Sunday, May 13, 2012

Saja melawat di Kurau Stone

06 Mei 2012
Ahad

Dari Lata Sempeneh...kitorang pun sajalah gi ronda ke Kurau Stone. Mmg glamer dh tempat ni. Cuma kitorang aje tak penah masuk tgk mcm manalah agaknya kawasan dia, kan..
Kalo dgr nama penoh resort ni...dasat jgk..Kurau Stone Fishing & Highlands Stay...huh, hebat!!!
Leh tergerak hati nk gi tgk tu bkn apa...bila Anem ajak gi karok ngan set karaoke abah dia lah. Apalah best sgt tempat tu, ye??
Tp aku mmg tau lah kat situ skang ni menjadi tempat penginapan para pelakon drama dan krew drama bersiri Opah dari RTM. Dorang wat penggambaran kat situ sebulan utk satu musim kot. Penah ler aku tertengok pembikinan drama tu kat area SK Kg. Perak, Batu Kurau sewaktu kitorang ada job photog kat sana, hehe..

Masuk2 kawasan ni...mmg menarik lah..cantik chalet2 yg disediakan. Kawasannya wlpn takde lah tinggi mana sgt pun, hehe...tp di kawasan berbukit gak lah.
Dari kaunter check in leh nampak pemandangan ni. Kat atas tu lah terletaknya chalet2 yg disediakan.
Berbukit mcm ni lah..kawasannya mmg mcm sempit sket..padat tp menarik!!!
Kat sinilah pentas utama utk sesi karok malam2 minggu. 
Banner tentang penggambaran drama bersiri OPAH..
Sini adalah area anjung selera. Berbagai menu menarik disediakan. Tempat2 duduk yg disediakan pun menarik. Byk pondok2 yg menyediakan meja dan kusi utk pengunjung anjung selera dorang...nampak mcm private sket ler, hehe..

Antara bangunan chalet yg ada...
Along main buai budak2?? hehe...tp dia tak ayun laju pun. Sj dok situ mengimbau zaman kanak2 riang dulu, hehe..
Angah soh ibu dok situ???
Tgk lah tu..bila ibu duduk...angah ntah mana lak?? ish..ish..
Chalet ni dekat lah ngan taman permainan, jalan turun utk gi mancing dan dekat ngan anjung selera..
Tu titi nk gi mancing....best ke mancing sini??
Nak mancing kena bayarlah ye....tp tak tau lah kalo yg dok sewa sini. Kot lah kalo menginap kat sini nk mancing takyah bayar dah, hahaha..
Mmg kat sini takde yg menarik selain kawasan chalet yg menarik perhatian dan kolam pancing aje lah. Tp kat Batu Kurau ni mmg byk lah Lata...pilih aje nk pi mandi-manda kat lata yg mana satu, hehe..
Dua kanak2 tua main jongkang-jongket...
Lepak kat taman permainan ni bkn apa...dekat ngan tandas, hehe. Ramai yg gi tandas...tu yg ada adegan tunggu menunggu tu, hahaha..
Abg lak dok kat jongkang jongket..mm..seronok nampaknya dia, hehe..
Masa kitorang dok situ dan masa dh bangun nak blah...permainan tu tak rosak apa2 ye. Setakat dok aje..tak main pun. Kalo rosak bebila nanti tu....bkn salah kitorang lah tau, hahaha..
Ni tak tau lah chalet jenis apa..mgkn yg paling mahaii ler kot, hehe..
Chalet mcm ni mmg menarik, kan??
Setiap chalet jenis ni ada nama unik..
Nama yg diberi berdasarkan nama tempat yg bermula ngan bukit...Ada Bukit Merah, Bukit Larut dan mcm2 lah. Nak tau kena gi sana ler tgk, hehe...
Sempat naik tangga kat chalet ni utk amek gambo.
Dinamakan sempena nama bukit ni mgkn disebabkan chalet jenis ni terletak di atas sedikit bukit dan perlu mendaki tangga utk masuk ke dalamnya, hehe..
Rate dok sini?? ntah lah...aku pun tak tau sebab tak gi tanya kat kaunter pun. Terus redah masuk aje, hehe..
Limau abong...kat dlm kawasan Kurau Stone jgk lah.
Kat Batu Kurau ni bkn saja tempat buah durian yg terkenal tp jgk menjadi tempat utk menanam buah limau madu. Menjadi kalo tanam kat situ...mgkn tanahnya sesuai laa kot. Di samping tu...kat sini jgk byk industri kecil2 yg dibuat kat umah....kita leh nampak lah signboard dorang..buat kepek lah, buat kek & pastri lah, tempat penanaman pisang, ada jgk sawah padi...mmm...Batu Kurau dh tak macam dulu. Dorang skang dh maju...Nk pi sana pun dh dekat dh sejak ada jalan cantik, lurus & elok ni.

Dari situ terus ler kitorang balik umah...rehat2kan diri...

Sekian...

Nota Alona:-
~Rumours mengatakan Dewan Parlimen Malaysia bakal dibubarkan tidakkk jer lama lagi.
~Berkemungkinan besar...plan cuti2 ke Melaka nanti adalah dalam kempen pilihanraya 13. Hmm, harap2 situasi berkempennya aman lah...

2 comments:

Kamsiah said...

cantik la binaanya...nampak sejuk dan nyaman ja...terasa mcm dok kt kg ...
ehh..ada org main jongkang jongket ke..:)

wantie said...

fuh.. cantik bangat chaletnya.
Apa istimewanya KUrau Stone yang boleh menggamitku datang menginap kat chalet tu ar?