Tuesday, February 14, 2012

Ke Penang - Bukit Bendera (1)

Apa ada kat atas Bukit Bendera?? Bg sape2 yg tak penah pegi lagi...atau yg dh lama tak gi sinun...leh ikut siri cerita bergambar ni, hehe..

20hb November 2011
Ahad pagi..

Harga train baru ni RM8 utk dewasa & kanak2 RM4 utk naik dan turun semula. Tu harga utk warganegara tu, hehe..
Stesen keretapi Bukit Bendera ni telah digunakan sejak 1923. 
Kat area sini kalo nk pi time cuti2 sekolah, atau cuti2 perayaan...baik ler gi awal pagi. Kalo gi lambat mcm rugi masa aje. Mula2 rugi masa tercari2 parking, ke 2..bila parking jaoh dari pintu masuk...nk kena menapak mendaki sedikit ke arah pintu masuk, pastu nk kena beratur panjang utk membeli tiket, kemudian terpaksa berebut2 masa nk masuk ke bilik transit sebelum dibenarkan naik train. Dorang takde sediakan sistem nombor, ye. Masa beratur tu semua mcm bagus je disiplin...tp bila gate dibuka...mula ler yg jenis ntah apa2 tu akan menolak korang, mm..
Itu ler pengalaman mereka2 yg penah gi sini ketika peak season, hehe..Manakan tidak, bas rombongan berpuluh2 ntah dari mana datang. Belom kira lg kereta2 pelancong domestik dan luar negara, hehe..

Parking kat situ mmg susah nk dpt. Lot parking majlis tempatan semuanya dh penoh. Kena cari parking kat tepi2 umah cina kat kawasan situ. Tu pun kena bayar tau....dh dorang yg tolong carikan..tolong cari ngan motor lagi. Takpe ler..bkn bayar mahal pun. Dari kita yg terteleng2 kiri kanan jalan dok cari parking...tak jumpa pusing2...lagi sakit hati, kan!!!
Masa aku gi bulan sebelas ri tu...lot parking bertingkat ni masih belum beroperasi lagi. Mgkn masih lom dpt sijil kelulusan utk digunakan lagi kot. Diharapkan dgn adanya lot parking ni...takde ler susah2 sgt pengunjung nk cari parking kat situ, kan..sian dorang..
Mujur ler jgk bila kitorang sampai kaunter...lengang jer takde org sgt. Aku terus maju ke depan dan siap sedia ngan mykad...tetiba along baru teringat dia terlupa bawak wallet!! aduii..geram betui aku. Mujur ler pulak kerani kaunter tu jenis bertimbang rasa...bukan jenis straight sgt!! Dpt ler jgk harga yg sama mcm kitorang. Yelah kan...dh makpak dan adik-bradiknya warganegara...hehe..
Lengang kan?? Padahal parking lot penoh tu...mana dorang, eh?? Semua dh naik atas ke??
Kalo bab cenggini...mmg tugas tu selalunya aku ler yg uruskan, hmm...Kat tepi aku tu bakal menjejak langkah tu, ish..ish..
Taraaa..dh dpt tiket..Apalagi, jom gi beratur kat dlm lak.
Huh...dok tayang tiket lagi ke?? adeii, lom gi luar negara lagi naik kabel car kat gunung yg penoh salji, huhu!!
Ni ler tren yg sebelum ni. Aku penah ler merasa naik tren ni...tp dh lama dhhhh...tahun ujung2 80an, huhu..
Ni suasana kat dlm bilik transit. Ada tempat duduk...tp ramai yg suka berdiri. Semua tengah standby nk berebut2 nk dapat tempat duduk kat dlm tren tu. Alahaiii....mcm ler lama sgt nk kena berdiri, kan..lembek!! Berdiri ler lg  nampak suasana kat luar. Yg paling org berebut masa nk naik dh tentulah tempat duduk paling atas sebab dorang leh nampak clear rel dan pemandangan kat luar!!!
Hah!! tak caya?? tgk laa..
Kitorang dpt tang tengah2. Kat situ pun nampak leh muat utk kitorang berlima berdiri sekaligus, hehe..
Dorang tu...tunggu ler lagi satu tren turun kang, ye...babai, hehe..
Dlm perjalanan mendaki...leh nampak stesen utk dorang yg jungle treking berehat.
Seronok pertama kali dpt naik tren laju ke Bukit Bendera...berdesup jer. Sehari mende ni leh angkut brp ramai ler agaknya, ye?? Brp kali trip ler agaknya mende ni beroperasi turun naik dlm sehari??
Suasana kat dlm tren. Kitorang ni..turun naik tak dpt tempat duduk, huhu..tp tak kisah pun, kan janet kan!!
Leh nampak pemandangan ni di sebelah kiri ketika mendaki. Dorang dok sini kebanyakannya menanam sayur agaknya. Byk kebun2 sayur kat area situ, heheh..
Sekejap jer dh sampai atas....takde ler lengoh pun kaki berdiri. Tak rasa pun lengoh sebab mata khusyuk tgk pemandangan kat luar, hehe..
Dh pun sampai...kejap jer. Tak mcm hat lama punya tu.
Org lain semua dh hilang...kitorang jer masih kat situ...tunggu train ni turun semula nk tangkap gambar punya pasal, hoho..
Tren masih tak turun lagi.
Dh mula menurun...
Turun...Masa ni byk yg kosong. Maklum ler..pagi lagi kan. Baru naik takkan cepat sgt nk turun, wat rugi tiket aje, hehe..
Yesss...dia nk masuk terowong dh, hehe.
Dh abes tu...masih tak jalan2 lagi. Dok tercegat kat situ gak lagi...nk tgk pemandangan. Mcm ler kat area sinun kang takleh nk tgk pemandangan, kan!! hihi..
Dh alang2 amek gambar pemandangan...cer amek gambar kitorang jgk!! hehe..
Pastu, baru ler kitorang menuju ke arah destinasi yg sebenar..
Pemandangan Penang dari Bukit Bendera...saujana mata memandang!!!

