Wednesday, October 12, 2011

First Galleria Taiping

08 Oktober 2011
Petang

Hari tu lepas tgk tempat kitar semula kat Kg. Boyan tu dh katup pintu dari beroperasi utk hari Sabtu mgkn sebab half day (nk jual buku2, majalah, katalog dan kotak2 yg memenuhkan ruang umah, ekzos bocor..hihi. Leh gak dpt duit makan roti canai, hehe)...maka lepas tu kitorang terus gi terjah First Galleria Taiping yg dimiliki oleh pihak swasta. Gi hari tu mmg tak bawak kamera dslr mahupun kamera kompak. Cuma yg ada...kamera hp abg, huhu..
Disebabkan kitorang begitu teruja nk masuk dan lihat apa yg ada di dalam sbb takde sape pun bgtau info atau maklumat mengenai pe benda ada kat situ wlpn dh di-gugel kat internet...kitorang dh rugi. Rugi sebab pameran ni ada berperingkat2 pulak. Kitorang gi ri tu psl Taiping dekad pertama. Semalam dh start utk dekad ke 2...dan bbrp minggu kemudian utk dekad ke 3. Kalo gi dekad ke 3 laa yg untong sbb katanya pameran yg terawal iaitu yg pertama & kedua tu tetap ada di situ, cis!!
Dh laa masuk kena tiket RM5 dewasa & kanak2 umur 11 dan ke bawah RM3...tp rupa2nya pameran tu cuma di tingkat bawah dgn bahan yg tak brp byk pun namun ada ler jgk kitorang kutip beberapa info baru mengenai Taiping suatu ketika dulu terutama bagaimana boleh Taiping boleh terbahagi 2 bandar atau twin town..iaitu Taiping dan Kamunting. Dan yg paling penting..baru hari tu ler aku tau maksud 3 warna bendera negeri Perak iaitu putih, kuning & hitam tu, kehkeh..Maksudnya tu mmg tak disangka2 lah. Putih tu bermaksud sultan, kuning bermaksud Raja Muda & hitam bermaksud Raja Di hilir...
Negeri Perak adalah negeri pertama yg mempunyai bendera sebelum diikuti oleh negeri2 lain termasuklah negeri Pahang, hehe..
Selain dari tu...byk info2 yg kitorang dh tau pun, mmmmm...

