Tuesday, May 22, 2012

Rakaman gameshow AMEKAW - Taiping

Sabtu & Ahad
19 & 20 Mei 2012
Taman Tasik Kamunting..

Aku dpt tau ada mende ni masa baca info yg telah diletakkan di kaunter gym rakyat petang Khamis minggu lepas. Acara ni umur 15-45 tahun leh menyertainya. Hari Sabtu utk lelaki. manakala hari Ahad utk peserta wanita.

Tengahari tu kitorang leh gi sini secara tak sengaja aje. Tp abg mmg dh standby kamera kompak Olympus gedabaknya tu dlm kete, hehe. Mmg ada niat ler tu kot nk nyinggah sini, hehe..

Sampai situ..ada ler 4-5 gerai org jual air, jual topi....panas betol. Air mmg laku punyalah.
Aku cuma bawak kipas aje. Tak tingat nk amek payung...psl aku ingat nk singgah jap aje. Tp bila ternampak Jiva pun join masuk..nk tgk gak aksi dia, hehe. Jd, kena ler tunggu. Wlpn dh tengahari tp permainan baru nk mula. Aku pun tak tau ler apsal lambat sgt. Matahari dh terpacak kat atas kepala tp dorang tak mula2 lagi??? mm..sian tul ler kat peserta dan krew dorang ni. Aku yg dok lindung ngan bayang2 payung pun asek rasa silau aje bila mandang ke arah dorang yg dok tengah2 panas tu. Peluh apalah lagi...mmg jantan betina keluar, hehe..
Tu yg pakai t-shirt oren tu lah Jiva...instruktor gym kitorang dan Sir taekwando angah dan akiss, hehe. Tu dia nk mai kat kitorang ler tu...nk mintak tlg pegangkan porchbag dia.
Pengacara hari tu adalah Wahid Senario dan Azahari. Pengacara AMEKAW lg sorang tu takde ler pulak hari tu.
 
Azahari dan Wahid ni sebab dh biasa sgt ngan kamera...dorang takyah pakai skrip pun. Tgk aje peraturan permainan...keluar dialog spontan...jalan!!!
Cara main utk halangan pertama ni..masukkan bola dlm bakul org sebelah..orang sebelah masukkan semula bola dlm bakul kita....lari 3-4 langkah (ada garisan kat situ)...ulang perkara yg sama. Sampai kat tiang yg berjaring..shoot bola masuk dlm jaring.
Silau..panas..mm..
Jiva berpasangan ngan budak benggali gym tu, hehe..
Tiba team kedua..Yg ni ada Jiva. Ingatkan okey ler dia main..hampes jgk, hahaha. Bola pun ringan..mcm susah aje nk aim masuk bakul.
Peserta lain dh mula shoot bola. Jiva masih menonggek & terkial2 baling bola masuk bakul member dia, kuikui..
Wahid dan Azahari dok menunggu kat besen tu sebab apa??
Sebabnya..part ni lah yg paling menarik. Lepas aje bola dh masuk dlm jaring tu..kena lari ke arah besen tu dan cari barang dlm besen hanya ngan menggunakan mulut..iye...mulut, hehe..
Besen tu lak mengandungi pelbagai mende campuran yg leh menyebabkan nk termuntah kalo tgk, hehe..
Nampak Jiva?? hehe..kamera tgh shoot aksi dia cari barang dlm besen yg penoh ngan cecair ntah apa2 tu, eeee....
Peserta lain dh sampai part mencuba masuk gelong kat dlm tiang. Tp Jiva masih tercari2 mende dlm besen tu, kehkeh. Yg partner dia tu..dok releks aje kat tepi...nasib ko ler, Jiva..huhu..

Ni ler mende dlm besen tu...eii..segala mcm ada dlm tu termasuk ler telur mentah, pewarna ijo ler kuning ler, tepung segala..uwekk..

Tgk peserta ni..dia try masuk gelong dlm tiang yg bertanda merah tu. Bila dh masuk..gi amek bendera...kibarkan. Dorang adalah antara peserta utk halangan seterusnya. Setiap kali jalan...hanya 2 team aje yg layak ke peringkat seterusnya. Permainan mula2 ni tak ikut masa. Jiva dh tersekat kat sini, hehe..
(gelongsor dlm gambar tu utk halangan terakhir kot??)

