Saturday, February 21, 2015

Cuti2 Hatyai - Krabi 11

16.12.2013
ISNIN

Berlepas pulak kitorang ke satu pulau yg lain.
Kat sini pun pantainya cantik jugak. Pulau Poda namanya... Cit, podah!!! hehe..
Dalam perjalanan...
Dah nampak pulaunya...
kapal layar..
kat sini main tanam2 pasir..
Sementara along, angah dan akiss dok kambus pasir kat ayahngah dan makngahnya...aku ngan abang gi jenjalan kat sekitar pulau tu..
Walaupun baru pi satu pulau...dh mula rasa letih. Mungkin sebab cuaca terlalu panas...air pun minum kurang. Risau minum banyak2 kang nak buang air kat mana. Kat situ mana ada tandas pun. Seboleh2...elakkan buang air dalam air...terutama air laut yg masin tu, hehe..

Oh ye...kat pulau ni ada tandas private...tapi mahal laa bayarannya. Rasanya 20 baht. Tapi aku pun tak perasan mana tandasnya tu. Sebab kawasannya selain betul2 pantai ni...dorang buat kawat duri tu. Mengatakan itu adalah kawasan persendirian, mm..
Muka dah merah2 kena pancaran matahari walaupun dh boh krim sunblock, hehe...
Selfi ler somi isteri ni berlatarbelakangkan seketul pulau batu kapur & long tail...
Mmg mithali mat saleh ni. Tapi isteri dia bukan omputih rasanya. Macam orang asia jugak..
Mercu tanda Poda Island..
Soh anak amekkan gambar ibu dan abahnya pulak..
En. Crab...kecik aje pun ni..
Ni...dah kena tanam2. Siap dorang buatkan kuku lagi...hmm
Macam2 ler budak2 ni. Redha aje laa ayahngah dan makngahnya..
Ada makanan dan minuman dijual kat sini. Tapi biasalah...mahal sket ler dari tanah besar, kan. Tak sanggup pulak rasanya nak beli, hehe..
Harga barang2 jualan.....
Fadel dan Dayah menarik perhatian pelancong Mat Salih ni.. Dia pun amek gambo, haha...
Lelap kan mata kejap...lena tak lena belakang kira..
Bergambar...rugi ler kan. Bukan selalu ada aktiviti cenggini, hehe.. Boleh dibuat di pantai yg betul2 pasirnya bersih aje.
Lepas2 tu...dorang gi berendam dalam air..
Mandi...jangan tak mandi...
Makan time...
Kitorang mmg amek pakej halal. Ini aje lah lauk yg disediakan pun. Simple sangat.
Makan dengan rasa yakin, ye....sedap walaupun 2 jenis lauk saja.
Mula2 aku tengok lauk ni...alamak!! anak2 aku ni nak makan apa?? Takde lauk ikan ke...ayam ke..
Sayur semata2..
Mujur ler perut masing2 lapar. Dorang makan jer. Siap bertambah lagi, huhu.. Oh, ye...nampak tak pagar kawat duri belakang kitorang tu. Haa, kitorang tak pegi pun area situ...setakat tepi2 pantai aje.
Yeay...
Mulakan perjalanan ke tempat lain pulak..
Dah abes makan...kitorang pun dibawa ke pulau lain pulak, ye.
Masa ni mmg mata dah rasa ngantukkkk jer, hahaha..

Kitorang dibawa ke Chicken Island pulak rupa2nya.
Tapi takde laa singgah pun kat pulau tu..
Cuma utk aktiviti snorkeling aje.
Nampak batu kapur tu membentuk mcm kepala seekor ayam....lebih tepat mcm ayam belanda, kan?? hehe..
Kat area sini ada aktiviti snorkeling..
Aku sorang aje tak turun, hehe..
Tengok aje laa...Aku ni mmg penakut sket ngan kedalaman air ni, hehe..
Bila dorang naik atas...abang citer ler yg batu karang kat situ bukan cantik2 pun. Biasa2 aje laa. Lawa lagi kat Tioman, hehe. Ikannya pun tak banyak jenis & kalerful. Mmg aku ada baca blog dari blogger lain...tentang pendapat yg sama macam abang.

Masa gi Pulau Perhentian cuti sekolah bulan 9, 2014 ri tu...abang ada rakam video masa snorkeling kat sana. Mmg sangatt...sangat...sangat...cantek batu karangnya. Aku tengok rakaman dari abang pun terpukau...inikan abang yg tengok ngan mata sendiri, Subhanallah...


Nota ALONA-
~Gambar semua guna sony nex aje. Tak larat nak bawak dslr. Cincai2 aje boh dalam blog ni.

2 comments:

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam sis,
waaaaaaaaaaaaa
memang dah jadi idaman iols nakg krabi tahun ni
anak iols memang minat sesangat laut2 segala ni haaaaaaaaaaaa
moga2 ada rezeki

DeLLas said...

moh gi pulau mabul lak.. hmmmm.. mesti tertarik sgt2..