Thursday, October 20, 2011

Time Tunnel The Local Museum, Cameron Highlands..

15 Oktober 2011
Sabtu

Pagi tu kitorang balik ke Bentong lagi. Mmg rekod ler kali ni..balik Bentong 2x dalam seminggu, huhu.
Hampir jam lapan pagi..kitorang bergerak dari umah menghala ke Bentong melalui Cameron Highlands. Mmg dh plan nak lalu situ..nak singgah kat Time Tunnel The Local Museum ni.
Sebenarnya, masa kitorang balik raya dulu..aku dh ckp kat mak, ayah, fadel dan dayah..abes along exam dan dia leh pulang bermalam dlm minggu yg sama...nk lepak2 kat Cameron semalaman sewa sebijik apartment, dok rileks2 kat atas tu beramai2, hehe.. Tp tak jadi laa sebab kitorang dh balik awal masa mak sakit agak teruk 9hb Oktober hari tu. Jd, di kesempatan balik Bentong kali ke 2 dlm minggu yg sama ni..kitorang tak lepaskan peluang utk singgah kat Time Tunnel. Dh lama berhajat nk masuk situ sbb kitorang ni suka tgk barang2 antik, barang2 lama...mgkn ada yg menjadi nostalgia sendiri, hehe..

Masuk sini dikenakan tiket berharga RM5 utk dewasa dan RM3 utk kanak2. Jom kita tgk apa yg ada kat dlm tu. Tapi tak semua ler...antaranya sj. Kat sini yg bestnya...leh amek gambar wlpn ia jgk bukanlah milik kerajaan tetapi milik perseorangan (merujuk pd citer aku mengenai satu galeri sejarah milik perseorangan di Taiping sebelum ni). Takde jgk penjaga muzium yg mengekorrrrr ke mana kita gi.

Time Tunnel ni kat tepi jalan aje. Senang sgt nk singgah sbb kat area sini mmg tak byk kereta yg berhenti. Parking pun byk. Dlm laluan dari Kea Farm ke pekan Brinchang tu aje..sebelah kiri. Kalo dari arah pekan Brinchang tu..bangunan ni kat sebelah kanan ler, kan..hehe..
Dh bersedia nk mengembara ke zaman dulu2, hehe..
Antara tempat mula lawatan..turun je tangga dh jumpa mende ni, huhu.
Aku penah tgk mende ni dulu, masa aku kecik2 comel dulu ler, kehkeh...Wan aku ada mende ni dulu. Anak2 aku..ini ler kali pertama tgk. Nasib baik ada muzium ni, kan..huhu..
Ni mgkn segmen khas utk menunjukkan perkakas yg kerap digunakan oleh orang2 asli kat Cameron Highlands terutamanya...
Ni lak kat area pameran zaman komunis dulu. Antara perkakas2 yg kerap digunakan.
Barang2 lama yg tergantung...ada yg aku penah tgk..ada yg belum zaman aku dilahirkan lagi, ngee..
Banner Esso dulu2....
Antara botol2 air minuman yg penah berada di pasaran. Ada di antaranya aku tak penah tgk..mgkn aku kecik lagi masa tu..tak reti nk gi kedai beli air ni, heheh..
Pinggan ayan...umah kitorang dulu penah guna pinggan ni, hehe..senang nk basuh.
Seterika ini kalo nk guna kena taruk arang yg telah dibakar. Wan aku ada mende ni tp yg bersaiz besar sket. Skang aku tak tau ler mana pegi seterika tu..
Banner dulu2..tgk ejaan IA-LAH tu...hehe..mmg nostalgik!!!
Ni ler duit pokok pisang yg digunakan masa zaman nippon memerintah dulu. Duit tak laku tapi kini menjadi sangat berharga pd penggemar barang2 lama. Dan mungkin jgk tergambar satu kenangan pahit bg mereka yg penah melalui sendiri zaman sadis ni apabila tertengok semula duit kertas ni, hmm...
Aksi abg konon2 di kedai gunting rambut. Mmg set dulu2 punya, mgkn tahun 80an kot, hehe....
***Gambar2 di atas ehsan dari kamera along, heheh..

