Wednesday, February 29, 2012

Ke Lumut - Jelajah kapal perang (2)

Baru nk sambung entry ni part yg ke 2, huhu...

03 Disember 2011
masih Sabtu petang...

Dari luar yg terik tu...kitorang gi masuk kat bilik nakhoda lak. Kat situ sejuk ler sket, kan...

Pemandangan dari atas kapal...
Kat dlm tu...mcm2 ler aksi anak2 aku, mm..
Usik telefon ler...berangan tak sudah, huh!!
Abg masuk lambat sket...dok intai kitorang kat dlm ni, hish!!
Ni adalah salah satu alat penghubung ngan satu bilik kat tingkat bawah. Cara dia lebih kurang teknik 2 bijik tin susu dan disambungkan dgn seutas tali tu ler....Kitorang dh try dh...mmg clear sungguh. Org sini ckp..org kat bawah leh dgr. Org kat bawah sahut, orang kat dlm bilik nakhoda ni leh dgr...cenggitu ler. Sebenarnya mende ni kecik aje. Leh tgk gambar kat bawah saiz yg sebenarnya..hehe..
Peralatan kat dlm bilik tu. Salah satunya corong komunikasi tadilah. Nampak tak?? kecik aje kan?? hehe..
Td angah pegang telefon...akis pegang gear (eh?? gear ke??)...tp kali ni along pegang telefon dan aku pun tingin nk pegang mende tu...konon2nya!!
Dh boring dok situ..ada yg dh keluar amek angin laut. Kat belah sini redup sket...hehe..
Tgk keindahan pemandangan dari atas sebuah kapal wlpn bkn di tengah lautan, ngee..
Ni, abg kata tempat letak kompas...
Pastu masuk dlm balik...nk tgk bilik2 pegawai tentera mcm mana pulak, kan??
Cenggini ler lebih kurang. Gayanya mewah sket ler, kan...Sekali pandang mcm tempat duduk tp sebenarnya lagi satu tilam tu utk katil tingkat atas..tp dorang tak taruk. Bila letak cenggitu nampak mcm tempat duduk ler pulak. Tambah2 ada meja tengah2nya, kan...
Mula2 aku ingat ni tempat buang air, hehe...rupa2nya sinki utk dorang gosok gigi ke, cuci muka ke...kan, ngee...Mende ni leh bukak katup...nk jimat space..
Ronda lagi...
Kat area dapur dan tempat makan para pegawai kot..ntah ler..gayanya mcm tu lah. Nk tanya pun..ntah mana ler krew2 warship ni, ntah..Main agak jer la. Ada yg ditandakan dan ada yg tidak ditandakan, mm..
Ni tempat lepak2 tgk tv kot, hehe..ada ke siaran tv masa pelayaran?? hehe..kot ler pakai satelit, kan..ngee..
Bilik ni utk para pegawai tentera aje. Navy biasa dilarang masuk!!!
Bergambar lagi di lorong....dh abes meronda dh. Nampak dh pintu masuk td, ngee..
Along amek gambo abah dia...sebelum abah dia keluar dari pintu kapal..
Masa tu...dh ramai yg mula masuk melawat. Mgkn ari dh semakin petang...dh semakin redup, ramai ler yg mula datang melepak kat taman awam lumut ni.

Pemandangan ke daratan..jgn lupa daratan, ok!! hehe..
Walaupun dh keluar tp kitorang masih atas kapal...hihi..
Amek gambo bayang2 kat air ni..
Anak bujangku...Dah sama tinggi dah?? ish..ish..
Dulu along tinggi dari angah...jaoh gak bezanya. Sampai aku pun risau ngan perkembangan tu. Tp, berkat usaha angah dan mungkin hormon tinggi dia pun dh sampai, hehe.....maka...skang dia pun dh sama tinggi ngan along...mm. Harap2, dlm pelajaran pun mcm tu jgk ler ye, angah. Angah senyumm...

Tengok!! masih bergambar lagi ni. Akiss tu dh tak sabar nk gi mandi laut!!! hehe..
Selamat tinggal....lepas ni nk masuk muzium kapal selam kat Melaka lak. Tu pun kalo dh dibuka utk orang ramai, mm...
Kalo kawan2 ada kelapangan...leh ler bawak anak2 masuk jenjalan tgk dalam war ship ni. Mmg tak sama langsung ngan kapal pelayaran biasa. Dh penah ler naik The Empress dari Penang ke Phuket (rasanya skang dh takde dh cruise ni kot, hehe)..tu baru The Empress....lom lagi naik star cruise atau cruise hebat2 yg lain..Mesti lg rasa bezanya, hehe..



Kemudian, ronda2 dulu kat taman awam ni.  
Berlatarbelakangkan kapal ex-rahmat...
Kat sini ada replika kincir angin..
Mmg cantik kawasan ni kalo pengantin outdoor, pergh!! beruntong betul ler kalo pengantin sini kawen, ye...Nak2 dpt kawen ngan pegawai TLDM, huu..cantik sgt ler bergambar kat sini. Takde nk panggil INALDAFOTO jd OP ke, dorang ni??...mm...
Ahahaha...konon2 naik ikan lumba2 ler ni, hihi.
Taman ni dirasmikan oleh Raja Muda Perak...
Ada signboard Teluk Cempedak, lah...hehe..Mentang2lah org Pahang, tak gitu?? Jgn terkeliru, ok...ni kat Lumut..bkn kat Teluk Cempedak, Kuantan tu, ngeh2..
Cantek lah kawasan ni...lain kali leh outing kat sini lelama sket, hihi...



Harap2 kawasan ni terpeliharalah...
Ada replika sauh gergasiiii...
Akiss naik ni utk bergambar aje, hehe.
Abg sempat ler bergayut kat sini, mm...ingat ni gym ke?? ni kan tempat permainan kanak2, hehe..
Sekian. abes entry pasal kapal perang.. 
Lepas ni sambung lg tp kisah gi neman anak2 mandi laut kat Pantai Teluk Batik...

4 comments:

atty's said...

kalau dpt bawak fir ni , mesti dia suka.

wantie said...

hahaha... kat area tengok Tv tu akak anak beranak duduk nampak sebijik mcm lepak kat ruang tamu rumah le. memang kelass dorang deco.

Rinna said...

Bestnyaa dpt tgk kapal perang..

ieda said...

bestnya kaka dpt tgk tingalan perang nie kan .. saya nak jugak sampai satu hari nanti ;)
aah cantik tempat riadah tuu kak .. santaii aje ;)