Wednesday, February 18, 2015

Cuti2 Hatyai - Krabi 8

15.12.2013
AHAD

Sampai Ao Nang kul berapa pun dh tak ingat. Tapi takde laa petang sangat.
Check in hotel....KL House Ao Nang yang kitorang booking melalui agoda.
Kat sini mmg amek 3 bilik...sebab 2 malam, kan. Takde ler berhasrat nak berhimpit2 mcm kat Hat Yai tu, hehe...Rupa2nya kat Hat Yai kena paksa jgk amek tilam ekstra lagi 2....huhu.

Tp tu laa...kitorang ni amek bilik kipas. Bilik fadel jer ekon. Kipas bilik kitorang ok...sejuk jer. Tp bilik anak2 kitorang tu lak kipas dia rosak tetiba. Bagitau kat kaunter...tengok dorang ganti ngan kipas kotak aje. Alahaiii...siannya laa..berbahang bilik dorang.

Bilik kitorang...
Bilik anak2. Mmg amek tilam ekstra.
Kebersihan bilik ok...tandas pun bersih. Yg jaga kaunter pun mesra pelanggan.
Tapi tu laa...dorang takde nak repair betul2 kipas yg rosak tu.
Wifi...
Kitorang sewa motor 3 bijik.
Along naik ngan abahnya. Fadel naik ngan Dayah. Aku.....bawak angah ngan akiss, huhu. Mencabar tul.
Sewa motor kat kaunter tu aje. Dorang panggil kawan2 dorang jgk. Sewa motor...dorang akan pegang 1 passport. Dalam citer kitorang ni...passport aku ler yg kena pegang. Tapi masa malam tu boleh kan aku terlupa pasal tu. Ngelabah aku cek passport dalam simpanan...yg aku punya takde, uwaa...
Ingat punya ingat...pastu siap tanya kat kaunter utk pengesahan...lega aihh. Mmg passport aku ada kat tuan motor tu, hahahaha.. Boleh gelak sbb dh lega!!!

Ok...sambung citer balik.
Kitorang terus ronda cari pancake...
Ikut citer blogger yg dah penah gi...kitorang ikut lokasi tu. Petang2 mmg akan ada gerai2 tepi jalan ni atas sikit dari pantai ao nang. Nak cari penkek pisang nutella.
Ok...dah oder...
Makan2 mmg sedapp. Kena beli lagi esoknya.
Aku pun tak tau mcm mana dorang buat tepung penkek tu.

Dah ronda2 sampai ujung pantai...kitorang balik semula.
Mandi2....siap2 nak gi pasar malam Krabi pulak. Yang ni mmg kena isi gas laa. Jauh jgk tu nak gi.

Tapi sebelum gi...kitorang pilih dulu pakej untuk snorkeling esok pagi. Dengan cadangan dari kaunter hotel jgk. Senang pakai pakej dorang. Tak mahal pun...apa2 dia yg urus. Kitorang amek gi 4 pulau ngan long tail iaitu boat panjang tapi masih guna enjin jgk ler. Takde ler lambat sangat...mcm bot nelayan jgk ler...hehe. 700 baht aje kot sorang. Ke...600 baht, haa?? lupa...adoii. Citer dh setahun lebih ko!!! hahaha..
Dayah tengah bertanyakan detail...hehe. Muncung2 speaking English. Aku mmg tak reti...diam aje ler, ngee..
Muka2 sebelum merempit..
Dah pilih motor masing2...opps, along eksen aje sbb nanti aku yg akan bawak motor tu, hihi. Lain kali pi Krabi...ada sewa motor...dah boleh dah sewa utk along sebijik.
Beriya aku dok tengok peta. Saja laa tengok dan agak2 jalan nanti.
Naik bertiga tu...hahaha..
Sebenarnya...nak gi pasar malam krabi ni...Fadel yg jadi ketua konvoi, hihi. Sebab dayah dok belakang dia tukang baca gps, hahaha.
Kitorang ngikut aje kat belakang. I Folo!!!
Along naik ngan abah dia.
Alhamdulillah...dipermudahkan perjalanan kitorang ke pasar malam di pekan Krabi. Sampai sana hari ujan renyai2 jgk laa. Masa dalam perjalanan dari ao nang dah nampak awan hitam2 jer atas tu...Ngan baju ujan takde...tawakal aje lah.
Bergambar ngan si fino pink yg comelllll..
Kat pasar malam tu...kitorang banyak cari makanan unik tapi halal yg takde dijual kat Malaysia.
Memang jumpa satu gerai kuih-muih tu....segalanya rasa nak cuba dan nampak sedap, mmm. Tapi xde ler beli semua, ye. Pilih2 jgk ler.