Yg dorang ni naper pulak??? Lor, heran sgt ler dorang ngan ulat gonggok besar ni!! Kitorang dh tak heran dh, hehe..Selalu tgk kat jalan Bukit Larut tu, eksyen..jgn tak eksyen...ngeh2.
Hmm...mana2 mesti nk nyonteng. Rajin lak tu bawak liquid paper dan pen marker ke atas nun. Memang ada niat nk menyonteng ke?? huh!!
Signboard yg terdapat kat atas tu...tertarik pd canopy walk!!! TETAPI....
Luas betul mata memandang dari atas ni, ye. Nampak KOMTAR, nampak laut, nampak pelabuhan, nampak tanah besar..nampak bukit kat seberang sana, nampak kehijauan sawah padiii...ish..ish..
Nk bergambar kat sini jgk wlpn terik dan silau, kehkeh..
Sayangku...
Hehe...tak abes lg rupa2nya bergambar kat sini...ngan angah pulak!!
Sambungan lepas ni kita akan ronda2 lagi, ye...
Yg ni pun jenoh nk pilih, masukkan gambar kat dlm blog utk disusun elok, hehe..

6 comments:

DeLLas said...

hahahaha ttarik dgn ayat 'kan janet kan!' klu org tau tu tau la petikan dr filem mana.. hahaha kan janet kan kan kan!

atty's said...

masa aty g penang aritu, tkdpt naik,sedang renovation

el said...

kak..ritu el p sn..bln lepas pun parking lot tu xbukak2 lagi...en. somi parking tepi umah2 tu jek..sib bek la pi awal..kalo pi lewat...mmg jem giler2...

wantie said...

t kan kalau pi sini suka tengok umah banglo kat atas bukit tu. umah sapa ntah. memang cantik.

tak pernah lak nampak org kat situ. tapi umah memang cantik.

part berebut rebut masa time nek train tu dah perkara biasa. tak jadi apa apa tak pe la. buat ja ada org terpijak ke hapa ke, baru deme tu nak ubah sistem kot. kekadang rasa mcm tak adil le kan, main serbu cenggitu je. sat warga asing ingat org malaysia ni tak berdisiplin plak.

CheNamNam@CNN said...

owhh dah banyak gak yang berubah nehh..last sy tau Bukit bendera tutup sebab nak wat reno..so skang dah leh naik yer..

chantek gambor2 yang hakak ambik nehh..:)

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.