tu, hihi..
Sebelum keluar tu..amek gambo aku dulu.
Dh keluar belah sana...pusing ke sebelah sini pulak.
Nampak along tgh amek gambo angah kat tangga ni..

Dua di ataslah hasilnya!!
Ronda jangan tak ronda...alang2 dh bayo RM10 hengget sorang td, kan..ngeh2...
Segala ceruk kitorang gi...utk memahami bagaimanalah navy2 kita masa dorang bertugas di lautan, ye...mm..

Tempat mendobi....
Apa ni, ntah laa...abg yg amek gambo...hehe..Lampu, kot??
Angah dh panjat kat atas dh...kitorang pun nak panjat tangga gak...hoho..
Along kat bawah lg....amek gambo dulu..senyummmm!!!
Seronok panjat2 tangga, hehe..
Try amek gambo ala2 Titanic, kehkeh...mcm bagus jer, kan!!! Anak yg jd fotografer, kehkeh..
Try sekali...hehe, kelakar lak...masih malu2 lagi, hihi..
Try lagi...bg aku yg ni mcm ok tp nampak besar sangat lobang idong aku, kehkeh...
Yg ni kira berjaya ler kot...kalo idak takkan abg pilih yg ni utk diedit, hahaha..
Masa tgh shoot pose ni...baru ler terperasan org yg kat darat area medan selera tu memandang, kehkeh...malu ler pulak, kan...peghak semacam jer kitorang ni, hehe.
Tp bila lg nk guna peluang..dh alang2 dok atas kapal wlpn bkn cruise mewah cuma kapal tentera aje, kohkoh....
Abg snap gambo along kat bawah..hehe..
Panjat lagi ke ruang kecil kat atas tu..
Angah masammm...
Along pun...masammm..
Anak2 ibu yg masammm, hehe...manataknya, dh ibunya pun masamm, kehkeh..
**masamm ni timang-timang dorang aje...ala2 musyuk masyammm, hekhek...

Kat atas ni tinggi gak tau...gayat jer tgk bawah terutama kat tepi2 leh nampak air kat bawah tu, hehe..
Kat bawah tu, sebelah depan kapal tu tak dibenarkan amek gambo..dari atas ni ok ler kot...hihi..
Tak pasti lak sebab apa takleh amek gambo situ, mm..

Along kat atas lak amek gambar kitorang kat bawah ni, mmm..
Nampak ler sang penangkap ikan lalu situ ngan botnya..
Kalo masuk sini tp tak rayau2 sampai atas tu rugilah. Tp nk naik atas...mmg kena panjat ler tangga mcm ni.
Aku ngan akiss dh turun ke tingkat bilik nakhoda. Abg masih kat atas ngan along dan angah.
Tgh nk buat satu pose!!
Nilah pose nya, hehe...pose dlm anime ONE PIECE!!!
Nanti sambung lagi satu part kat dlm kapal Ex-Rahmat....kalo dibuat sekaligus...mak aii, lagi ler berjela2nya. Jenoh aku nk masukkan gambar kat dlm ni. Jenoh gak nk nyusunnya.....

Sambung lagi....

3 comments:

el said...

kak lona dah gtau lubang idung...lubang idung lah el npk..kalo x ckp td el x pasan muahahahah

akk foto akk ala2 titanic edit tu..kena peluk kuat2 lah..keras sgt tu..kasi lembut skit eh..lalalala

akk..el nak mtk pdpt lah...psl dslr ni..el insyallah one day nk beli dslr ni..tp hat biasa2 dah lah...brand ape yg bgs..tuk beginner eh

ieda said...

aduhh cantik2 permandangan dari atas kan kak ..
pengalaman yg x dpt dilupakan nie .. saya kalau ada peluang saya nak gi jugak , bawak anak2 kan kak ;)

wantie said...

gambar angah yang kedua tu memang cantik. pandai along snap yer.

then gambar akak wat titanic tu. hamboi hamboi romantik gitu.

dekat ngan umah T ni ada WAR MUSEUM. tapi tak pernah masuk pun kak oi. hubby dok ckp anak kecik tak yah le pergi. tempat tu tak sesuai...

dok la nunggu masa mirul kecik. bila mirul dah besar. dah Aleesya plak kecik. hishh.. pakai tak pi la kot. nak kena tunggu aleesya lak besar. habih bila? hehehe..