Jalan ke depan sikit...ni ada jual eskrem gulung ni.
Mmg ramai laa. Kuali eksrem cuma ada satu...
Unik kan....
Tapi skang ni...aiskrim gulung ni dengarnya dah ada kat Langkawi dan Danau Kota..
Sape2 yg tingin tu takyah ler gi sampai masuk ke siam cari eskrem ni, ye..
Ni laa eskremnya....mahal jugak semangkuk ni. Dalam 5-6 ringgit Malaysia jugak..
Ayam goreng...rangup. Harap dorang takde ler goreng ni guna minyak campur plastik, ye..
Beli jgk nasik kerabu tu....sbb dorang kata nasik kerabu siam tak sama ngan kelantan punya..
Telur puyuh...simple jer. Sedap...rasa telur laa....hahaha..
Kat situ...kitorang beli jugak ler t-shirt Krabi. Ada mcm2 harga. Ikut jgk kualiti kainnya.
Byk laa mende2 unik dijual kat situ. Kat situ kitorang beli fridge magnet dan key chain krabi pulak, huhu.

Alhamdulillah...ujan dh mula reda.. Balik tu merempit di kala jalan kegelapan, huhu. Redah jer walaupun risau jgk. Lalu kat kawasan bukit batu kapur yg cantik tepi2 jalan tu...nampak ada eksiden motor ngan kete. Tawakkal aje...ingat Allah.
Aku ni naik bertiga...mmg terasa kena himpit ler dek akiss ngan angah kat belakang aku tu. Mmg terasa aku dok ujung2 belah depan seat tu aje,  hahaha. Takpe laa...itu lah namanya pengalaman manis, kan. Manis bukan bermaksud yg selesa2 aje.

Entah macam mana...kitorang dh tersalah masuk simpang. Alahaii, punya dah merempit jauh ke dalam. Tetiba abang pintas kata kena pusing sebab salah jalan, hahaha. Risau jgk ye..dh malam2 ni tempat orang. Tadi OTW pergi....takde pun kena lalu kebun getah lama2 mcm ni...tetiba balik ni lalu pulak.

Bila dh pusing tu...jumpa ler simpang yg sebenarnya.
Bila dah sampai hotel...kitorang lepak2 kat luar...citer2 bincang2..tengok gps...baru laa tau jalan tadi tu betul jgk tapi kitorang akan keluar kat simpang lain yg dah berdekatan ngan pekan ao nang, hahaha..
Sebenarnya, kalo siang hari tu...ok jer nak explore jalan baru. Tapi disebabkan malam....hari baru jer reda ujan tapi keadaan masih berangin2....keselamatan lebih diutamakan. Tempat orang, kan...

Alhamdulillah...kitorang sampai jgk kat ao nang.
Lepak kat meja dan kusi berhampiran lobi / kaunter hotel.
Bukak makanan yg telah dibeli tadi. Makan kat situ aje. Boleh rasa-merasa makanan yg dibeli tadi, kan.
Nasi kerabu...dorang boh mcm serunding ikan bilis. Masih dalam kategori sedap laa..
Onde2 siam.....sedap jgk.
Ini miangkam...dayah yg beli satu set. Aku cuba makan satu...sedap.
Tak sangka sedap rupanya kombinasi bahan2 yg diletakkan sebelum dilipat daun kaduk ni. Bila kunyah2 tu...uii..terasa sebati kelapa hiris yg digoreng, udang kering, halia, cili api, limau nipis dan apa lagi ntah laa...tak ingat dah...dan boh madu sket kot...mm. Nanti kena beli mende gini kalo gi siam....
Dayah soh fadel makan...hahaha..
Macam2 lagi makanan yg kitorang beli. Tapi tak semua sempat nak amek gambar pun. Ngan tangan melekit...malas lak nak pegang kamera.

Sebelum lepak makan2 tu...kitorang terus aje gi kedai2 deretan di pekan ao nang tu. Nak cari beg kalis air. Yg bukan berjenama mahal laa...yg mampu milik. Banyak terjual. Fadel beli...kitorang pun beli jgk. Nak isi barang2 esok naik bot terutama kamera...Nanti rosak kena air masin.

Nota ALONA:-
~Sape nak join konvoi gi Krabi??...JOM!!!

2 comments:

DeLLas said...

jom la.. ujung tahun haha..

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam sis alona,
waaaaaaaaaaaaa
teringinnya nak ghaser foods diorang