Tuesday, August 30, 2011

Citer 1 Syawal 1432H

Selamat Hari Raya Aidilfitri...
Maaf, Zahir & Batin

28 Ogos 2011
Ahad
1 Syawal kali ni giliran kitorang beraya kat Bentong dulu. Ahad hari tu..lepas sahur..kemas2 barang, hantar kucing dan kandangnya ke umah mak, pastu masukkan barang ke dlm kete..g umah mak semula jumpa dorang & bersalam2an terlebih dulu. Kemudian bergerak ke arah Simpang Pulai utk ke Cameron Highlands. Berhenti jap membeli-belah kat area Beehive Farm (aku sorang je turun..abg dan anak2 tido dlm kete)...dan meneruskan perjalanan ke arah Sg. Koyan. Mmg mengantuk betoi pagi tu. 3x gak ler aku terlelap. Sian lak abg mandu sorang2. Bila aku tgk abg pun dh tak tahan ngantuk maka aku pun menawarkan diri utk amek alih pemanduan. Cipta rekod aku kali ni bawak alza dari Pos Betau sampai Raub sbb abg dh ngantuk. Sebelum2 ni..mmg aku kurang yakin nk memandu kat jalan tu...

Sampai Bentong jam 3 petang. Terkejut!! mak aku tgh demam..panas jgk badannya. Mak kata dh 2 minggu mcm tu. Aduhaii..bkn aku tak tipon mak dlm masa 2 minggu tu..tanya khabar..tp mak kata ok..mak sihat, mak selera makan..

Masa aku sampai tu..ayah baru selesai alin badan mak. Tp hari tu...alhamdulillah..berbuka pose dengan sempurna sekali.


29 Ogos 2011
Isnin
Hari Isnin..sahur ala kadar. Siang tu sempat gi TF Lido, ikut mak gi tabung haji, maybank, bayar ansuran motor dan gi kedai William utk buat spek baru fadel, mak, along dan angah. Kelakar pulak..dh jd mcm tradisi pulak..bila tiba je aidilfitri..mesti gi kedai William wat spek mata, kehkeh..

Hari tu mmg keje keras utk persediaan hari raya aidilfitri. Habes semua tenaga kena kerah, tp seronok. Cuma badan mak masih lemah..sian...Kitorang doakan kesejahteraan dan kesihatan mak lebih baik pada hari2 mendatang.

Malam raya tu..aku tido jam 2 pagi tatkala yg lain dh tido tak tahan dh ngantuk. Aku ni pun terpaksa tahan mata sbb nk gosok pakaian pagi raya abg dan anak2. Tahun ni tema kaler biru tua..pilihan fadel & dayah. Cuma abg tak dpt nk ikut tema biru tua sbb tak jumpa baju melayu ready made kaler tu yg berkualiti sket. Dh gi kat The Store, BTM, Gene Martino...malah Gene Martino reject shop pun aku gi..tp takde tone kaler biru tua utk baju melayu abg. Kat bazaar raya adalah tp kualiti kain...jenis panas. Mesti abg tak berkenan punya..hmm..


30 Ogos 2011
Selasa
Pagi..kitorang gi solat sunat raya. Kat masjid TDD aje. Pagi tu..ayah bertugas jadi bilal. Lepas solat sunat aidilfitri..kitorang join org masjid gi beraya kat rumah tok imam, pak ndak & bilal Jambli. Bkn pe...semuanya isteri dorang kenal rapat ngan mak aku, huhu.

Masa sampai depan umah mak/ayah...Hussain jiran selang 2 buah rumah kat situ dh tunggu soh kitorang gi beraya kat umah dia dulu sebelum masuk umah. G laa jgk..Tp disebabkan umah Hussain sebelah betoi ngan umah mak ndak Tet (kakak ayah)...maka kitorang pun terus ler beraya kat situ. Jenoh ler perut ni sendat ngan nasik dagang, nasik impit, kuah kacang, lemang, rendang ayam, rendang daging, mee bandung, kek, kacang botak dan mcm2lah!! hahaha....

Dh balik umah...baru lah berkesempatan utk acara bermaaf-maafan sesama kitorang ni. Ada yg dpt t-shirt dan duit raya...dan ada yg dpt t-shirt sj dan ada yg dpt duit raya sj..mcm aku, hehe. Tima kasih Fadel & ayah...

Lepas tu..kitorang gi beraya ke Kg Lebu. Mula2 gi umah mak ngah Yang..kakak ayah. Sampai kat sana..dorang sedang melayan tetamu VIP dan ahli pengiring2, huhu. Kitorang berborak2 terlebih dulu. Tetapi berbaloi sbb kitorang dpt makan mee sup Kak Timah yg baru aje siap, kehkeh!!

Dari umah mak ngah..kitorang gi plak umah Paklang Jama (abg ayah). Lepas tu ke umah Cu Sadiah (adik ayah). Kemudian gi umah maklong Siah..

Dari umah maklong..kitorang terus cari lokasi nk bergambar sekeluarga. Dengan muka berminyak dan mekap dh hilang kat muka (maklumlah guna mekap jenama murah2, hihi)...akhirnya kitorang pilih padang golf kat kem askar utk bergambar. Tak larat pulak rasanya nk ke Air Terjun Chamang.

Balik tu...terus pinjam broadband Fadel utk online fesbuk dan wat entry ni. Sekurang2nya dh lepas satu citer. Cuma gambar2 berkaitan citer di sini akan aku simpan kemudian sbb tak sempat nk belek2 sgt. Cuma gambar kat atas tu sekeping aje yg termampu. Sebok bkn kepalang. Ni pun curi2 masa aje.

Cu Saadiah dan anak menantu cucu ada dtg beraya kat umah kitorang petang sebelum Maghrib tu. Luak jgk lah apa yg kitorang masak utk hari tu, hihi..

Esok tak tau nk beraya kat mana. Kitorang ni beraya ikut mak ngan ayah. Mcm kitorang kecik2 dulu jgk..baikkan kitorang, hehehe...

6 comments:

mamawana said...

Assalam

Wah biru sedondon... so sweet

myaishahhafiz said...

slmt hari raya kak.
thun nie kita sama2 tema biru.

atty's said...

cantik je tema biru..

Rinna said...

Woow biru.. laaa sama tema ler kita yer.. :)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

selamat hari raya alona...

cantik gak tema kaler biru tua ni kan.. rasanya akak lom try lagi.. hehe..
kalau dari sg koyan ke bentong tu mesti lalu simpang nak ke kg mertua akak kat simpang batu malim (sama simpang nak ke teknologi park & lata lembek). akak lak dari KL tempoh bentong dulu.. tiap kali lalu situ mesti ingat alona.. hehe..

akak & suami pun sama gak.. beraya mesti ngan mak dulu.. pastu kalau ada masa.. barulah bwk haluan sendiri gi umah kengkawan plak..

Gieyana said...

cantik kalernyer..nasib baik kaler bj abg Fadzil ngam..moga mak Kak Lona cepat sembuh..