Ni ler 4kpg tiket kitorang utk masuk ke galleria tu. Masuk situ siap ada tour guide tau!! Dorang yg membawa kita dari satu pameran ke satu pameran....bkn leh masuk sendiri2 mcm masuk muzium2 lain tu. Yg leceh skali...byk beno pantang larang takleh nk amek gambar WALAUPUN menggunakan kamera hp. Alasan utama terutama pada kamera ada flash bila kekerapan penggunaannya bakal memudarkan gambar2 arkib yg terpamer...mm, mgkn sbb mende ni milik swasta kan..segala mende pameran dorang kena bayar sendiri. Satu2 bahan sejarah ni bkn murah2 harganya. Dikatakan gambar2 lama tu dorang amek dari arkib di oxford, London. Jd, mgkn la...mgkn..dorang tak mau pengunjung mendapat sesuatu bahan sejarah ni dengan mudah sedangkan dorang berusaha gigih meminta izin, membeli dan sebagainya bahan2 tersebut, mm...
Dalam byk2 kawasan tu...kat area guest book ni aje lah yg leh amek gambar (segmen last skali kat dlm tu). Walhal...ada lagi tempat lain bg aku sepatutnya dibenarkan termasuklah di depan pintu bilik kebal dan bbrp tempat yg lain. Kat kedai souvenier dorang pun adalah kawasan larangan bergambar kerana dikatakan kedai tu pun adalah sebahagian dari galeri, mm. Kita hormat aje laa ye protokol2 yg dorang tetapkan.
Dan sebenarnya...ada antara fakta sejarah yg terdapat dlm pameran mengenai Taiping suatu ketika dulu bagai bercanggah ngan fakta mengenai Taiping yg sedia ada. Sape2 gi pameran tu dan tau mengenainya...pasti akan terasa pelik. Jd, skang..aku tak tau nk percaya yg mana. Pihak majlis tempatan tak tau ke mengenai perkara tu?? Sbb perkara ni dh diuar-uarkan dari dulu...ia antara yg pertama dlm negara kita. Kitorang dh tanya kat tour guide tersebut tetapi dia mestilah memenangkan apa yg ada pada galleri tersebut..mm..
Lama betoi abg dok menulis...aku ingatkan pjg ler sangat komen2 yg ditinggalkan, hahaha..
Owh..masih tak abes lagi. Bkn pe, sebenarnya mata pen aje yg diletakkan dipangkal bulu angsa tersebut. Jadi, susah nk guna menulis. Mata pen tu asek2 goyang2.
Abg tengah tekun tulis nama2 kitorang.
Gambar ni aku yg soh abg edit. Yg lain tu aku balun edit shadow/highlight ngan taruk watermark aje. Dalam gambar tu sebenarnya aku eksyen aje pun. Kat ruang mukasurat abg tulih tu tadi jgk. Aku cuma tambah...from Taiping with love aje, mm..
Abes dh laa pamerannya lepas dh sign guest book tu. Aduhaii..aku ingat leh naik tgk pameran kat atas skali rupa2nya pameran kat atas non ado!! bahan pameran tak siap lagi..tengah standby utk pameran akan dtg yg telah pun dirancang. Frame2 gambar pun dh tergantung tp kosong..gambarnya tak taruk lagi, mmm..rugi jgk ler gi awal. Kalo tau...tunggu dh pameran dekad ke 3 nanti baru masuk, kan..rugi jer masuk awal, mm..
Kalo nk masuk kat area laman galleri sj pun kena bayar..Bg aku, kalo kat laman belah dalam tu..utk wedding fotografi..takyah ler nk dikenakan bayaran pun. Tau ler landskap & bangunannya lawa...tp wat pe laa nk dikenakan bayaran. Bkn pe, cara tu..secara tak langsung adalah iklan, promosi. Dari gambar ia akan jadi promosi dan akan wujudnya pertanyaan mengenai lokasi tersebut. Mgkn dorang pun akan gi sana melawat pameran suatu hari nanti.
Kat belah luar bangunan tu...ada ler beskal2 model lama, beca lama...
Koridor & tiang2 di luar bangunan.
Ada jgk ler dibuat gazebo kat belakang bangunan ni. Leh ler nk jadi lokasi fotoshoot menarik kalo bawak pengantin tp tu lah..mende ni milik swasta, hehehe...nk masuk kat area laman pun kena berbayar katanya, mmm...Nasib ler kat area Taiping ni byk kawasan free yg menarik utk fotoshoot, hahaha..
Bergambar di replika papan tanda yg terdapat di sekitar Taiping & Kamunting..
Hmm..bahasa Melayu..Jalan Kamunting Lama. Tp kalo dlm BI..Kamunting Road aje..hehe..
Beca yg terdapat kat ngan kaunter tiket..
Bangunan berlatarbelakangkan gambar pengantin tu laa First Galleria Taiping. (psst; ni jgk gambar dari arkib...tapi arkib Inaldafoto, hahaha)
Keseluruhannya kalo seseorang yg menghargai sejarah...leh ler masuk sini utk maklumat lebih lanjut wlpn nk kena bayar tiket utk masuk dan mgkn berbaloi laa kalo bahan2 pamerannya dh memenuhi ruang yg tersedia serta dapat menambah ilmu.

T.A.M.A.T

3 comments:

Gieyana said...

pic Kak Lona sibuk menulis tue cantik..looks sgt2 natural..:)

arghhh rindu nk g tepeng n amik pics kt sana..:)

wantie said...

hohoho best noh xtvt saturday akak. pas ni aleesya dah besar sikit nak jugak beraktiviti. sekarang dok umah jer la.

makdara TERdiva said...

masa belajar kat AS dulu, saya & kawan2 selalu g muzium yg ada serata alor setar nun..tp x de gambar lah.. rugi sgt2..

bestnye taiping byk tmpat2 menarik..


errrr..lagi 1, nak tanya akak pasal tasik SM Noor tu sama ke dgn tasik taiping?..cerciter..cerciter :)