Ok..mari kita sambung.....
Ni kat area zaman komunis td. Ada radio lama, ada cermin lama..(aku penah guna cermin cenggini dulu, hihi), dan ada kotak bedak ketol tu. Aku penah guna bedak cenggini cap nyonya, bedaknya kaler pink. Kalo beli mmg terus dlm kotak 4 segi...tp bedak tu cepat pecah!!
Tin marjerin Planta dulu2 cenggini ler agaknya. Di sebelah tepinya ada mangkuk tingkat dolu2..
Koleksi sudu dulu2...
Cameron Highlands masa 50an..
Angah berlatar belakangkan barang2 lama..
Owh..susu lactogen ni adalah susu aku masa kecik2 dulu. Cenggini ler tinnya. Masa zaman anak2 aku kecik dh lain rupa gambar cetakan kat tinnya. Along, angah dan akiss...lactogen ni lah jgk lepas dorang putus susu ibu, hehe...
Antara brg2 lama yg tergantung...
Papan sifir, bahagi, darab, tolak....utk memudahkan pengajaran murid2 tahap 1..
Beg yg sangat tegap!!
Koleksi tabung dari pelbagai bank termasuk ler tabung jumbo BSN. Ada jgk tabung dari bank yg dh tak wujud dh skang, hoho.
Antara koleksi mug yg boleh didapati percuma dgn pembelian. Ada yg baru punya yg diletakkan di situ jgk & bakal menjadi antik jg pd suatu hari nanti, mm..
Ni lak koleksi gelas2 percuma..
Akiss eksyen boleh ler....hehe..
Kasut zaman 70an ke ni? aduii makkk...
Helaian kalendar, gambar, poskad dulu2...
Penimbang yg masih digunakan di kedai2 kitar semula, atau di pengkalan nelayan, hehehe..
Papan suis ni mmg antik. Ada antara umah2 kampung masih menggunakannya...
Pam air....
Botol2 minuman. Yg ni dari kamera akiss.
Along ngan koleksi barang2 lama..
Tin coklat dulu2...
Pinggan mangkuk ayan. Dh jarang sgt jumpa org guna lagi perkakas ni kat dapur, huhu..
Kasut sekolah. Aku antara pengguna kasut badminton master yg bertali masa sekolah tadika dan sekolah rendah dulu, aduhaii..leceh betol!! hehe..Dan yg pasti, aku tak jd pun pemain badminton negara, kahhh...
Abg konon2 jd tokey kedai runcit..angah jadi pelanggan, huhu. Masuk buku, ye...ujung bulan kira!!! ahaks...
Dulu ada ye susu cap Bear ni?? tak perasan lak aku..yg aku tau dulu susu cap junjung aje, hihi..
Dapur cap butterfly. Aku dulu selalu guna dapur ni tp dapur yg kembar tu ler. Bila myk gas abes...aku mmg biasa isikan semula. Masih teringat mcm mana nk guna. Bila tombol dipusingkan..sumbu dapur akan basah dan masa tu laa idupkan api. Leh kontrol utk api tu kecik atau besar, huhu..
Antara barang2 yg penah berada di dapur setiap umah suatu waktu dulu..Flask nasik tu mmg nostalgia, ish..ish...
Susu tepung cap Bear??...tin planta marjerin tu mmg zaman aku kecik2 dulu. Tgk!! tin ovaltine dulu2..hihi..Semua tentang dulu2!!!!
Jenama ubat gigi Darkie ditukar menjadi Darlie...sbb?? mgkn sbb sebutan tu leh jadi DAKI dan menjadi satu maksud lain dalam Bahasa Melayu, hihi..
Inilah asalnya...DARKIE...
Abg dgn beskal abg posmen...
Duit ringgit yg penah digunakan dulu..bersaiz besar..
5 Ringgit dibuat dlm bentuk wang syiling (sila tgk betol2 gambar tu, duit syiling yg tengah2, hehe)..
5 Ringgit setelah dikertaskan..hehe. Masih menggunakan sign $ sebelum menjadi RM..RM5 skang pun dh lain rupanya.
Abg dan along, akiss di meja segmen hiburan...
Walker pesen dulu2, hihi. Aku antara yg penah menggunakan walker jenis cenggini, hehe..
Budak2 ni dlm bilik darjah ala dulu2..Ye, semuanya tentang dulu2!!
Konon2...mengimbau kenangan ibu ngan abah dorang sewaktu di alam persekolahan, hahaha..
Abg di segmen kopitiam!!!
**gambar di atas dari koleksi kamera akiss...

