Tuesday, June 16, 2009

Menjejak tamadun di Kota Kuala Kedah - siri 1

Uish..tajuk!! hehe..
Hmm..kali ni aku tempek banyak gambar kat sini. Sangat sesuai untuk mereka2 yg suka melihat gambar dari aktiviti membaca..hehe. Cuma diharapkan tahan sikit mata bila tengok gambar2 kat sini yg telah ter'overdose'. Takut kang ada yg sakit mata lak, kehkehkeh..
Konon2 nak wat HDR laa tu..wakaka..

MULANYA CERITA;
Sebenarnya kitorang ke Alor Setar 10hb Jun minggu lepas. Saja jenjalan. Dah lama tak gi Aloq Staq..hehe.

Hmm...ni gambar anak2 aku yg mmg suka tertido bila dlm keta. Camne nak jadi 'pakar mengecam jalan' macam aku ni? hehe..
Eh-eh..dlm cermin tu nampak telinga abang sebelah kiri laa, ekekek. Gambar ni abg amek ngan kamera hp aje.

Hmm..tgk laa. Punya syok diorang tido. Along pun dah bukak spek. Gambar kat atas tadi masih bercermin mata lagi!

Berenti rehat jap nak buang air kecik kat R&R Gurun yg selalunya popular disinggahi oleh rombongan2 bas yg nak ke Langkawi di awal2 pagi.

Abang tu kuar-kuar aje dari tandas terus candid gambar kitorang tengah nunggu dia.

Aku wat muka kesian kat abang soh belikan aku PITA HUT tu. Tp abang kata..tak yah laa..huhu. Eh? betul ke citer ni? ekekekek..

Sampai aje kat Kuala Kedah terus wajah ku bercahaya-cahaya sebab dpt makan laksa Kuala Kedah, pergh!

Mula2 kitorang menghala ke Kuala Kedah. Saja, nak tengok terminal feri ke Langkawi. Aku tak nah tengok lagi area terminal feri dari Kuala Kedah nak ke Langkawi ni. Selalu kalo nak ke Langkawi kitorang ikut jeti Kuala Perlis.

Tempat parking berbumbung byk gak kat area terminal feri Kuala Kedah ni. Time cuti2 sekolah ari tu..ada sebuah sekolah rendah berhampiran pun wat sewa tapak parking. Hmm..agaknya nak tambah pendapatan PIBG sekolah tu..(memandai aje aku ni, hehe..)

Dah alang2 sampai kat situ..kitorang terus laa ke Kota Kuala Kedah iaitu kota peninggalan orang dulu2. Kat sini laa para pedagang berlabuh ngan kapal2 besar diorang zaman2 tu.

Yelah..takkan nak bawak anak2 ni jalan tempat2 VOUGE aje kan. Bawak gak laa diorang ke kawasan bersejarah cam ni. Sekurang2nya..kita pun tgk peninggalan sejarah di negara sendiri gak.
Cantik apa kat kota peninggalan sejarah ni! Mcm kat negara Sepanyol tu gak laa...Tapi, yelahhh! bila mende tu kat negara sendiri..susah org negara sendiri nak nilaikannya seperti 'emas'.

Nak ke sana kena naik jambatan ni dulu merentasi kuala sungai Kedah. Ada nama jambatan ni tapi aku dah lupa laa..Jambatan Tok Pasai kot, ntah laa.

Turun2 dari jambatan..terus nampak bumbung2 tu. Aku heran gak. Bumbung apa tu? Kedai ke? Semacam aje.

Bila dah menghampiri kawasan tu..baru kitorang nampak signboard. Ohh..taman perumahan nelayan rupanya. Bagus jugak diorang wat cam ni.

Rumah pun nampak dari luar selesa aje. Perkarangan luar rumah pun luas.

Para nelayan yg sudah pun berurusan jual-beli ngan peraih ikan.

Ni aktiviti2 yg biasa dilihat jika berada di kawasan kuala sungai.

Kat tepian chalet ke? Ish idak ler..

Ni laa pemandangan di sebuah pantai kat Kuala Kedah nu. Saja tengok2. Ada gak orang memancing kat area ni.
Nak mandi laut?? Ohh, no! Tidak sesuaiiii!

Ish..ni bangunan apa lak ye? Bukan main lagi bentuknya!

Bangunan apa ye..leh masuk ke? Oit, tak bley masuk tau!

Rupa2nya..bangunan tadi adalah utk pejabat depa2 ni laa. Amboi..mentang2 dok betul2 kat ujung Kuala. Bukan main lagi gah bangunan depa no?

Akhirnya..kitorang masuk kat area Kota Kuala Kedah. Baca ni dulu!

Sampai2..terus snap gambar2 peninggalan sejarah ni dulu. Ari pun tengah bercuaca panas.

Lens menghala ke sini pulak. Kat situ dijadikan muzium. Nanti kita pi masuk tengok. Alang2 dah sampai kan..lawat laa betul2!

Untuk sape2 yg tak tau..ni laa rumah api, ekekek.

Along dipaksa oleh ibu untuk bergambar di tengah2 keterikan mentari, hehe..

Eh..tu nak ke mana lak tu? Tengok tu..semua lebih berminat nak tgk kuala sungai dulu!

Hmm..dari tembok kota ni..leh nampak ngan jelas bangunan Marina Kuala Kedah tadi. Kalo bangunan bentuk macam ni dibuat muzium..aku rasa lagi 'kena'!

