Saturday, February 11, 2012

Ke Penang - Pasar Malam Batu Feringghi

19 November 2011
Malam Sabtu

Masih tak abes citer hari pertama di Penang bulan sebelas tahun lepas, hehe..
Malam tu, lepas dh bersihkan diri, rehat2 dan buat apa yg patut....kitorang pun keluar utk jenjalan kat night market berhampiran.
Ni kawasan gerai makan yg kitorang gi petang td. Malam dh tak gi dh...masih kenyang.
Terus melintas ke pasar malam. Sepanjang2 jalan tu sampai berhampiran ngan Holiday Inn peniaga2 telah membuka gerai. Berlawan2 ler ngan kedai2 souvenier yg sedia ada, huh.
Kat sini takde jual apa sgt laa pun...ramainya jual henbeg, henbeg, henbeg mcm kat Padang Besar tu. Semuanya replika dari jenama tiruan yg ntah apa2 kualitinya tak tau ler. Harga pun mahai dorang taruk dan yg pasti kena pandai tawar menawar jugak. Tambah2 pulak yg menjadi penjual tu adalah org Pakistan, huh!!

Ada jugak yg menjual pakaian terutama seluar pendek, seluar jeans jenama tiruan, t-shirt Penang, pokok2 bunga kering, sandal, blaus, teropong, wallet dan mcm2 lagi laa tetapi kebanyakannya...biasa jer pun mcm yg terdapat kat kedai RM2, kedai Lima Sen kat Kamunting ni, huhu..

Yg aku cuma tertarik nk beli fridge magnet Penang aje, huhu.. Opps, sanggul aku tu dari ikatan rambut mayang mengerbang aku ye, hehe..bkn guna serkop yg siap bersiput tipu tu, hehe..Mmg kat umah pun aku suka ikat cenggini. Nk gi memana, terus jer serlum tudung, ngee.
Memang khusyuk memilih, hehe...
Akiss sampai menguap2 terlupa nk tutup mulut dh tu bila lama sangat aku memilih seluar pendek along.
Along camne lak leh terlupa nk bawak seluar spare utk dibawa tido!! Dia kata dh pegang dh seluar trek nk masukkan kat dlm beg tp terlupa jgk nk masukkan rupa2nya, aduii..
Cari seluar paras bawah lutut sket utk along. Cari yg harga tak mahaii sgt..tu pun belas-belas gak harga dia, adoii.
Along...along..kalo diingat masukkan seluar trek kat dlm beg td..takde ler membazir beli seluar tu, ish..ish..

Mmg kat kawasan tu terdapat mcm2 nama restoran eksklusif..
Penat gak kaki ni berjalan. Mmg panjang pasar malam ni. Dulu...beberapa tahun dulu takde ler sepanjang ni lagi, hehe..
Lampu2 yg menarik berwarna-warni antara barang2 yg dijual.
The Ship ni aku tau ramai yg dh penah gi masuk utk menikmati masakan mereka. Kitorang jer yg tak nah masuk lagi...tp rasanya kalo ada duit byk pun...tak masuk jgk kot. Baik gi naik kapal cruise yg real punya terus, kan...Makan kat atas kapal sambil belayar di tengah lautan membiru, hehe..
Barang2 unik juga ada dijual kat sini...termasuklah telefon berbentuk lidah terjelir, telefon berbentuk badan seksi org pempuan berbikini...huh!!
Malam tu mmg ramai jgk orang Melayu datang menyertai pelancong asing utk melihat2 barang apa yg dijual dan berkenan di hati utk dibeli. Mana datang dorang tu ntah ler...siang tu tak nampak pun kat area pantai, hihi. Tetiba malam...sesak lak ngan manusia kat situ, kehkeh...

Ronda punya ronda sampai kaki dh rasa penat dan urat betis pun dh rasa mcm cekang...kehkeh...kitorang pun balik ler ke arah hotel EQ tu..Tak beli apa2 pun...cuma beli FM, beli gambar 3D kucing2 comel dan beli eskrem. Cuti2 bajet, beb!!
Sebelum tu, kena melintas jalan terlebih dulu...
Dah melintas.....singgah lak kat 7Eleven utk beli biskut dan air utk diminum sambil lepak2 kat dlm bilik.
Terima kasih laa kat abg sebab menaja percutian bajet ni, hehe..
Sebelum tu...kitorang lepak dulu kat lobi utk online. Ada yg online ngan netbook, ada yg online ngan hp guna wifi. Bkn hp mahai yg ada android ke hape ke pun...asalkan leh wifi udah ler, ye...hihi..

Dh rasa boring...rasa nk luruskan tulang belakang...kitorang pun naik ler ke bilik. Aku pun dh mula berkemas2 sket sbb pagi esok nk keluar pagi jgk utk ke Bukit Bendera...Maklom ler, kalo gi lambat kang..parking pun susah nk dpt dan beratur panjang nk naik tren ke atas sana..

Ok laa, nanti sambung citer naik ke Bukit Bendera lak, eh...

4 comments:

POSH76 said...

bessnyer cuti2 kat penang...Penang mmg bessss

POSH76 said...
This comment has been removed by the author.
el said...

hahahah taun lepas pya stori ke kak..mati2 igt baru2 ni muahahaha

nite market tu mmg jenuh nak berjalan
kdg2 tu berfeluh2 kak..

last el pi g bw budak2 tu sekali
siap abg danish meraung nak kan otomen..giler bapak pya mahal lagipun dia dh byk koleksi otomen kat umah..terus meraung x hengat sampai muntah2..abis baju dia ngan baju en. somi..ape lagi mengamuk la abah dia..terus balik hahahahaha

igt lagi ms dlm kete dok soksehsokseh ngis..kendian diam..then tiba2 abg danish ckp...mama abg xmo lah otomen tu..jgnler beli boleh mama...hahahaha yelahhhh dah nak smpi umah baru nak ckp ke..kehkehkehkeh

wantie said...

dulu suka sangat cuci mata kat sini. Tapi, sejak Amirul dah besar tak berani nak bawak dia pergi.

Sebab dia dok tanya mcm mcm ttg menda menda yg tak sepatutnya dia tengok. Faham le kan maksud T.