Friday, February 17, 2012

Ke Penang - Bukit Bendera (2)

Sambung...jangan tak sambung...

20hb November 2011
Ahad

Kitorang pun terus ler menapak lagi nk tengok apa perubahan kat atas bukit yg terkenal kat Penang ni.

Nasib ler...sape soh bila org nk snap gambar sesaje wat jalan cenggitu...hehe..
Amek gambar kat keretapi lama...
Dorang tgh renovate ler medan selera ni. Nk besarkan lagi dan bg selesa sket ler tu gayanya. Yg skang punya ni dh ler sempit...bila ditutup cenggini lagi ler nampak sempit, hmm..
Kat medan selera ni pun ada jual2 t-shirt dan cenderahati2. Menarik jgk. Harga pun lebih murah dari Pasar Malam Batu Feringghi tu, hehe..
Ada jgk gerai2 cenggini kat tepi jalan tu. Aku sempat ler sambar spek cermin cekelet, nk wat spare. RM20 aje...harga biasalah tu utk yg murah tp masih ada laa kualiti. Bkn yg RM5 tu...leh kembang mata bila pakai, aduii..
Ada gak gerai utk hias tangan ngan inai corak2..
Daki lak kat atas bukit bertangga tu. Dh alang2 sampai...jelajah ler betol2 ye. Jgn malas2!! hehe..
Hmm..aku ingat lagi meriam ni. Mmg dari dulu dh ada, hehe.
Kat area sini pun ada tempat duduk dan ada taman permainan utk kanak2.

Daki lagi anak tangga...ada masjid kat atas tu. Ada gak satu gerai makan tp kitorang tak gi pun...ramai org.
Ni umah imam masjid..
Ni ler Masjid Bukit Bendera. Comel aje kan. Kalo ramai jemaah...muat ler 40 org utk satu2 waktu fardhu...
Bergambar kat pintu masuk nk ke banglo sape ntah...banglo hinggap Yang Di Pertua kot, mm..maaf laa kalo tersalah, hehe..
Takleh masuk kat kawasan tu...kawasan larangan. Jd, turun ler ke bawah. Sambil2 tu tak lupa ler nk bergambar sesuka hati, kan...ngeh2..
Mcm2 aksi berjalan....
Lambat sgt laa angah masamm ni, kehkeh...
Dari atas td sebenarnya dh dengar riuh rendah kat bawah. Ada persembahan ular dari Raja Ular. Alamak, aku tak ingat ler nama dia, hehe.. Ali ke?? eh..ntah laa..
Terus ler ke situ...di depan pentas utama...
Ramai yg dh mula mengerumuni.
Maklum ler, bkn senang nk tgk show ular ni. Kalo ada pun kat pasar malam Kamunting ni orang yg jual ubat kuat, minyak angin....dok ler kata nk kuarkan ular..nk tunjuk ular berbisa lah apa lah...tp lambat bebeno dia nk kuarkan ular selagi org tak ramai nk kerumun tempat dia meniaga tu, huhu..
Pastu, bkn buat show macam ni...dorang setakat pegang dan kkdg biarkan kepala ular tu keluar dari kotak aje. Yelah, faktor keselamatan pun, iye jgk kan!! hehe..

Raja Ular ni pun pandai amek perhatian org...perhatian pelancong yg berbagai bangsa.
Mula2 bawak keluar ular kecik...walaupun kecik tp berbisa jgk ni, hehe.
Buat lak konon2 nk lempar dan baling ular tu kat penonton, aduhaiii...terjerit2 dorang, kahkah...
Pastu, dia bawak lak ular king cobra ni. Alah mak...gerun jgk kalo tetiba ular ni mengamuk lak, kan.
 Percubaan nk cium ular. Garang woo ular ni..
Wah, Raja Ular pun cium ular ni.
Ni tgk!! tinggi mana ular ni leh berdiri hanya diampu oleh sedikit ekornya?? ish..ish..bahaye tul!!
Tu aje lah utk entry kali ni.
Lepas ni entry pasal 20minit bersiar2 ngan kete buggy kat area yg taknah pun aku jejak kat atas Bukit Bendera ni, mm..

Sekian..wabillahhitaufik walhidayah...assalammualaikum warahmatullah..

Nota Alona:-
-Aduhaii...hari ni urat menguap aku aktif betul. Menguappp aje dari pg. Masa masak pun menguap, masa memandu pun menguap....abg kata, aku kurang oksigen, hehe.

5 comments:

el said...

ms el p ritu...xleh nak bergambor ngan train lama tu...kwsn tu kena block sbb tgh reno...hahahah umah imam masjid pun akk snap eh..xde ke gambo balai polis tu..ke el terlepas pandang

wantie said...

hari tu ajak mirul pergi dia tak mo sebab dah biasa pergi dah Bkt bendera ni.

nantilah bila Aleesya besar sket nak bawak pergi la jugak.

klau mirul tak mo ikut, tinggal jer dia kat bb sitter. ambik ko

atty's said...

aty penah tgk geng ular ni kat muzium tahun lps ke taun seblomnya kalau tak salah, masa tu pameran ular

Kamsiah said...

turun naik bukit bertangga tu yg tak tahan tu...semputtttt

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.