Angah berposing berlatarbelakangkan jambatan yg kitorang lalu tadi.

Pakcik ni menebar jala ngan bergayanya..

Jom sembang sat.
Abang menemuramah pakcik ni. Apa laa soklan2nya yek? Mesti susah2 ni.
Aii..teruk laa pakcik tu nak jawab, ekekek..

"Jauh2 sket..pakcik nak tebar jala ni". Hmm..camtu ke dialog yg sebenar?

"Pakcik, ikan apa?", tanya abang ngan perasaan yg sangat teruja nak tau. Pakcik tu termalu-malu nak jawab pasal dia dpt ikan kecik aje time tu..hehe..(jgn percayakan dialog ini..ngeh2)

"Eh..mana ikan besaq yg pakcik dpt tadi?", pakcik tu buat-buat cakap camtu untuk cover malu. Hehe..(ohh! dialog yg ni pun..korang yg baca jgn percaya. Kalo korang percaya..aku tak bertanggungjawab, hehe)

Hmm..semoga tebaran kali ni, pakcik berjaya beroleh ikan yg ada harga di pasaran.

Angah cuba menahan tembok tu agar tidak jatuh, hehe.

Hmmm..ni aksi last budak2 dua orang ni sebelum bersambung di dalam siri ke-2 MENJEJAK TAMADUN DI KOTA KUALA KEDAH, ngeh2.

13 comments:

ikiqzana said...

best nyer dpt g jalan2 kt kuala kedah...
cantik la gambr2 ni pakai hp jenis apa. zana nk tahu untung2 le beli hp baru...hehehe....

Luth Textile said...

bestla kak..

desafm, www.desafm.tk/www,desafm.org

try dengar..

oMMy fiRuz said...

adoiiyaiii..akak ni, buat sy mengimbau nostalgia lama larr..byk tul kenangan pahit, payau, masin, tawar, manis berkrim disukai ramai kat cni..huhuhu..cedih2..ingat kat bakal pakmentua x jadik..

p/s:- len kali pegi ajak sy sekali yek :P

suhaila-ab said...

huh aku tak penah jejak lagi bumi kedah...bila kau nak sampai yer...sebelom aku nak sampai sana ...aku tengok gambo ko pun cukup la..

Fara_Adura said...

Wahh akak..sangat cantek pic2 yang diamik..suke tengok.. nak baca banyak2 ngah pening.. tgk pic cantek2.. lega rasa..keke..

Akak gune dslr gak ker..cantek2+mabeles picnye.g kuala kedah xborong ikan masin ker..keke

RnR Gurun tuh, kanker ade cite lembaga berbaju kebaya merah..haha..xde jupe ek..keke

AiE bAhRi said...

Salam kak..
seronoknya jalan2 ngn family cam tu..
nk ikutttt!!!

Khas Lysha said...

bestla jalan2 dgn family..
gamba2 tu cantek2 sgt..

Mira said...

bestnyer jenjalan..kalau dekat mmg mira ikut sekali..hehehehe

nanti jap nak tanye nih..editing pakai apa..cantik arr...suka tengok awan yang sekepol-kepol tuh.menarik dan tertarik..

mira tak pernah lagi sampai ke negeri kedah. teringin nak gi sana. teringin nak shoot gambar kat sawah. plan mmg ada tapi tak menjadi jek..bilalah nak sampai sana ye...

CINTAMANISZ Lite said...

Jom kita wat rombongan cik kiah ke Kuala Kedah nak? hehe..

Zana; kat sini gambar ada yg guna hp dan ada yg guna kamera betul. Yg hp tu guna SE cybershot harga lebih kurang aje..hehe..

Luth; InsyaAllah, nanti akak try dgr Desa.FM tu.

Firuz; Naper ingat kat bakal pakmentua tak jadik lak? sepatutnya ingat kat bakal somi tak jadik laa, hehe..

Suhaila; Jom le ke Kedah. Kita gi Langkawi bulan doblas nk? hehe..

Fara; hehe..nasib bek tak jupe lembaga berkebaya merah. Kalo idak, leh akak bergambar ngan dia! huhu..
Psst; dslr moncong pendek aje. Zoom jaoh pun tak lepas, huhu. Takde laa mcm hubby Fara dslr ribu-ribuan berteropong pjg tu, hehe.

AiE; Nak ikut? Leh aje..dah siap? Jom..hehe..

Khas; ha'ah..jenjalan ngan family yg memang 'kaki jalan' mmg best. Jalan ngan yg suka merungut letih ni..kita dgr pun jadi letih..ngeh2.

Mira; Mmg cantik kalo dpt bergambar kat tengah sawah padi menghijau tu. Wat laa plan lagi, mana tau..kali ni jadik lak?

[-suziey-] said...

walllaaa..dalan2..akak dok tpeeng kat mane? bole la jmpe kalu sy balik tepeng lagi:)

atty's said...

suka view kt pantai tu ..cantek sgt..

TiNiE said...

betoi betoi..tu nama jembatan tok pasai..bijak bijak..besnyer nengok org jenjalan kampung laman sendiri, tapi sendiri blum jejak..apo daaa

CINTAMANISZ Lite said...

Tinie; heheh..tul ye namanya Jambatan Tok Pasai?
Balik Kuala Kedah nanti gi laa masuk kota tu, ngeh2..
Pi petang2 sket laa. Time akak pi tu tengah panas terik.