Thursday, October 6, 2011

Jelajah Pantai Timur - tiba di homestay

30 Mei 2011
Petang...

Penginapan kitorang utk 3h2m kat Kuala Terengganu adalah di sebuah homestay yg dinamakan Penginapan As Salam. Ada 3 buah bilik tido, 3-3 bilik tu katil size king, 2 buah bilik air, mesin basuh otomatik, beberapa perkakas asas memasak, tv, seterika & alas seterika, sejadah, astro beyond, sofa koc..., ekon kat hall, bilik semua kipas...senangkan..adil dan saksama, huhu...leh mintak toto, selimut dan bantal extra, keselamatan InsyaAllah terjamin, berdekatan jer ngan Stadium Gong Badak, dekat jugak ngan Pantai Teluk Ketapang (tapi kena naik kenderaan laa, hehe), tak jaoh sgt pun ngan pusat bandaraya Kuala Terengganu...
Tuan empunya homestay pun ok. Kalo ada yg tak kena..kol aje ler. InsyaAllah dorang akan amek perhatian.
Senang kalo dok homestay bg yg berkeluarga mcm kitorang ni, hehe..maklumlah...percutian ni percutian bajet jgk sebenarnya. Percutian ni 5h4m. Kat Kuala Terengganu aje dh 3h2m...itu pun tak cukup, huwaa...
Homestay ni dekat betul ngan lapangan terbang Kuala Terengganu tu. Leh dengar laa bunyi kapal terbang nk terbang dan nak landing, hehe. Tp takde ler kerap sgt...dan takde ler sampai nk pecah telinga sampai mengganggu ketenteraman, huhu...
Dari jalan utama...iaitu Jalan Lapangan Terbang...tak jaoh pun masuk ke dalam..dlm 100m aje kot. Tapi kitorang petang tu jgk dh tau jalan lain leh keluar masuk, hahaha...terer tak terer, kan..ngee
Tempat parkir kereta pun ada. Utk sebijik homestay disediakan 2 parking berbumbung. Homestay ni mcm umah teres gak tp dibuat khas utk homestay ler gamaknya, ngee..sebab ada sederet aje, kan!!
Rombongan bas pun ada amek homestay ni utk penginapan. Hmm..sesuai laa..unit ada byk..kalo 1 bas tu leh ler amek 2-3 bijik. Jimat ler dari menginap kat hotel...
Ni ler keadaan dari pintu utama. Kemas homestay ni. Bilik air pun mmg ok.
Mula2 bukak tv ok jer..tp balik dari keluar makan tu..tiba2 tak ok lak. Ngadu ler kat tuan homestay. Tak lama tu dtg ler anak2 tuan homestay hantar toto, selimut dan tgk2 dekoder astro. Bila abg kata mgkn dekoder astro tu yg rosak..anak2 dara tuan homestay pun gi ler tukar ngan homestay sebelah yg masih kosong hari tu, ngee...Nasib baik ok dh lepas tu. Dpt ler tgk tv waktu malam. Kalo takde tv..boring gak..hehe
Tgk tv sementara tunggu nk keluar makan. Tak makan tengahari lagi. Sebenarnya dh berhenti kat satu restoran tepi laut OTW nk sampai tu tp aduhaii...tak reti lak tekak ni nk makan apa bila tgk lauk-pauknya. Jd, kitorang rasa perut ni masih kenyang lagi ngan sarapan pagi roti canai, nasik lemak, mee mamak...jd..bertahan laa jgk. Gi check-in homestay dulu...rehat2 jap..baru keluar gi cari kedai makan. Nak masak tak larat laa rasa..tambah2 pulak..mmg tak beli apa2 bahan pun, hehe..
Yg lain tgk tv..abg lak rehatkan badan dan mata jap. Letih woo memandu dari Tpg-Kuala Terengganu ni, hehe..Aku lak jd ko-pemandu..tgk jalan, tgk signboard, kol tuan homestay, tgk gps....hahaha.
Jap jer abang rehat..sekejap takpe asalkan lena dan leh cas tenaga semula, hehe..
Tunggu Sela pakai tudung...
Kak nor pulak mengenakan tudung....
Dan kitorang pun keluar nk cari restoran utk isi perut. OTW tadi dh aim beberapa restoran dh, hehe.
-bersambung....

NOTA:-
-Gambar2 dlm entry JELAJAH PANTAI TIMUR ni bercampur2 dgn hasil kamera anak2 aku dan kamera D60.. Bawak D60 aje sbb D90 kena rest kat umah sbb baru wat keje dan bakal wat keje utk 3 majlis lagi musim cuti sekolah tengah tahun ri tu..
-Tu yg gambar jadi byk...kamera along saja dh berapa ratus gambar. Tapi tak mengapa..setiap sudut pandangan org yg mengambil gambar...lain2..

6 comments:

atty's said...

aty pun patutnya minggu dpn g bercuti kat ganu..tp kensel ar..banyak lak hal nya

sue-ab said...

wwaaahhhh!!!u oll pegi kampung kiter!!!!

makdara TERdiva said...

wah akak gi tenganu kiterr :)

wantie said...

bestnya... besar noh homstay tu. jelez ai. memang berbaloi la. Bapa hengget semalam?

[-suziey-] said...

nampk selesa homestay tu..siap ade astro lagi..servis pn bagus..hehe..berbaloi2 la..klu sy nk buat rombongan cik kiah ke KT bole la minta contact dr kak alona :p

Nieda said...

Salam org kamunting. Saya org Selama.