Sambung lagi...gambar2 di bawah ni pulak ehsan dari kamera hp abg. DSLR mmg tak bawak pun.
Antara yg ada di segmen zaman komunis suatu waktu dulu..
Cenderamata ketika hari pertabalan Sultan Pahang. Tahun 1975 tu...tahun kelahiran aku, hehe..
Antara mainan kanak2 pempuan zaman aku dulu...tetapi aku rasa penah beli sekali aje. Ntah apa2 ler mainan cenggini. Kita leh tukar baju budak pempuan tu ngan baju2 yg terdapat dlm set tu. Acukan keratan tu kat badan budak pempuan tu dan lipatkan lebihan kertas di bahunya, kahhhh....tak best betol!!!
Telefon dial...sewaktu umah aku mula2 masuk tipon kat JKR Quarters Chamang akhir 80an dulu...dh tak guna dh telefon jenis ni. Dh jenis tekan2 nombor dh, hihi..
Akiss di pentas kemerdekaan negara..
Huhu...konon2 nk tgk tv ler ni, kehkeh...Aku sempat melalui zaman tv cenggini. Tv yg ada kabinet siap penutup tu.
Dh abes tgk pameran...
Itu sajalah antara barang2 yg terpamer sempat aku simpan kat sini. Nk tgk lagi banyak & rasa keterujaan tgk brg2 lama cenggini...sila ler gi masuk Time Tunnel tu, ye..heheh..

Keluar dari sana..kitorang gi cafe dia. Leh dpt potongan 20% apabila oder makanan/minuman dgn menggunakan tiket masuk Time Tunnel td. Suasana cafe pun dorang buat style dulu2...

Angah tgh tunggu oder sampai. Aku ngan akiss lak masih kat kedai cenderamata tu, hahaha..
Abg oder teh tarik hijau...angah ngan along oder kopi stobery.
Dari sana...kitorang teruskan perjalanan balik ke Bentong, yuhuuu!!!!

Nota:-
-sebelum singgah Time Tunnel..kitorang sempat ler singgah membeli kat gerai area Bee Farm tu. Parking tepi jalan aje, heheh..

5 comments:

Hunny Kitty said...

kasut skolah BM2000

atty's said...

seronok kalau dpt singgah time tunnel..tingat zaman2 70an dan era 80an ..dulu..zmn aty kecik2

J@J@ / Bini The Rock said...

aduhai kak..mengimbau kenangan tgk gambar2 tu semua.

Ubat gigi DARKIE tu..bila skrg tgk gambar "org itam, nmpk gigi je putih kat kotak tu" rasa mcm nak gelak lah pulak! keh keh keh...

oh! saya rajin jgk beli kartoon yg kita pakai2 kan dia baju tu.
Sbb rajin beli : ada uncle (mamak) jual roti dan jual patung tu sekali, dia pandai setting masa..time kitorang budak2 nak solat asar kat surau sekolah..nnt uncle tu dah menepek kat kaw. surau sekolah tu..(sklh saya dulu takde pagar!). Maka haruslah bebudak pompuan ni termasuk saya serbu uncle tu nak beli patung2 itu aje pon..roti yg dia bwk tu kami x heran!
keh keh keh!!

makdara TERdiva said...

pergh!!! nostalgik sungguh!

wantie said...

Tengok dapur cap butterfly tu teringat lak time kecik kecik dulu. Nak tolong mak angkat Gulai dalam periuk tanah. Gulai tengah menggelegak lak tu.

Mcm mana ntah sambil angkat tersimbah satu badan. sib baik tak berparut.