Tuesday, June 9, 2009

Keseronokan dan kebahagiaan..edisi 2

Mula2 taruk gambar antara xtvt kat umah aku di waktu senggang..hehe.

Ahad 07.05.09

Citer tengahari terus laa..hehe. Tengahari tu kitorang gi kenduri kawen kawan Fadhil yg sama ngajar kat SMK Lawas, Sarawak. Ustaz Yazid..org Kamunting ni. Nasibnya cam Fadel gak laa kena ngajar kat Sarawak nun! Umah mak pak dia dekat aje ngan umah aku kat Expo ni, hehe.

Sampai2 kenduri..salam tuan umah, salam pengantin & bg hadiah..terus pi makan, hehe. Ni gelagat kitorang pi makan kenduri. Yang gambar ayah, abang ngan aku tu sebenarnya tengah makan bubur. Sesaje je wat cenggitu, hehe. Besa laa. Kalo gambar asek kontrol cun..kontrol ensem aje..tak best gak kan.

Di atas adalah gambar2 kitorang sedang menunggu pengantin yg tengah sebok bersalaman ngan tetamu lain. Kitorang nk ajak pengantin bergambar ngan kitorang, hehe. Akhirnya dpt gak se..

Hmm..ni laa gambar ngan pengantin yg telah di bawak keluar dari gambar di atas, ekekekek...

Ni la pengantinnya. Ustaz Yazid bakal membawa isterinya bersama terbang ke Lawas, Sarawak abes cuti sekolah ni. Leh jadi geng Dayah la ni kat sana.

Balik dari kenduri tu..family Dayah ngan Fadel sekali gi Zoo Taiping pulak. Hmm..dah mai Taiping..rugi laa tak masuk Zoo Taiping. Tapi skang ni tiket masuk siang pun dah mahal woo. Rugi kalo masuk sat. RM12 utk sorang dewasa.
Kitorang ngan mak dan ayah tak gi pun. Pasal petang tu abang nak bawak ayah gi main badminton kat Dewan apek Kg Jambu. Ayah ni..biasa laa. Kalo datang Taiping mesti tak lepas peluang join badminton ngan geng2 Taiping, hehe..

Tengok laa aksi2 ayah men badminton di atas. Time ni ayah beregu ngan Shaari, kawan sekerja abang.

Malam tu..kitorang keluar lagi pi makan kat BOMBA pulak. Aduhai, tempat kitorang makan selalu tu penoh laa pulak. Terpaksa laa pi makan kat gerai sebelahnya. Tapi..segalanya kurenggg dari gerai yg kitorang suka pi tu. Paham2 laa..apa yg kurengg tu. Nak peleceh sangat kang..kot kang diorang terbaca..kena saman pulak! Kan skang ni zaman saman menyaman, huhu..

ISNIN 08.06.09
Sepatutnya aku nak wat 3 edisi tajuk ni tapi tak jadi laa pasal gambar dah edit. Lepas2 ni nak masuk citer lain lak, hehe. Terus laa aku jadikan 2 edisi aje.

Erk..ni kat gerai lain ni kitorang pekena mi udang, hehe..

Petang tu..kitorang sempat gi makan mee udang kat Kuala Sepetang. Mula2 gi gerai Mak Teh Mi Banjir Udang yg glamer masuk tv tu. Tak sangka pulak dah besar tempat makannya. Dulu kecik aje. Tapi yelah..dah masuk tv kan. Glamer lepas mengundi Parlimen Bukit Gantang..masuk lak dlm Warung Kita Astro Prima.
Skang ni siap dah ada booth2 utk laksa udang, satay, air jus buah-buahan, ada udang panggang...Tapi ramaiiiiiinya pelanggan ari tu. Memang laa cuti sekolah tapi hari Isnin..keta berderet2 kat jalan tu. Aku tengok rammmmmaii orang nunggu oder tak sampai lagi. Dah laa tu..tempat duduk pennnnohh!

Abang bawak mak ngan ayah pi tengok Gerai Mak Jah Mi Banjir Udang pulak belah depan lagi tu. Apa2hal abang akan tipon kitorang yg menunggu kat Gerai Mak Teh ni.
Tak lama tu abang kol soh kitorang pi kat dia. Tapi bukan kat Gerai Mak Jah tu..pasal katanya udang dah abeh..takleh nak watpe dah! huhu. Laku sungguh. Tu nak tutup nak kira untong laa tu, hehe..

Rupanya..abang gi gerai Mi Udang Kak Nor. Kitorang oder 3 mangkuk mi udang set A harga RM12 semangkuk. Yang set B (RM8) dah abes!
Fadel kongsi ngan Dayah pasal Fadel ni alergik gak ngan udang ni tp tingin nak rasa gak pasal terpengaruh tgk dlm Warung Kita tu laa.
Aku kongsi ngan abang..Ayah tak kongsi ngan sesape tapi turut sedekahkan beberapa ekor udang kat kitorang pasal ayah pun alergik gak tapi nak rasa punya pasall..kena laa makan gak kan? hehe..

Bagi aku ngan abang yg penah rasa 2-3 kali mi banjir udang Mak Teh tu..mi udang kat Gerai Kak Nor ni pun sedap gak. Sebenarnya lagi sedap tapi kang aku banding2kan lebih2..tak baik lak kan.

Tu laa..kepada sesape yg singgah baca artikel aku ni..kalo korang ada pi Gerai Mi Banjir Udang Mak Teh..pastu dah penoh, rammmai sangat pulak..tak yah laa tunggu kat situ. Blah aje laa kat gerai2 mi udang yg lain. Cuma strategi Mi Banjir Udang Mak Teh ni lebih bagus sebab dia ada wat beraneka pilihan lain seperti laksa udang, udang panggang, sate, yong tau foo.. Tu lah kelebihan di gerainya.

Jadi pilihan kat tangan korang sendiri..ada orang kata dah alang2 datang dari jauh nak pekena Mi Banjir Udang Mak Teh yg dah famous giler tu..sanggup lak tunggu lama bila diorang ramai sangat pelanggan..tak kisah laa. Itu hak masing2. Tapi kalo yg jenis tak mau menunggu lama dan nak makan mi banjir udang yg juga sedap..leh laa pi ke gerai lain. Tapi aku rekemen..gerai mi banjir udang Mak Jah ngan Gerai Kak Nor ni laa pasal yg lain dari tu aku tak tau laa pulak. Pasal ramai sangat pulak skang ni yg bukak gerai mi udang tepi2 jalan nak ke Kuala Sepetang tu.

2 comments:

░♥si lampu neon♥░ said...

wa banyaknye kenduri. cantiklaaa pengantin kehijau hijauan warna daunn

juicyjuice said...

Lina, hr ni aku pose..(last minute ganti hehe)abih sume blog member2 aku baca time lunch ni..baca blog ko ni lagi buat aku lapor...hehehe
mewah tul food kat sana ek
btw ayah n mak ko muka tak berubah ..i mean.. xmkn dek usia