Thursday, May 24, 2012

Kehijauan di ladang teh...

13hb Mei 2012
Ahad

Balik ke Taiping pg tu...seperti biasalah lalu jalan Cameron Highlands, huhu.
Kali ni singgah tepi jalan amek gambo perkampungan baru orang asli ni...cantek elok aje kan.Sebenarnya aku tingin nak amek gambo ni guna wide lens tu tp tak bwk pulak, hmm..Nak edit ala2 fish eye mcm tak sesuai pulak, hehe.

Wlpn pokok besar takde lagi di tepi2 umah dorang tp aku rasa dorang ni tak kisah pun sebab cuaca kat sini dh dingin dh. Kawasan ni dh menghampiri pekan Ringlet dh..
Kehidupan dorang dh maju. Umah dorang pun guna tenaga solar...
Cuma punca air dari sini lah..aku tak tau lah punca air ni mmg dari air bukit 100% ataupun air yg telah dirawat oleh pihak berkuasa dan disalurkan di 2 buah tangki di lereng bukit tu...mmm..
Dh abes kat situ....kitorang bergerak lagi. Dlm beberapa kilometer...berhenti kat sini lak. Kat sini...abg yg beriya nk berhenti...dh byk kali nk berhenti tp asek tak jadi dan bila dh rasa nk berhenti...terlepas ler pulak kawasannya, huhu.. Kali ni betul2 jadi!!!
Penempatan yg ni masih tradisional tp nampak elok dan kemas...
Air sungai keroh...tp dorang tetap memancing kat situ..
Dari situ kitorang teruskan perjalanan. Tapi kali ni tak singgah dh kat area Cameron Bharat arah mendaki ke Tanah Rata tu utk buang air, hehe. Sebab dh plan nk singgah makan kat gerai kawan ayah di Medan Selera, Brinchang. Kat situ pun ada tandas awam.
Nyaman makan nasik kat sini, huhu. Kalo gi Cameron Highlands..tempat feveret cari makan kat sini lah.
Kat situ gak sempat ler sambar t-shirt along, angah dan akiss sorang selai. Sebenarnya nk cari t-shirt akiss aje sebab atok dia bg duit soh beli baju. Along ngan angah atok dh belikan sorang selai...akiss punya, atok tak beli lah sebab atok beli tu kat karnival TC, Kuantan..di gerai yg jual baju org lelaki aje, hehe..Nk bg adil, atuk pun bg lah duit kat akiss utk belikan baju.

Tp angah pun sebok ler ckp...dia takde lagi tshirt cameron highlands. Tshirt penang, langkawi, sabah dia dh ada. Alamak si Angah ni..mmg suka sgt tshirt yg mempromosikan tempat2 pelancongan kat Malaysia, hahaha..
Jd, aku belikan ler ngan duit yg ayah bg kat aku masa nk balik tu. Tp kalo beli utk angah ngan akiss...tingat lak kat along. Dh ler dia tak dpt join balik Bentong dh 2x....takkan ler tak belikan utk dia jgk...mm, belikan jgk ler selai angah...selai utk along, kan. Nanti majuk lak along...ngee..

Dari situ....terus bergerak lg. Kat Multi-Crop tu jalan ok...takde start kete gerak perlahan mcm selalu. Tp sampai kat selekoh menghampiri Kea Farm...jalan dh mula ler gerak perlahan..
Kea Farm...kawasan fofular selain pasar malam Brinchang...
Hmm..cenggini lah...gerak perlahan sebab kete depan nk cari parking..
Kali ni kitorang pun takde singgah beli hape pun...stoberi ke, sayur2 ke, limau ke, asam ke...takde...terus aje...hehe..
Sebab nk ajak abg berenti kat sini....hentian rehat Cameron Bharat di Kuala Terla...iaitu jalan menghala ke kg. Raja. Dh lama tak berhenti kat sini...sebabnya, parking kat sini lg terhad dari kat tempat kebun teh lain. Jadinya, kalo kitorang lalu sini time cuti sekolah atau cuti umum....mmg takde ler tempat parking kat atas tu. Nk parking tepi jalan pun mcm bahaya jer.
Tp kat sini senang bebeno nk gi kebun teh dan posing, hehe..takyah menapak jaoh2.

Perasan jd model kejap..(takde la perasan sgt, hahaha)

Apalagi...start dh bergambo, ish..ish..
Lagi...ngan anak2 tanpa along. Jgn majuk ye along..nanti kita naik atas dan tido semalaman kat sini...hehe..
Posing ler korang tengah panas..
Ngan akiss pulak...gasak ler..
Suka aku tgk kehijauan daun teh bila kena panas cenggini...
Bkn aku aje yg jadi model ladang teh ni....ramai lagi...cer gugel tgk, hehe..
Abah dan ibu yg lebih2...
Akiss yg snap gambo ni...nk sangat pegang slr...
Hmm...punyalah byk posing...sampai tak tau dh nk taip apa, huhu..
Yg ni abg ler yg soh...ikutkan aje ler kata photografer, hihi..

Angah masammm...
Akiss masamm...
Bg arahan....
Ok, betul dh..leh snap..
Tak cukup ngan kamera gedabak...guna ler pulak hat henpon punya, ish..ish..abg..abg..

Pemandangan ngadap ke tea house....kitorang tak lepak situ pun, hehe..cuma nyinggah amek gambo aje..
Abg lak posing sengsorang..huhu..
Sebenarnya ada satu gambo abg posing over kat sini, kahkah...over dh mcm model sebenar lak, kuikui..Takyah ler simpan sini, ye yang..ngee..

Opps...ni gambar jari kontot2 ngan cincin ala2 istana obor dlm laut, huhu. Sebenarnya, mak aku yg punya ni.
Nota Alona:-
~maaf lah...entry ni mmg takde apa pun. Byk tempek gambar aje lah pun...

3 comments:

Kamsiah said...

kat bunga ala2 pintu gerbang tu...hehe mesti bergambar kt situ kalau kesana..

Hunny Kitty said...

saye suke CH!

Delimasari said...

hijau - redup mata memandang