Aku ngan akiss dh beralih berlindung bawah pokok ni.
Yg sama2 ngan aku kat area bawah pokok tu masing2 ada anak yg masuk pertandingan.

Yg tu...masih setia berpanas menunggu acara seterusnya...tolak kereta sorong berhalangan.
Bila dh berjaya tu..ada ler interbiu gila2 punya siap ngan tagline grup, huhu.
Gambar budak berdua di atas tu...salah sorangnya adalah anak Wahid. Dia teman pak dia wat rakaman. Mgkn yg ni anak sulung dia lah kot. Dia sendiri yg ngaku dan citer kat somi aku dia ni anak Wahid. Dia citer dia ada 3 org adik-beradik. Dulu dok Kolumpo...skang dok Ipoh, mmm...peramahnya.
Tp mmg ye lah pun dia anak Wahid. Nampak Wahid ada gi kat anak dia ni, hehe..

Kitorang pun tak tunggu lama lah kat situ. Dh abes part Jiva tu, dh serahkan semula porchbag dia...kitorang pun balik lah.
--------------------------------------------------------------
Kat bawah ni lah adalah hari seterusnya...utk peserta wanita. Camne leh tersinggah lak?? Owh, baru balik dari jogging, hehe. Kali ni bawak Angah. Dok abeskan masa kat sini sementara tunggu waktu akiss abes kelas tuisyennya kul 12.30 tengahari nanti.

Acara utk peserta wanita ni awal ler jgk sebab masa kitorang sampai tu lom kul 12 lg tp dh nak masuk halangan kedua dh.

Peserta wanita yg layak utk ke peringkat seterusnya dh standby dh...
Masa dh parking utk ke sini...nampak Jiva, Evy dan adik dia. Dorang dtg bg sokongan padu kat Mimi anakbuah taekwando team dorang gak ler.
Dorang dh nk balik dh masa tu sebab Mimi pun tak berjaya ke pusingan seterusnya. Bkn main Jiva pakai menyemat berkemeja bagai, hahaha..(pesal terlupa nk amek gambo?? Mgkn hari tu tak bawak kamera kot...hehe)
Pastu, Jiva dok usik2 soh aku masuk siap naik gaya tangan dia...hah!! kan dh jatuh eskrem kat atas jalan tu, kehkeh. Hang makan kon aiskrim kosong aje lah, Jiva!!! huhu...

Ntah ler peserta wanita ni..lembek semacam aje aku tgk.
Nk bawak kereta sorong tu naik atas batang pinang pun takut2. Nk tolak bg naik atas titi batang pinang tu pun susah bebeno gayanya. Team Biru tu 2x terjatuh tayar dari kereta sorong.
Bkn yg ni aje...2 team lagi yg aku tgk kemudian ni pun mcm tu, huh!! Malas dh nk tgk...baik balik lah. Jam pun dh 12.20...kena gi amek akiss.

**amek gambo utk hari Ahad ni abg guna kamera hp dia aje...
Ni mungkin salah satu halangan yg perlu dilalui utk pusingan akhir..rasa2nya lah sebab aku tak tgk pun sampai abes, hehe..
Sekian..

Nota Alona:-
~Majulah sukan utk negara. Tak kisah lah...sukaneka pun sukan gak, kan..hehe..
~Mesti ramai orang Taiping terutama yg terlibat tertunggu2 tayangan kat tv3 musim baru AMEKAW episod kat Taiping ni, hehe..

7 comments:

wantie said...

memang le dorang ni gila gila punya segmen. sesaja nak wat org gelak.

mana tau kan leh lawan nga istana takeshi

atty's said...

aty suka tgk citer amekaw ni ..kelakar..napa alona tak masuk.??

akak alhamdulillah suka giler masuk form 6 ..walupun aty kadang ada gak pujuk2..kalo nak masuk uitm masih ada peluang..sbb register bulan 6..tp dia ttp ngn keputusan dia..
alhamdullilah ok je dia bawak moto..suh slow2 janji sampai.

Hunny Kitty said...

amekaw dtg tepen tuh

Gieyana said...

bstnyer..kalau sy pon sur p tgk nie.:-)

Ila Fadhilah said...

Salam..gym rakyat kat mana?

Ila Fadhilah said...

Salam..gym rakyat kat mana?

Ila Fadhilah said...

Salam..gym rakyat kat mana?